România are două noi obiective culturale în UNESCO: ansamblul Brâncuși și granițele romane din Dacia
Vechile terme romane de la Germisara, lângă Geoagiu-Băi, în județul Hunedoara. Este unul din cele peste 275 de situri din Limesul (granițele Imperiului roman) din fosta provincie Dacia - Limesul dacic - inclus sâmbătă în patrimoniul universal UNESCO.
„Poarta sărutului” și „Aleea scaunelor”, opere din ansamblul monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu-Jiu, inclus sâmbătă în patrimoniul universal UNESCO.
Lucrarea „Coloana Infinitului”, parte a ansamblului monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu-Jiu, inclus sâmbătă în patrimoniul universal UNESCO.
„Masa tăcerii”, parte a ansamblului de monumente realizate de Constantin Brâncuși la Târgu-Jiu, inclus sâmbătă în patrimoniul universal UNESCO.
Imagine cu harta celor mai importante situri din Limesul (granițele Imperiului roman) dacic, inclus sâmbătă în patrimoniul universal UNESCO.
În total sunt peste 270 de situri componente, din 16 județe. Unele sunt deja în lista națională a monumentelor istorice, altele sunt în curs de înregistrare.
Limesul dacic include turnuri de apărare, valuri de pământ, puncte de supraveghere, castre și așezări civile, din apropierea graniței efective.
În imagine, locul fortului roman (castru) de la Porolissum, din județul Sălaj, unul din cele peste 275 de situri arheologice de pe cuprinsul Limesului (granițele imperiului roman) din Dacia, inclus sâmbătă pe lista patrimoniului universal UNESCO.
Locul castrului roman de la Potaissa, în municipiul Turda, județul Cluj.
Locul unui fost castru roman la Comărnicel, din munții Șureanu, în județul Hunedoara.
Săpături arheologice la situl de la Grădiștea de Munte, județul Hunedoara.
Locul unui fost punct de supraveghere de la granița Imperiului roman, la Băile Homorod, în județul Harghita.
Sit cu întărituri de apărare utilizate de romani la Cioclovina, Hunedoara.
Lucrarea „Poarta sărutului”, parte a ansamblului monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu-Jiu, inclus sâmbătă în patrimoniul universal UNESCO.