Ursula von der Leyen: Un Brexit fără acord mai probabil decât unul cu acord

Marea Britanie va părăsi cel mai probabil Uniunea Europeană fără un acord comercial, le-a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, celor 27 de șefi de state și guverne în timpul summit-ului de vineri.

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană în ianuarie dar rămâne membru informal până pe 31 decembrie când va părăsi blocul comunitar după 48 de ore. Ambele tabere spun că vor un acord, dar negocierile sunt blocate.

După ce premierul britanic Boris Johnson a spus joi că „este o posibilitate ridicată" ca un acord să nu fie atins, von der Leyen a confirmat vineri că probabilitatea unei ieșiri fără acord a crescut.

„Probabilitatea unui Brexit fără acord este mai mare decât a unuia cu acord", a spus von der Leyen în fața șefilor de state și guverne UE, potrivit unui oficial citat sub protecția anonimatului de agenția Reuters.

Johnson și von der Leyen le-au dat termen până duminică negociatorilor să încerce să ajungă la o înțelegere.

„Situația este dificilă. Principalele obstacole rămân", ar fi spus von der Leyen. „Vom vedea duminică dacă un acord este posibil".

Îți mai recomandăm Brexit. Negocierile încă nu au dus la un acord. UE pregătește planul B

Lira sterlină a scăzut, acțiunile au scăzut și volatilitatea implicită a crescut, pe măsură ce investitorii au început să se teamă riscul unei final haotic al crizei de cinci ani a Brexitului.

Un Brexit fără acord comercial ar afecta economiile din nordul Europei, ar transmite valuri de șoc prin piețele financiare, ar putea provoca haos la granițe și prin lanțurile delicate de aprovizionare care se întind în toată Europa și nu numai.

În lipsa unui acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regat va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu drepturi vamale sau cote, ceea ce alimentează riscul unui nou şoc economic suprapus celui al pandemiei.