Ungaria blochează finanțarea UE de 50 de miliarde euro pentru Ucraina

Ungaria a blocat sprijinul financiar UE destinat Ucrainei.

Ungaria a blocat ajutorul de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei. Celelalte state membre UE caută soluții pentru a sprijini Ucraina fără implicarea Ungariei. Blocarea fondurilor pentru Ucraina vine după ce liderii UE au fost până la urma de acord să înceapă negocierile de aderare cu Kievul.


Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că toate țările UE, cu excepția uneia, au susținut pachetul de 50 de miliarde de euro ca sprijin financiar pentru Ucraina.

„Un lider nu a putut fi de acord cu acest lucru”, a declarat Michel la o conferință de presă improvizată la ora 3 dimineața, referindu-se la premierul Ungariei, Viktor Orbán.

Oficialul european a mai spus că liderii se vor reuni la începutul lunii viitoare pentru a încerca să ajungă la un acord unanim, care este necesar pentru ca planul de sprijin pentru Ucraina să fie adoptat, transmite BBC.

Viktor Orbán, care a mai amânat unele sancțiuni ale UE împotriva Rusiei și este văzut ca cel mai apropiat aliat al președintelui Vladimir V. Putin în blocul comunitar, a declarat joi că ajutorul ar trebui extins numai după alegerile la nivel european planificate pentru vară.

Orbán susține că Ucraina nu ar trebui să primească fonduri mari de la UE, deoarece nu face parte din bloc.

Ucraina poate rezista unei mici întârzieri în aprobarea pachetului de ajutor. UE are deja fonduri pentru Ucraina în bugetul său actual, în timp ce cele 50 de miliarde de euro sunt alocate pentru un nou pachet de ajutor cunoscut sub numele de Facilitatea Ucraina, care va oferi granturi și împrumuturi țării din 2024 până în 2027.

Premierul Olandei, Mark Rutte, a spus și el că este încrezător că în luna ianuarie se va găsi o soluție.

„Mai avem ceva timp, Ucraina nu rămâne fără bani în următoarele câteva săptămâni", a declarat Rutte reporterilor la încheierea discuțiilor.

De cealaltă parte, la Moscova, la conferința de presă de la sfârșitul anului, președintele Vladimir Putin a ironizat Ucraina și a susținut că sprijinul occidental se termină.

Îți mai recomandăm Uniunea Europeană începe negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina

Dacă Ungaria continuă să blocheze fondurile, UE ia în considerare un sistem prin care celelalte 26 de țări UE să acorde individual sprijin Ucrainei. O asemenea procedură ar fi însă greoaie și ar ilustra problemele cu care se confruntă Uniunea, spre satisfacție președintelui rus, Vladimir Putin. Dar acest lucru ar fi greoi și ar ilustra în continuare problemele pe care domnul Putin le savurează: fisuri în sprijinul grupului pentru Ucraina.

„Avem diverse instrumente pentru a ne asigura că ne îndeplinim promisiunile politice”, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel, când a fost întrebat dacă cei 26 de lideri ai UE care au convenit asupra ajutorului pentru Ucraina ar putea lăsa Ungaria în afara procesului de acordare a sprijinului pentru Ucraina.

Președintele Cosiliului European, Charles Michel, spune că UE are instrumente pentru a susține Ucraina chiar și fără acordul Ungariei.

Criticii Ungariei, scrie Reuters, spun că obiecțiile Budapestei față de negocierile oficiale de aderare a Ucrainei și finanțarea țării pe termen lung ar fi o stratagemă a premierului Viktor al lui Orbán de a obține fondurile UE alocate Ungariei, blocate de autoritățile de la Bruxelles pentru încălcarea diferitelor reguli ale UE.

Miercuri, Comisia Europeană a aprobat însă eliberarea a 10 miliarde de euro pentru Ungaria, motivând că Budapesta a îndeplinit cererile de reforme judiciare. Unii oficiali europeni au spus că momentul a fost o coincidență, în timp ce criticii au afirmat că UE capitulează în fața unui așa-numit „șantaj maghiar”

Tot miercuri, Scholz, cancelarul german, a repetat angajamentul Germaniei de a dubla ajutorul pentru Ucraina la aproape 9 miliarde de dolari anul viitor.

„Putin este încă hotărât să îngenuncheze Ucraina prin forță militară”, a declarat el în Parlamentul german. „El se bazează pe scăderea sprijinului internațional pentru Ucraina. Din păcate, nu se poate nega pericolul ca acest calcul să funcționeze”, transmite Reuters.

Eșecul în aprobarea ajutorului european destinat Ucrainei vine în condițiile în care și sprijinul multianual al SUA de, 60 de miliarde de dolari, e încă sub semnul întrebării, mai ales din cauza disputelor de politică internă de la Washington.

Analiștii politici consultați de Reuters spun însă că, spre deosebire de SUA, Europa nu își are luxul de întoarce spatele Ucrainei.

„Europa trebuie să îi asume Ucraina” a declarat Ulrich Speck, un analist german, în loc să simtă că „participă la o operațiune americană” de susținere a Ucrainei.

„Statele Unite nu vor mai face totul”, au mai spus analistul german.

Îți mai recomandăm Se va mulțumi Ungaria lui Viktor Orbán doar cu banii de la Bruxelles?