Un rus bătut de fiul lui Kadîrov în timp ce se afla în detenție, acuzat de înaltă trădare

Nikita Zhuravel apare într-o sală de judecată din Groznîi la sfârșitul lunii februarie (fotografie de arhivă).

Nikita Zhuravel, un deținut politic rus în vârstă de 20 de ani, care a fost bătut de fiul adolescent al liderului cecen Ramzan Kadyrov, în timp ce se afla în arest preventiv, a fost acuzat de înaltă trădare.

Biroul Procurorului General al Rusiei a anunțat la 3 octombrie că cazul lui Zhuravel a fost înaintat instanței regionale din Volgograd.

Noua acuzație provine dintre cele conform cărora, în martie 2023, Zhuravel a trimis un videoclip unui reprezentant al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) care ar fi conținut imagini cu echipamente militare transportate cu trenul, imagini ale unor aeronave militare și detalii privind deplasările unui vehicul de serviciu.

În conformitate cu legislația rusă, trădarea poate duce la condamnarea pe viață.

Zhuravel ispășește deja o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare pronunțată de un tribunal cecen în februarie, după ce a fost condamnat pentru huliganism pentru incendierea publică a unui Coran în orașul său natal, Volgograd.

De asemenea, el a fost condamnat la 300 de ore de muncă în folosul comunității pentru insultarea credincioșilor religioși.

În timpul procesului, Zhuravel și-a cerut scuze comunității musulmane, recunoscându-și acțiunile, dar a susținut că nu a avut intenția de a jigni pe nimeni.

Cazul său a atras atenția atunci când s-a aflat că, în timp ce Zhuravel se afla în arest în Cecenia, a fost atacat de Adam Kadîrov, fiul în vârstă de 15 ani al lui Ramzan Kadîrov.

O înregistrare a agresiunii dintr-o închisoare a fost distribuită pe rețelele de socializare de către Ramzan Kadîrov, stârnind indignarea publicului.

În ciuda acestui fapt, forțele de ordine din Cecenia au refuzat să deschidă o anchetă penală, invocând lipsa de probe.

Kadîrov a apărat acțiunile fiului său, declarând public că ar fi fost mai bine dacă fiul său l-ar fi ucis pe Zhuravel.

Adam Kadîrov a primit ulterior titlul de „Erou al Republicii Cecenia”, cea mai înaltă distincție din regiune, și a primit alte laude din partea mai multor regiuni rusești.

Grupul pentru drepturile omului Memorial l-a recunoscut pe Zhuravel drept deținut politic, ridicând îndoieli cu privire la acuzațiile de ardere a Coranului și criticând transferul său din Volgograd în Cecenia, populată majoritar de musulmani, pentru anchetă și proces.

Organizația a condamnat, de asemenea, violența la care a fost supus Nikita Zhuravel în detenție ca fiind o încălcare gravă a legii.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.