Ungaria pierde fonduri europene în valoare de 1 miliard de euro

Premierul ungar Viktor Orban a avut adesea o relație conflictuală cu Bruxelles-ul. (Fotografie de arhivă)

Ungaria a pierdut oficial finanțări europene de aproximativ 1 miliard de euro, după ce acestea au fost blocate pe fondul acuzațiilor de corupție. Este pentru prima dată când Comisia Europeană ia o astfel de măsură împotriva unui stat membru UE.

Suma pierdută de Ungaria făcea parte dintr-un total de 19 miliarde de euro, blocați în 2022, când Bruxelles-ul a început așa-numite proceduri de „condiționalitate” împotriva Ungariei. Comisia Europeană a blocat plățile din cauza unor presupuse acte de corupție legate de achizițiile publice, precum și a lipsei de control și transparență.

Budapesta a introdus ulterior reforme care au permis deblocarea unor fonduri, dar termenul limită pentru lansarea ultimei tranșe a expirat pe 31 decembrie.

Asta a însemnat că Ungaria a pierdut finanțarea, care s-a ridicat la 1,04 miliarde de euro.

Într-un raport publicat în iulie, Comisia Europeană a transmis că Ungaria nu îndeplinește standardele democratice ale UE, în special în ceea ce privește finanțarea politică, conflictele de interese și independența mass-media.

Premierul Viktor Orban a promis anterior că va lupta pentru a proteja banii care se cuvin Ungariei.

„Ei încearcă în mod constant să ia banii maghiarilor printr-o varietate de mijloace și metode”, a spus premierul în decembrie.

Viktor Orban este amenințat politic de noul său rival, Peter Magyar, a cerut miercuri alegeri legislative anticipate. Scrutinul la termen este programat primăvara anului 2026.

Principalul motiv invocat este situația economică dificilă a țării.

„Timpul se scurge. Să devansăm data alegerilor, astfel încât țara să nu piardă inutil încă un an”, a spus Magyar în mesajul său de Anul Nou.

„Vom aduce acasă miliardele pe care ni le datorează Uniunea Europeană”, a mai spus el.

Ungaria este, de asemenea, vizată din septembrie 2018 de o procedură de sancționare a statelor membre pentru „încălcări grave” ale statului de drept și poate duce, teoretic, la suspendarea drepturilor de vot ale unei țări în Consiliul UE.

Îți mai recomandăm Viktor Orbán le spune maghiarilor să „reziste” Bruxellesului

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.