Protestele care au îngenuncheat Uniunea Sovietică

Tancuri pe străzile din Moscova, în timpul tentativei de lovitură de stat din 1991. Mii de persoane au ieșit pe străzi pentru a se opune înlăturării lui Mihail Gorbaciov.

În Belarus, mii de muncitori s-au adunat în Piața Lenin din Minsk, în aprilie 1991. Aceștia erau nemulțumiți de creșterea prețurilor și de controlul deplin exercitat de Partidul Comunist.

La 23 august 1989, aproximativ 2 milioane de oameni au format un lanț uman de peste 600 km de-a lungul țărilor baltice: Estonia, Letonia și Lituania. Această formă de protest a fost precedată de manifestații pentru independență, cum a fost și cea din imagine, din Vilnius.

În sudul Rusiei, tătarii originari din Crimeea au cerut să li se permită să se întoarcă în patria lor. Adunarea a fost primul protest la nivel național menționat în presa rusă, la 6 martie 1988. Tătarii au fost deportați în masă din Crimeea în timpul celui de-al doilea război mondial, după ce Stalin i-a acuzat de colaborare cu Germania nazistă.

Un miting organizat de Frontul Popular al Moldovei în iunie 1989, cerând ca limba „moldovenească” să fie recunoscuți ca limbă oficială.

Demonstrație în Kiev în octombrie 1989, organizată de Mișcarea Populară din Ucraina.

 În ziua de 21 ianuarie 1990, sute de mii de ucraineni au format un lanț uman din orașul vestic Lviv până la Kiev pentru a marca aniversarea semnării Actului de unificare din 1919 între Republica Populară Ucraineană și Republica Populară a Ucrainei Occidentale.

Un militar al armatei georgiene dansează în Tbilisi pe 10 aprilie 1991, după ce Georgia și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică.

Protest în Piața Lenin din Dușhanbe, Tadjikistan, în 15 februarie 1990, în urma revoltelor sângeroase izbucnite pe măsură ce islamiștii se impuneau pe scena politică. Doi ani mai târziu, noua țară Tadjikistan a fost implicată într-un război civil sângeros care a durat până în 1997, în care au murit zeci de mii de oameni.

Înmormântare simbolică a Uniunii Sovietice, organizată de Uniunea Tinerilor Ucraineni Independenți în 30 septembrie 1990, la Kiev.

Miting al Mișcării Populare din Ucraina (Rukh) în 30 septembrie 1990, care cerea independența față de Uniunea Sovietică.

Miting de sprijin a independenței Republicii Moldova, 27 august 1991.
 

Un locuitor din Baku înlătură un portret al lui Lenin în 21 septembrie 1991, la aproape o lună după declararea independenței a Azerbaidjanului.

În octombrie 1991, protestatarii din Tadjikistan îi cer președintelui Parlamentului, Rahmon Nabiev, demisia pentru a oferi șanse egale tuturor candidaților la alegerile prezidențiale programate pentru 24 noiembrie 1991.

O femeie protestează în 13 ianuarie 1991 față de preluarea turnului TV din Vilnius de trupele sovietice. Lituania își declarase independența față de Uniunea Sovietică cu 10 luni mai devreme. Ziua a devenit cunoscută sub numele de „Duminica sângeroasă", 14 lituanieni au fost uciși și peste 1.000 răniți în apărarea orașului de forțele sovietice.