Un fost jurnalist de la Radio Farda (RFE/RL) a fost arestat după ce s-a întors în Iran

Jurnalistul Reza Valizadeh a fost arestat după ce s-a întors în Iran

Un fost jurnalist al RFE/RL care s-a întors în Iran după mai mulți ani petrecuți în străinătate a fost arestat la Teheran, a declarat o sursă pentru RFE/RL pe 15 octombrie.

Reza Valizadeh, care are cetățenie iraniano-americană, a fost arestat în urmă cu aproximativ trei săptămâni şi este acuzat de mai multe fapte, inclusiv pentru că ar fi cooperat cu mass-media de limbă farsi din străinătate, a declarat una dintre rudele sale pentru RFE/RL.

Oficialii iranieni nu au comentat încă arestarea lui Valizadeh. El și-a părăsit slujba de la Radio Farda de la RFE/RL în noiembrie 2022 și a rămas în străinătate pentru ceva timp.

În ultima sa postare pe X, de pe 13 august, Valizadeh a spus că a călătorit la Teheran pe 16 martie. Postarea spune că a avut negocieri „pe jumătate terminate” cu organizația de informații a Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice, dar în cele din urmă s-a întors în Iran după 14 ani pe propria răspundere și „fără o scrisoare de încredere, chiar și verbală”.

Nu este clar în ce circumstanțe a scris această postare.

Un număr mare de iranieni cu dublă cetățenie au fost arestați de agențiile de securitate și acuzați de comiterea a diferite infracțiuni.

Multe dintre proprietățile lor au fost confiscate sau blocate și, în unele cazuri, membrii familiei lor din Iran au fost presați să îi forțeze pe acești oameni să se întoarcă în țară.

Iranul este acuzat că a făcut presiuni asupra guvernelor străine pentru a-și pune în aplicare cererile de arestare ilegală sau că a luat ostatici cetățeni străini, inclusiv cu dublă cetățenie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.