Unde și în ce condiții vor circula românii după 1 iulie. Din ce țări rămâi în izolare la revenirea din vacanță

Promenade des anglais, la Nisa

La 1 iulie, când se pregătește ridicarea restricțiilor pentru circulația în interiorul UE, România va păstra obligația de a sta două săptămâni în izolare pentru cei care vin din țările cu zone roșii, inclusiv pentru românii care se întorc din vacanțe.

Recomandarea Uniunii Europene ca la 1 iulie să fie ridicate restricțiile de la granițe între statele membre va intra în vigoare, însă fiecare țară decide cum se gestionează restricțiile de circulație pe teritoriul național și dacă menține obligația rămânerii în izolare a persoanelor care vin din țări cu risc.

Potrivit unor surse oficiale consultate de Europa Liberă, obligația de a petrece două săptămâni în izolare la revenirea în România, după vizite care vor avea loc după 1 iulie în țări unde pandemia de coronavirus a făcut victime, se va menține. Este vorba, deopotrivă și despre românii din diaspora care locuiesc în state precum Spania, Italia sau Marea Britanie, despre cei care pleacă în vacanță după 1 iulie în astfel de state, ca și despre persoanele aflate în tranzit prin România.

Îți mai recomandăm Cei care sunt doar în tranzit prin România, în drum spre țările care nu au restricții la granițe, trebuie să stea în izolare


Autoritățile de la București vor să mențină precauția cu privire la circulația liberă peste granițe, în interiorul UE. „Va exista, cu siguranță, circulația liberă, însă va fi nevoie de rămânerea în izolare pentru două săptămâni” la intrarea/revenirea în țară, au declarat surse oficiale pentru Europa Liberă.

Un efect direct al acestor măsuri se va resimți și asupra celor care pleacă în vacanță în străinătate, în zonele cu potențial de risc. De asemenea, sursele citate mai spun că vor fi reluate zborurile către și dinspre marea majoritate a țărilor membre ale Uniunii Europene începând cu 1 iulie, însă nu cu frecvența pe care o aveau înainte de luna martie. De pildă, în Italia se vor relua cursele din mai multe orașe ale pensinsulei, care vor fi operate inclusiv de companii low cost, însă vor fi - cel puțin la 1 iulie - mai puține destinații, iar numărul de zboruri săptămânale va fi mai mic, în comparație cu vara trecută sau cu perioada de dinainte de 1 martie, luna când SARS-Cov 2 a determinat închiderea granițelor europene. Reluarea zborurilor și a destinațiilor va fi progresivă.

În prezent, România și-a redeschis frontierele cu 17 dintre statele UE, iar în fiecare săptămână (lunea) va fi actualizată lista, adăugându-se noi state, astfel încât la 1 iulie cea mai mare parte a țărilor, inclusiv cele cu risc epidemiologic - Spania, Italia, Marea Britanie, Suedia și Portugalia - să fie incluse pe lista circulației fără restricții. Cu amendamentul că vor fi zboruri mai puține la început și obligația de a sta în izolare două săptămâni la revenirea din aceste țări și după 1 iulie.

  • Acum, pe lista celor 17 țări din care, la sosirea în România, nu este nevoie de carantină și izolare Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia,Slovenia și Ungaria.

Unde duce creșterea numărului de îmbolnăviri în România

Precauția autorităților are în vedere și faptul că, odată cu instalarea stării de alertă, a crescut nu doar numărul celor care au revenit în țară, cum ar fi tinerii care studiază în străinătate, însă a crescut și numărul cazurilor noi depistate cu coronavirus în România. În ultima săptămână, au fost anunțate și peste 300 de cazuri noi/zi, cu o medie de peste 200 de noi pacienți cu coronavirus - o situație care a fost specifică perioadei din aprilie-mai, care fusese preconizată ca reprezentând vârful pandemiei în România.

Îți mai recomandăm Germania ridică restricțiile impuse lucrătorilor sezonieri din agricultură

Există însă un algoritm după care se calculează indicele de risc epidemiologic pe care îl reprezintă o țară. Se calculează o medie a cazurilor noi depistate în ultimele săptămâni raportate la 1 milion de locuitori și se ia în calcul și numărul persoanelor vindecate, comparat cu cel al numărului de îmbolnăviri. Din această perspectivă, după cum arată sursele citate, „indicele României a crescut în ultima vreme”, iar dacă se va menține o astfel de tendință, este posibil ca alte țări să impună cetățenilor români controale amănunțite la granițe sau să țină seama de acest trend în decizia de reluare a zborurilor. Este vorba de acorduri bilaterale între statele membre ale UE. În acest caz, turismul, în plin sezon al vacanțelor, ar putea să fie cel mai afectat.

