Responsabil al guvernului Orbán cu politica națională propune reunificarea cu maghiarii din străinătate

„Am decis să începem reunificarea națiunii, maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai națiunii ”, a spus Péter Szilágyi, adjunctul secretarului de stat pentru politica națională din guvernul lui Viktor Orbán (foto).

Adjunctul secretarului de stat pentru politică națională al premierului ungar Viktor Orbán a vorbit sâmbătă, la aniversarea Tratatului de la Trianon, despre reunificarea națiunii maghiare cu maghiarii din străinătate.

„Am decis să începem reunificarea națiunii, maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai națiunii ”, a spus Péter Szilágyi, citat de hirado.hu, principalul program de știri al MTVA, postul public maghiar.

Szilágyi, secretarul de stat adjunct al premierului ungar, responsabil cu politica națională, și-a exprimat sâmbătă speranța, la Porva/județul Veszprém, că va exista un viitor maghiar în bazinul carpatic.

El a participat sâmbătă la ceremonia de predare a Podului Apartenenței. El a spus că după „decretul de pace Trianon” maghiarii trăiau cu speranța că „limba, tradițiile și cultura noastră maternă nu vor face doar parte din memorie, ci și din realitatea vieții cotidiene.”

„Din 2010, guvernul maghiar lucrează pentru a-și îndeplini această speranță. Drept urmare, 150.000 de maghiari care trăiesc în străinătate au devenit parte a națiunii maghiare de drept public”, a adăugat el.

„Scopul guvernului este de a face posibil ca ungurii care locuiesc în străinătate să prospere în patria lor, să consolideze identitatea maghiară a comunităților”, a spus Szilágyi.

El a rememorat momentul 4 iunie 1920 când a fost semnat Tratatul de la Trianon și întreaga națiune maghiară a ținut doliu, zeci de mii de oameni îmbrăcați în haine de doliu s-au adunat la Budapesta și au sunat clopotele, au sunat alarmele în fabrici iar traficul a fost oprit. După după decizia marilor puteri peste trei milioane de maghiari au rămas blocați în afara granițelor țării, a spus el.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial.

Szilágyi a spus că în urmă cu 13 ani a fost luată decizia de a nu „permite granițelor naționale să ne despartă de compatrioții noștri”.

„Am decis să începem reunificarea națiunii, maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai națiunii ”, a spus el.

Datorită sprijinului rețelei instituțiilor de învățământ maghiare din străinătate, 300.000 de copii pe an pot beneficia de educație în limba maternă de calitate în bazinul carpatic și în întreaga lume, a subliniat oficialul maghiar.

El s-a referit și la sprijinul oferit studenților care studiază în învățământul public din țara de origine, astfel încât aceștia să poată vizita cel puțin o dată zonele locuite de maghiarii din țările vecine.

„Scopul politicii naționale este de a crește gradul de conștientizare că suntem responsabili pentru maghiarii de peste graniță ”, a subliniat el.

„Maghiarii au rezistat testului timpului și, datorită politicii naționale din ultimii ani, sunt mai puternici ca niciodată ”, a declarat Péter Szilágyi.

Zoltán Kovács, deputatul Fidesz din regiune, a spus că Tratatul de pace de la Trianon a servit intereselor străine – în principal franceze – ale superputerilor, a distrus economia maghiară, țara pierzând 67% din venitul național. Oricine vizitează iazul de pescuit Pálos „își amintește de această rușine”, a spus el.

Înaintea sa, Andrea Veinperlné Kovács (independent), primarul din Porva, a spus că insula din Lacul Pálos simbolizează Ungaria, iar poteca de plimbare din jurul acesteia simbolizează teritoriile de peste graniță, iar Podul Apartenenței, care le leagă, un simbol al unității maghiare.