Noul premier al Franței, Jean Castex, și-a anunțat ieri compoziția guvernului: 17 femei și 14 bărbați (fără a-l socoti pe el). Cum o remarcă Le Monde, din punct de vedere politic guvernul înclină spre dreapta, chiar dacă unii miniștri sau oficiali cu rang de miniștri provin din rândurile societății civile. Nu au fost însă cooptați ecologiști sau persoane cunoscute public a înclina spre stânga spectrului politic.
Libération, cotidianul stângii pariziene, fondat de Sartre, nu se arată convins de compoziția și de eficacitatea viitoare a noului guvern. Ba chiar, Libé constată că la interne este numit Gérald Darmanin, cunoscut ca fiind în centrul unei anchete pentru viol. Le Figaro, ziar al drepte gaulliste, făcând portretul fiecăruia din miniștri, constată că în câteva din posturile cele mai importante rămân cei de dinainte, precum Jean-Yves Le Drian la externe și afaceri europene, sau Bruno Le Maire la economie și Olivier Véran la sănătate.
În Italia, La Repubblica estimează de asemenea că Franța efectuează un viraj spre dreapta prin acest guvern.
În schimb, la Bruxelles, Le Soir nu vede în noul guvern din Franța vecină decât niște paiete pe o continuitate a aceleiași echipe care îl are pe Emmanuel Macron la comenzi.
Presa britanică și scandalurile
În Marea Britanie, The Telegraph deplânge din nou modul în care rețelele sociale sunt pe cale de a distruge viața culturală și raportarea artiștilor la fani. Este vorba iarăși de JK Rowling (foto, alături de Gorbaciov și Lebedev, patronul The Independent), creatoarea lui Harry Potter, care e prinsă într-o nouă controversă, cu accente pe alocuri violente, în legătură cu o altă afirmație recentă de-a sa și din nou foarte controversată, de astă dată privind tratamentul cu hormoni, pe care ea l-a comparat cu abuzul de antidepresoare.
The Times o citează ca postând pe Twitter că e păcat că «din pură lene unii prescriu medicamente, în loc să se străduiască să vindece mințile oamenilor». Scandalul a izbucnit pe loc, lui Rowling reproșându-i-se acum că insultă în felul acesta milioane de oameni. The Telegraph subliniază însă că ea n-a făcut decât să exprime public o opinie personală plină de compasiune și înțelegere, care sugera o abordare psihologică, mai degrabă decât una pur medicală... însă gloata virtuală a rețelelor sociale nu are astăzi vreme pentru nuanțe. JK Rowling a fost iarăși tratată de nazistă și de TERF, cum mai fusese recent.
Tot The Telegraph, care, ca toată presa britanică, urmărește îndeaproape cazul fugarei Ghislaine Maxwell, arestată în SUA pentru a fi fost complicea răposatului miliardar pedofil Jeffrey Epstein, continuă revelațiile pe această temă. The Telegraph a obținut și publicat săptămâna trecută o surprinzătoare fotografie cu Ghislaine Maxwell și actorul Kevin Spacey (el însuși acuzat de delicte sexuale) lăfăindu-se pe tronurile din palatul Buckingham.
Cum o revelează The Telegraph, fotografia a fost făcută în timpul unei vizite a fostului președinte SUA Bill Clinton la Londra, Clinton fiind bun prieten cu Kevin Spacey. Ei fuseseră invitați să viziteze locuința reginei de către fiul acesteia, prințul Andrew, Ducele de York, care e la rândul lui acuzat că ar fi profitat de rețelele de prostituție și pedofilie ale lui Epstein, dar care acum refuză să coopereze cu FBI.
Tronul este cel folosit pentru încoronarea reginei în 1953, iar cei doi se fotografiaseră așezați pe el, încălcând orice protocol. Clinton și Spacey tocmai făcuseră turul Africii cu avionul privat al lui Epstein.
Pe aceeași temă, The Independent oferă, sub titlul: Nu am bătut politicos la ușă, detalii despre arestarea spectaculoasă a lui Ghislaine Maxwell în SUA, unde ea se ascunsese într-o locuință izolată din New Hampshire.
Tot The Indepedent scrie despre avertismentul ambasadorului Chinei la Londra care se adresează guvernului lui Boris Johnson și parlamentarilor, insistând că dacă exclud compania chineză Huawei din construirea viitoarei rețele 5G a Marii Britanii, asta va trimite un semnal negativ tuturor companiilor chineze.
Merită însă amintit aici că The Independent nu mai este de multă vreme decât un website aparținând milionarului rus Aleksandr Lebedev (în foto cu JK Rowling și Gorbaciov), un apropiat al Kremlinului și un fost agent KGB. De altfel, în aprilie 2018, pe când era ministru de externe, Boris Johnson a zburat de la Bruxelles la o petrecere în Italia pentru a se întâlni cu un Lebedev, imediat după reuniunea miniștrilor de externe din NATO la care se discutase încercarea de asasinare în Anglia a unui alt fost agent KGB, Serghei Skripal.
Despre morți nu întotdeauna de bine
La Stampa, în Italia, reproduce necrologul lui Ennio Morricone scris de el însuși: «Eu, Ennio Morricone, am murit. Aș dori o mică înmormântare privată, pentru că nu vreau să deranjez pe nimeni.»
În schimb, amintirea unui alt mare om stârnește controverse, pe fundalul manifestațiilor mondiale împotriva rasismului. The New York Times publică scrisoarea deschisă a unui descendent al lui Thomas Jefferson, pe nume Lucian K. Truscott IV, care cere: “Dați-i jos monumentul!” (Take down his memorial!)
Scrie acest urmaș al autorului Declarației de Independență, care a crescut și trăit înconjurat de amintirea marelui om, că Thomas Jefferson: «poseda mai mult de 600 de sclavi, iar cu una din aceștia,Sally Hemmings, a făcut cel puțin șase copii. Este un monument ridicat omului care a scris “all men are created equal” în Declarația de Independență, dar care n-a făcut nimic pentru ca aceste vorbe să devină adevărate. Înainte să moară, el nu a eliberat sclavii, afară de cei din familia Hemmings, dintre care unii erau copiii lui. Pe toți ceilalți i-a vândut ca să-și plătească datoriile.»