Prețurile energiei electrice și ale combustibililor au crescut vertiginos, întrucât Rusia a redus volumul de gaze furnizat către Europa. Moscova a pus reducerile de aprovizionare pe seama unor probleme tehnice și a sancțiunilor occidentale impuse din cauza invaziei sale în Ucraina.
„Vom propune o plafonare a prețurilor la gazul rusesc... Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce din Ucraina”, a declarat miercuri în fața presei Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Comisia a declarat că noul plafon va permite în continuare cumpărarea de gaz rusesc dacă prețul nu depășește un prag convenit.
„Au loc deja întreruperi semnificative fără un plafon de preț”, a transmis printr-o notă Comisia, care explică planurile lui von der Leyen. Nota precizează, însă, că Rusia ar putea profita de un plafon pentru a reduce și mai mult livrările de gaze către Europa.
Alături de plafonarea prețului la gaz, Comisia a mai propus alte patru idei ce ar putea stabiliza prețul la energie:
- Măsuri obligatorii de reducere a cererii de electricitate;
- Plafonarea veniturilor companiilor care generează energie electrică din surse cu costuri reduse, urmând ca profiturile lor să fie redirecționate către consumatori;
- O taxă de solidaritate pentru companiile producătoare de combustibili fosili care obțin profituri mari;
- Sprijin sporit pentru companiile aflate în dificultăți financiare.
Kremlinul nu a întârziat să critice măsura anunțată de Comisia Europeană. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat tot miercuri că Rusia va înceta să mai furnizeze gaze și petrol Uniunii Europene dacă blocul comunitar va plafona prețurile la gaz.
Putin a adăugat că europenilor le va „îngheța coada” la iarnă, într-una din puținele amenințări (în afară de cele nucleare) pe care UE le-a auzit venite din partea liderului rus.
„Aceasta este încă o prostie, o altă decizie care nu are treabă cu piața și care nu are niciun viitor ca măsură. Toate restricțiile de natură administrativă în comerțul global nu vor face decât să ducă la prețuri disproporționate și mai mari”, a spus președintele rus în timpul unui forum economic din orașul Vladivostok.
De ce se tem rușii
Unele țări din Uniune se tem de o plafonare a prețurilor dacă măsura pune în pericol furnizarea – de altfel, redusă – de gaz rusesc. Deși Germania susține o intervenție a Uniunii Europene de a reduce prețurile la consum, conducerea țării e sceptică față de plafonarea prețului la gazul rusesc.
Măsura va afecta în diferite țări în diferite feluri, precizează Lion Hirth de la Școala Hertie din Berlin. Potrivit lui Hirth, țările cu un mix de energie bazat în mare parte pe gaz vor beneficia de „profituri mai mici” și de mai puțini bani care să fie redistribuiți apoi consumatorilor.
Însă măsura, dacă e adoptată, va afecta în mod direct veniturile statului rus, ce depind în mare măsură de exporturile de gaze și petrol. Potrivit Agenției Internaționale de Energie, 45% din bugetul federal al Rusiei e susținut de vânzarea de gaze și petrol. O parte însemnată din buget se duce către armată și, mai nou, către finanțarea războiului din Ucraina, care a intrat în a 6 lună sângeroasă de lupte.
Prin plafonarea prețului la gaze, liderii europeni încearcă să obțină o serie de câștiguri politice în fața Kremlinului, prin a-l forța să furnizeze în continuare gaze și petrol continentului european, dar fără a mai câștiga aceleași sume de dinainte de război.
Același lucru se aplică și pentru plafonarea prețurilor la petrol propuse săptămâna trecută de Grupul G7 al celor mai industrializate țări din lume.
În plus, mai mulți experți consultați de Foreign Policy afirmă că, în cazul țărilor care nu vor lua parte la plafonarea prețurilor la petrol, cum ar fi China, India sau Turcia, un plafon impus de Occident le va da mai multe motive acestora să se alăture schemei pentru a-și consolida propriile jocuri geopolitice cu Moscova.
Rusia deja caută cu disperare înlocuitori pentru gazul și petrolul rusesc și a ajuns să vândă barilul de petrolul la un preț de doar 30 de dolari. Economiștii se așteaptă ca PIB-ul Rusiei să se contracte cu 12% până la finalul acestui an.
Miniștrii de Energie ai Uniunii Europene se vor întâlni vineri să discute plafonarea prețului la gazele rusești.