Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că militarii implicați în contracararea revoltei de scurtă durată a grupului de mercenari Wagner, în weekend, au salvat țara de la un război civil.
„Ați apărat ordinea constituțională, viețile, securitatea și libertatea cetățenilor noștri, ați salvat patria noastră de încercări grele, ați oprit de fapt un război civil”, le-a spus Putin militarilor adunați în Piața Sobornaya de la Kremlin, pe 27 iunie.
El a fost însoțit de ministrul apărării, Serghei Șoigu, a cărui demitere a fost una dintre principalele revendicări ale mercenarilor.
Pe 24 iunie, trupele Wagner au cucerit orașul Rostov pe Don, situat în sud-vestul Rusiei, și au parcurs aproximativ 780 de kilometri spre Moscova, înainte de a-și întrerupe brusc marșul, în timp ce aflau la aproximativ 200 de kilometri de capitala rusă.
Oprirea acestui marș a fost descrisă de liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, ca o „evitare a vărsării de sânge rusesc”.
Cu toate acestea, trupele Wagner au doborât mai multe aeronave militare în timpul marșului lor spre Moscova. Cel puțin zece piloți au fost uciși.
Două discursuri în două zile
În timpul discursului de marți, Vladimir Putin a ținut inițial un minut de reculegere în onoarea piloților uciși și a spus că aceștia „și-au îndeplinit îndatoririle cu onoare”.
Președintele Rusiei a mai spus că unitățile militare ruse și ofițerii de aplicare a legii au asigurat toate obiectivele strategice și siguranța regiunilor din apropierea Ucrainei.
Acesta a fost al doilea discurs în decurs de două zile al președintelui rus.
Îți mai recomandăm Putin îi curtează pe „patrioții Wagner”, dar promite justiție pentru liderii acestora, care au vrut să vadă Rusia „sufocată în conflicte”Șeful Gărzii Naționale Ruse, Viktor Zolotov, a declarat la scurt timp după întâlnirea lui Putin cu personalul militar că „revolta lui Wagner a fost pregătită și inspirată de serviciile speciale din Occident, pentru că știau despre ea și au vorbit despre ea cu câteva săptămâni înainte de [a se întâmpla]”.
El nu a oferit dovezi prin care să-și susțină afirmațiile.
Într-un mesaj audio publicat luni, șeful mercenarilor Wagner a declarat că scopul marșului spre Moscova nu era de a răsturna guvernul rus, ci de a evidenția incompetența conducerii militare a Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.
El a mai susținut, în prima sa declarație publică de la abandonarea marșului, că acțiunea sa a fost „o lecție magistrală” despre modul în care armata rusă ar fi trebuit să își desfășoare invazia în Ucraina, declanșată în februarie 2022.
Prigojin a evidențiat și „multiplele lacune” în securitatea militară a Rusiei care au permis grupului său să preia cu ușurință controlul orașelor pe măsură ce înainta spre Moscova.
Prigozhin nu a dezvăluit unde se află în prezent și nici nu a menționat detalii despre un acord despre care se spune că a fost negociat de președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, care i-ar fi acordat azil în Belarus.
Îți mai recomandăm FSB renunță la urmărirea penală împotriva grupului Wagner. Avionul lui Prigojin a ajuns în BelarusLukașenko a declarat pe 27 iunie la Minsk că revolta a arătat că „situația din Rusia a scăpat de sub control”, adăugând că „nu există eroi” în această situație.
Lukașenka nu a spus dacă Prigojin se află în prezent în Belarus, dar a subliniat, în retorica sa obișnuită anti-occidentală, că Statele Unite și Uniunea Europeană ar fi folosit „haosul” care ar fi putut urma dacă „revolta” nu ar fi fost oprită.