Care este situația în acest moment la granițele țărilor europene. Ce se schimbă la 1 iulie

Italia și-a deschis granițele pe 3 iunie pentru cei din UE și Marea Britanie, ca și pentru cei din Andorra și Monaco, Vatican și San Marino. Oamnii care vin din aceste țări nu trebuie să petreacă două săptămâni în izolare. Se așteaptă o decizie a guvernului pentru circulația feriboturilor înspre și dinspre insulele, destinații importante pentru turismul mondial. Italia intrase în carantină totală pe 3 iunie și a luat primele măsuri de ridicare a restricțiilor pe 18 mai, care au inclus redeschiderea teraselor și a barurilor, între altele.

Spania își deschide peste câteva zile, la 21 iunie, granițele pentru țările din zona Schengen. Portugalia face excepție, pentru că este încă în creștere numărul de îmbolnăviri, însă, la 1 iulie este programată chiar o ceremonie oficială de redeschidere a granițelor lusitane comune cu ale Spaniei, la care presa iberică anunță participarea Regelui Felipe.

Tot de la 1 iulie se așteaptă și redeschiderea accesului pentru cetățenii non-UE. În acest moment, intrarea în Spania este posibilă, însă cu condiția respectării unei perioade de izolare de 14 zile. În relația cu România, circulația va fi posibilă între cele două state, însă este posibil ca numărul de zboruri să fie redus, iar cei care se întorc din zona iberică să stea în izolare obligatorie 14 zile.

Germania permite de la 15 iunie accesul fără restricții al călătorilor din Uniunea Europeană, Marea Britanie, Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Autoritățile au recomandat propriilor cetățeni să nu plece în țări din afara Europei până la 31 august, iar cei care sunt nevoiți să se deplaseze în astfel de destinații vor face 14 zile de carantină la revenirea în țară.

Franța și-a deschis granițele la 15 iunie cetățenilor UE și britanicilor, elvețienilor, însă cei spaniolii, ca și britanicii trebuie să petreacă „o perioadă de carantină voluntară”. Ce se schimă de la 1 iulie? Va fi permis și accesul călătorilor din afara Uniunii Europene, din țările unde „pandemia este controlată”, după cum a anunțat președintele țării, Emmanuel Macron.

Grecia se află acum în etapa în care europenii pot intra, de la 15 iunie, pe granițe teresetre și pe unele aeroporturi, fiind supuși unor teste aleatorii. Italienii, spaniolii, olandezii și suedezii sunt testați obligatoriu, pentru că autoritățile elene consideră aceste țări cu risc epidemiologic.

De la 1 iulie se deschid și frontierele maritime, se reia circulația turiștilor în insulele grecești, una dintre destinațiile preferate de vacanță ale românilor. Agențiile de turism au anunțat deja primele chartere spre Creta și Rhodos după 1 iulie, însă, până la 27 iulie, nu se reiau decât zboruri pe aeroportul din capitala Cretei, Heraklion.

Bulgaria și-a redeschis granițele cu Serbia și Grecia de la 1 iunie. De la 15 iunie este permis accesul europenilor, însă cu o declarație pe proprie răspundere. Britanicii, spanioli, portughezii și belgienii trebuie să stea două săptămâni în izolare. La 1 iulie sunt așteptate noi măsuri, care nu au fost încă anunțate.

Marea Britanie le-a permis vizitatorilor din alte țări să intre în Regat din 8 iunie, cu condiția petrecerii unei carantine de 14 zile. Cei care vin în interes de serviciu, cum ar fi medicii și asistentele, fac excepție de la regulă. În România, britanicii sau cei care vin din această țară vor trebui să stea în izolare 14 zile, se pare că și după 1 iulie.

Malta redeschide sezonul turistic pentru străini la 1 iulie, însă zborurile cu România nu se află încă pe lista curselor reluate la această dată.

Olanda are granițele deschise pentru țările din UE și Regatul Unit, însă britanicii și suedezii stau 14 zile în carantină. De la 1 iulie nu vor mai exista restricții la intrarea în țară pentru europeni.

Croația nu are restricții de călătorie de la 15 iunie.

Cipru le permite românilor să vină în această insulă încă de pe 9 iunie, în baza unui certificat epidemiologic, nu mai vechi de trei zile. De la 15 iulie Cipru reia zborurile cu Marea Britanie și după 1 august, pe cele cu Rusia.