Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat comisarii alături de care va lucra în Executivul Uniunii Europene, în cadrul unei conferințe de presă pe care Europa Liberă a transmis-o în direct. Arhitectura noii comisii va avea trei vicepreședinți executivi și cinci vicepreședinți. Rovana Plumb a fost anunțată ca propunere de comisar pentru Transporturi, din partea României, și se va afla în coordonarea lui Frans Timmermans.
Președinta Comisiei a anunțat că viitoarea Comisie Europeană va avea vicepreședinți executivi, iar unul dintre aceștia va fi Frans Timmermans, socialistul olandez care cunoaște bine România din mandatul trecut, când gestiona, ca prim-vicepreședinte, și chestiunile legate de justiție și statul de drept, având relații încordate cu guvernul PSD, din cauza modificărilor legislative din epoca Dragnea.
Acum, Timmermans va avea în atribuții executive coordonarea, în cadrul European Green Deal, activitatea comisarilor pentru agricultură, sănătate, transport, energie, coeziune și reforme, precum și pe cel care se va ocupa de mediu și oceane. Dacă Rovana Plumb va căpăta portofoliul transporturilor și dacă va ajunge comisar după votul Parlamentului European, înseamnă că reprezentanta PSD se va afla sub autoritatea lui Timmermans, adică exact oficialul european pe care PSD l-a criticat, inclusiv în campania electorală, când i-a dedicat un câtec popular.
Margrethe Vestager, din Danemarca, va fi, de asemenea, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene. Va coordona agenda „Europa pentu epoca digitală” și va fi comisar pentru competiție, susținut de Directoratul-General pentru competiție.
Vicepreședinte executiv va fi și letonul Valdis Dombrovskis, care va coordona „Economia care lucrează pentru oameni”, va fi comisar pentru servicii financiare, susținut de un Directorat-General pentru stabilitate financiară, servicii financiare și piața unică de capital.
Mai sunt alte cinci posturi de vicepreședinți în Comisia pe care o va conduce von der Leyen, care au fost distribuite astfel
Josep Borrell (Spania): înaltul reprezntant pentru politică externă, responsabil pentru ceea ce președinta aleasă a CE a numit „O Europă mai puternică în lume”.
Věra Jourová (Cehia): Valori și transparență
Margaritis Schinas (Grecia): Protejarea modului de viață european
Maroš Šefčovič (Slovacia): relații interinstituționale și predicții
Dubravka Šuica (Croația): democrație și demografie
Portofoliul pentru Justiție și stat de drept se divide
Ursula von der Leyen a anunțat că portofoliul cunoscut până acum ca fiind cel al Justiției (deținut de Věra Jourová în precedenta comisie), va fi împărțit în două. Comisarul Cehiei va rămâne și în președinția von der Leyen Věra Jourová, care se va ocupa de „valori și transparență”, în vreme ce comisarul Belgiei, Didier Reynders, va fi comisar pentru Justiție.
Rovana Plumb, oficial, propunerea Ursulei von der Leyen, pentru portofoliul Transporturilor
58 de ani, ministra Fondurilor Europene, absolventa Facultății de Ingineria Proceselor Chimice din București (1984), doctor în managementul sistemelor industriale, Universitatea Politehnică (2004). Vorbește engleză și franceză. Este chimistă la Miraj până în 1992, după care director general la Gerovital, până în 2000. În 1994, se înscrie în PSD și este loială fiecărui președinte PSD. Din 2001, ocupă diferite funcții în guvernele PSD, iar din 2005 este deputată. Presa a scris de mai multe ori despre afacerile deținute de familia și despre asocierile făcute de soțul său cu firme de energie verde, în perioada în care ea era ministra mediului. Are 5 case împreună cu familia, dintre care o vilă de 671 de metri pătrați în orașul Pantelimon, județul Ilfov, în apropiere de București. În declarația de avere precedentă apărea și un credit făcut la BRD, de 800.000 de euro, scadent in 2030.
Recent, în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, Rovana Plumb l-a secondat pe Liviu Dragnea, fostul lider PSD, în discursul antieuropean, aidoma celui al partidelor naționalist-populiste, care promovează suveranismul față de politicile de la Bruxelles. Sunt poroaspete în memorie discursurile de pe scenele de campanie, în care spunea că România nu trebuie să mai fie o țară de rangul al doilea al UE sau că produsele românești ar trebui să aibă prioritate pe piața locală, în locul celor provenite din UE.
Politica și Rovana Plumb au însemnat, până acum, loialitate până limita ridicolului față de liderii PSD. A fost mai întâi Adrian Năstase, care a făcut-o vizibilă, în perioada guvernării 2001-2004, când Plumb a cunoscut ascensiunea în marea politică, dar și prosperitatea prin privatizarea fabricilor de cosmetice unde lucrase în perioada comunistă. A urmat fidelitatea față de Victor Ponta, care a lăsat-o în locul său când a părăsit scena mare a politicii. După care, în epoca Dragnea, a știut să se facă utilă fostului lider PSD, încă de pe vremea în care era ministru al Mediului și a semnat documente care au făcut dintr-un mic braț natural al Dunării, în Teleorman, proprietatea de pescuit a companiei înființate de Dragnea, Tel Drum, și apoi trecută în domeniu privat. Acest dosar a incriminat oameni din guvern și a închis cariere, cum este cea a lui Sevil Shhaideh, însă nu și în cazul lui Plumb. A beneficiat de susținerea PSD și ALDE când DNA a cerut ridicarea imunității sale și, astfel, nu face parte din lotul Belina.
O observație. Dacă DNA reia solicitarea la adresa Rovanei Plumb, pentru a fi pusă sub acuzare în dosarul Belina, în cazul în care va fi votată comisar european, nu va mai avea imunitate. Iar dacă rămâne deputată în Parlamentul European, în tabăra socialiștilor, unde este vicepreședinte al grupului politic, ridicarea imunității parlamentare devine o formalitate.