Șefa Comisiei Europene a spus că „locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană”, ceea ce poate contribui la „dublarea economiei Moldovei în următorii zece ani”. Pentru asta, Bruxelles a lansat un nou instrument de asistență financiară pentru Moldova.
Potrivit Ursulei von der Leyen, cei 1,8 miliarde de euro urmează a fi investiți în „domenii care vor genera creșteri economice și servicii publice”, precum repararea școlilor, construirea a două noi spitale la Bălți și Cahul, construirea drumurilor și podurilor care să interconecteze Moldova cu vecinii săi, dar și dezvoltarea rețelei energetice.
În ajunul alegerilor prezidențiale și al referendumul din 20 octombrie legat de parcursul european al țării, președinta Comisiei Europene a felicitat-o pe președinta Maia Sandu, pentru „cât de angajată este în parcursul european” al Republicii Moldova.
Ursula von der Leyen a încurajat moldovenii să iasă la vot pentru a-și exprima „alegerea liberă și suverană” în secțiile de votare, dar fără a îndemna moldovenii să voteze în vreun fel sau altul.
Președinta Comisiei Europene a lăudat-o pe Sandu pentru progresul în calea aderării Moldovei la UE. Ea a mai amintit de „inițierea reformei importante în justiție, lupta cu corupția și eliminarea oligarhilor din economie”, adică promisiunile Maiei Sandu din campania prezidențială precedentă, pentru care a fost criticată de oponenți că nu le-ar fi dus până la capăt.
Președinta Maia Sandu a numit planul de investiții al UE „un simbol al încrederii în potențialul Moldovei de transformare și dezvoltare”.
Ea a amintit de primirea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană și de începerea negocierilor de aderare, realizări obținute de R. Moldova în timpul mandatului său.
„Mulțumesc dragă Ursula pentru tot sprijinul acordat Moldovei în toți acești ani”, a spus Maia Sandu.
Președinta Moldovei a spus că vizita șefei Comisiei Europene are loc „într-un moment crucial” pentru Moldova, precizând că moldovenii, indiferent de „etnie, limbă sau viziuni politice” vor în Uniunea Europeană.
Referendumul organizat pe 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențial, cere cetățenilor din R. Moldova să se pronunțe dacă includerea aderării ţării la UE trebuie inclusă ca „obiectiv strategic” în Constituție.
Noua asistență financiară a Uniunii Europene pentru R. Moldova vine într-o săptămână cu mai multe gesturi de solidaritate cu conducerea de la Chișinău, inclusiv din partea autorităților din România.
Acestea au venit pe fondul semnalelor tot mai clare că Rusia încearcă să influențeze rezultatul alegerilor de la 20 octombrie, la care președinta în exercițiu, Maia Sandu, candidează pentru un nou mandat, promițând inclusiv continuarea integrării europene.
Îți mai recomandăm Europarlamentarii condamnă interferența Rusiei în alegerile din R. MoldovaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.