Liderii USR susțin că pot da votul pentru noul guvern dacă Ludovic Orban va fi de acord mâine cu solicitările lor. Noutatea o reprezintă faptul că cer ca viitorul guvern să-și asume răspunderea în fața Parlamentului pe cele două legi menționate.
Dacă viitorul guvern recurge la un astfel de gest, riscul e că PSD poate depune moțiune de cenzură. Cei din USR spun însă că ar fi singura variantă, deoarece traseul legislativ este imposibil pentru cele două proiecte, iar varianta Ordonanței de Urgență nu este una dorită de PNL.
Acesta este mandatul cu care va merge mâine delegația USR la discuțiile cu PNL, dar cei din USR nu exclud ca pe lângă aceste două teme considerate vitale să fie adăugate și alte subiecte precum pensionarea anticipată a magistraților.
Discuția despre desființarea Secției Speciale va fi amânată, deoarece o astfel de condiție ar bloca definitiv negocierile cu cei din ALDE. Și alegerea primarilor în două tururi nemulțumește UDMR, care nu este de acord ca Guvernul să dea Ordonanță de Urgență pe acest subiect.
Conducerea USR insistă pentru alegerile anticipate, susținând că acestea pot fi organizate la finalul lunii martie. Spre deosebire de poziționările anterioare, cei din USR susțin că trebuie schimbată Viorica Dăncilă din poziția de premier, deoarece acest lucru nemulțumește electoratul.
Un nou guvern instalat la Palatul Victoria, ar trebui să pregătească însă alegerile anticipate. Cei din USR spun că asta au înțeles și din mesajul președintelui Klaus Iohannis când acesta a vorbit despre un guvern de tranziție.
USR exclude participarea la guvernare, liderii săi luând și pulsul din teritoriu, iar toți șefii de organizații au spus că este mai bine ca partidul să rămână în opoziție și să intre la putere doar după alegerile parlamentare. De altfel, cei din USR spun că au experiența anului 2016, când au văzut că un Parlament ostil poate bloca un guvern, oricât de bine intenționat este acesta.
Îți mai recomandăm Testul majorității parlamentare a eșuat, proiectele USR nu intră la votul Camerei. USR ar putea să nu voteze guvernul Orban
Iohannis a refuzat confruntarea cu Barna, acesta se poate întâlni cu Dăncilă
Surse din conducerea USR au precizat că președintele Klaus Iohannis le-a comunicat că nu dorește să participe la dezbaterile televizate din primul tur al alegerilor prezidențiale, chiar dacă Dan Barna își dorea o astfel de confruntare. În aceste condiții, liderul USR ar urma să se întâlnească săptămâna viitoare cu Viorica Dăncilă într-o emisiune televizată. Detaliile nu s-au stabilit exact, dar există un acord de principiu pentru această primă dezbatere electorală televizată.
USR pregătește și un mare eveniment în București cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie. Nu s-a decis încă dacă acesta să aibă loc în aer liber sau într-o sală din București, în discuție aflându-se Sala Polivalentă și Romexpo.
Cei din USR așteaptă să vadă sondajele care vor veni la partid peste câteva zile, dar ei spun că se află la egalitate cu Viorica Dăncilă, dar nu s-au măsurat încă efectele anchetei Rise Project asupra candidatului Dan Barna. Potrivit celor din USR, ancheta ar fi avut un efect pozitiv asupra lui Barna, care a câștigat voturi după publicarea sa.
Ludovic Orban mai are timp până vineri să prezinte Parlamentului o formulă de guvern, iar apoi se va stabili data audierii miniștrilor și a votului pentru învestitură.
Îți mai recomandăm DNA a deschis dosar in rem după dezvăluirile Rise Project. Dan Barna: E foarte bine, nu văd nicio problemăÎți mai recomandăm Testul majorității parlamentare a eșuat, proiectele USR nu intră la votul Camerei. USR ar putea să nu voteze guvernul Orban