Antal Rogan „a orchestrat scheme menite să controleze mai multe sectoare strategice ale economiei maghiare” și să fure veniturile din sectoare pentru el și loialii partidului Fidesz al lui Orban, a transmis pe 7 ianuarie Departamentul Trezoreriei.
Sub guvernul de dreapta al lui Orban, Ungaria a fost acuzată, în țară și în străinătate, de regres democratic.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a criticat sancțiunea anunțată de SUA, numind-o „o vendetă personală” a ambasadorului SUA.
„Cât de bine este că în câteva zile Statele Unite vor fi conduse de oameni care văd țara noastră ca pe un prieten și nu ca pe un dușman”, a adăugat el, referindu-se la inaugurarea pe 20 ianuarie a președintelui ales Donald Trump, care l-a lăudat adesea pe Orban.
Declarația SUA a menționat că, în rolul său de ministru responsabil de cabinetul lui Orban, Antal Rogan controlează multe entități guvernamentale, inclusiv Biroul Național de Comunicații, Agenția Guvernamentală Digitală și Agenția Maghiară de Turism. Rogan este, de asemenea, membru al parlamentului din Ungaria din 1998.
„De-a lungul mandatului său ca oficial guvernamental, Rogan a orchestrat sistemul Ungariei de distribuire a contractelor publice și a resurselor către acoliții loiali lui și partidului politic Fidesz”, se mai arată în comunicatul departamentului Trezoreriei.
El este desemnat în conformitate cu Legea globală Magnitsky privind responsabilitatea drepturilor omului, care vizează autorii unor abuzuri grave ale drepturilor omului și corupție din întreaga lume.
„Corupția subminează instituțiile de guvernare ale unei țări și limitează dezvoltarea sa economică, oferind câștiguri doar câtorva aleși, în timp ce privează generațiile viitoare de beneficii pe termen lung", a declarat subsecretarul interimar al Trezoreriei, Bradley T. Smith.
Departamentul a declarat că corupția din sectorul public din Ungaria s-a înrăutățit de mai bine de un deceniu, ceea ce a făcut ca Ungaria să primească cel mai mic scor dintre toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) în Indicele de percepție a corupției din 2023 al Transparency International, pentru al doilea an consecutiv.
„Eșecul Ungariei de a aborda problemele de transparență în mecanismele sale de achiziții publice a dus recent la o pierdere de peste 1 miliard de euro în finanțare viitoare din partea Uniunii Europene, dezavantajând cetățenii maghiari”, a mai notat departamentul.
Sancțiunile Departamentului Trezoreriei îngheață orice proprietate pe care Antal Rogan o deține în jurisdicția SUA și interzic cetățenilor orice relație de afaceri cu el.
Îți mai recomandăm Polonia spune că Ungaria „nu este binevenită” la ceremonia de preluare a președinției UEEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.