Un nou efort pentru normalizarea relațiilor Serbia - Kosovo

Premierul kosovar Avdullah Hoti (stânga) și președintele sârb Aleksandar Vucic (dreapta)

Liderii din Serbia și Kosovo se vor întâlni la Casa Albă pe 4 septembrie, după ce o întâlnire similară programată pentru luna iunie a fost anulată după punerea sub acuzare a președintelui kosovar Hashim Thaci pentru crime de război.

Consilierul special pentru securitate națională de la Casa Albă, Robert O'Brien, va găzdui discuțiile alături de reprezentantul special al Statelor Unite pentru negocierile Serbia - Kosovo, Richard Grenell.

Prim-ministrul kosovar Avdullah Hoti și președintele sârb Aleksandar Vucic au confirmat în august că se vor întâlni la Casa Albă în 2 septembrie după ce Grenell a anunțat întâlnirea. Întâlnirea a fost ulterior amânată cu două zile.

„Statele Unite așteaptă cu nerăbdare discuțiile importante dintre președintele Vucic și prim-ministrul Hoti", a transmis purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate, John Ullyot, pentruserviciul balcanic al Europei Libere.

„Credem că progres privind chestiunile economice, inclusiv crearea de locuri de muncă și accelerarea creșterii economice, este primul pas spre avansarea procesului de pace", a transmis oficialul american.

Sâmbătă, președintele Vucic a spus unei publicații sârbe că președintele Trump ar putea să se alăture discuțiile dacă există vreo înțelegere cu partea kosovară.

Kosova și-a declarat independența față de Serbia în 2008 într-o mișcare care este respinsă de Belgrad.

Și Serbia și Kosovo aspiră să se alăture Uniunii Europene, dar se află sub presiunile Vestului pentru a reporni negocierile.

Washingtonul și-a sporit implicarea în negocierile Serbia - Kosovo în urmă cu un an într-un proces care merge în paralel cu eforturile de un deceniu ale Uniunii Europene de a media la normalizarea relațiilor.

Discuțiile mediate de UE au produs mai multe înțelegeri care au rolul de a normaliza relațiile din regiune, dar multe dintre ele nu au fost și implementate.

În iulie, Vucic și Hoti au avut prima întâlnire față în față din ultimele 20 de luni în cadrul unui dialog mediat de UE. În cadrul discuțiilor, cei doi s-au concentrat pe subiectul persoanelor dispărute sau dislocate cât și pe cooperare economică.

Uniunea Europeană dorește o nouă rundă de discuții între cei doi pentru luna septembrie.

Washingtonul dorea inițial să aducă cele două tabere față în față la Casa Albă pe 27 iunie. Dar planurile americanilor au fost anulate de decizia Tribunalului de la Haga de a îl inculpa pe președintele kosovar Thaci pentru crime de război și crime împotriva umanității comise în timpul și după războiul din Kosovo din 1998-99.

Thaci a respins comiterea oricăror crime și colaborează în cadrul investigației.