Surpriza generată de decizia premierului Florin Cîțu de a arunca în aer coaliția prin demiterea ministrului Justiției este egalată în spațiul public de decizia USR PLUS de a susține moțiunea de cenzură împreună cu cei de la AUR, partid pe care acum câteva luni îl catalogau drept „extremist”.
Vârf de lance în atacurile împotriva USR PLUS sunt cei de la PNL, dar nici în rândul simpatizanților partidului vestea nu e privită cu ochi buni. Se întâlnesc două abordări: una pragmatică, potrivit căreia scopul înlăturării premierului Cîțu scuză mijloacele, și alta care clamează că situația este incceptabil. De altfel, potrivit informațiilor Europa Liberă, și interiorul partidului nu toată lumea e fericită cu această alianță.
Cum apără Barna și Cioloș colaborarea cu AUR
În fața valului de atacuri, Dan Barna și Dacian Cioloș au fost obligați să apere decizia acestei colaborări.
Am văzut chiar ieri lideri importanți din AUR propunând public o listă cu intelectuali care trebuie uciși. Este o realitate pe care nu o putem ignora și dacă le dăm oricât de mic credit, nu știu unde se poate ajunge. Din punctul meu de vedere AUR este un partid extremist și eu nu voi negocia cu ei.”
Primul argument folosit de liderii USR PLUS este că nu a avut loc nicio negociere și că nu este vorba de vreo colaborare cu AUR, iar în parlament pot exista situații în care agende fundamental diferite să coincidă, votul fiind unul conjunctural.
„Nu am negociat nimic cu AUR. Au avut loc discuții, cei de la AUR au spus că vor susține această moțiune de cenzură. Discuția a constat în întrebarea firească „susțineți această moțiune?” (...) Nu există nicio colaborare cu AUR. Discuția a fost de susținere a moțiunii USR-PLUS”.
„Nu suntem nici în conflict, nici în antiteză cu AUR (...) În parlament pe unele teme, partide cu agende fundamental diferite pot să coincidă. Când vorbim de o moţiune de cenzură în care un guvern nu mai are sprijin este un vot de conjunctură pe un subiect important".
Dacian Cioloș merge pe argumentația că moțiunea este deschisă tuturor partidelor, iar interpretarea că ar fi una „comună” cu AUR este răuvoitoare, menită a-i face să dea înapoi.
„E o chestiune de conștiință individuală și una de corectitudine politică. Și membrii PNL o pot semna, știm că există parlamentari ai acestui partid care sunt în profund dezacord cu modul imoral de a proceda al premierului Cîțu. /.../ Această moțiune e inițiată de noi și e nevoie de mai multe semnături decât avem noi la dispoziție în Parlamentul României. Dacă acesta a fost calculul politic al PNL, aveți dovada că cei care au gândit asaltul asupra banilor și asupra justiției se înșală”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.
Îți mai recomandăm Criza politică, ziua 3. Cîțu - „all in” pentru noul PNDLDan Barna a fost pus și în situația stânjenitoare de a da piept cu propriile declarații politice față de AUR, pe care îl cataloga drept partid „extremist”și xenofob” și spunea că nu va sta niciodată cu el la acceași masa.
Soluția imorală pe stil nou
Deși nu se poate afirma că USR PLUS a „reevaluat” AUR, așa cum s-a întâmplat în politica românească de prea multe ori între partide care se plasau pe poziții diametral opuse ideologic, semnarea în comun a unei moțiuni de cenzură este o colaborare în sens politic care cu greu poate fi negată, oricâte contorsiuni ar face Barna și Cioloș.
Îți mai recomandăm Analiză | A doua criză a coaliției provocată de premierul Cîțu. Cinci scenarii, toate proasteMai mult, colaborarea, chiar și punctuală, cu un partid etichetat pe scena politică drept antieuropean, ultranationalist, homofob, antisemit și extremist are drept consecință scoaterea acestuia din izolare și din zona nefrecventabilă. Chiar și PSD, care în parlament vota pe anumite proiecte de legi la unison cu AUR, s-a ferit să se alieze la scenă deschisă cu el. O reticență care venea probabil și din acuza că în PSD există suficiente voci care au un discurs similar pe probleme care țin de vaccinare, pandemie, mască etc.
Ei nu aduc vreo soluție, aduc violență, aduc xenofobism, aduc ură. De asta spun că e un partid extremist. A te duce la spital, acolo unde e prima linie a luptei cu virusul, și să-i acuzi pe acei oameni că te asasinează, arată nu doar extremism, ci și prostie crasă și rea credință".
Pe de altă parte, pentru a trece moțiunea de cenzură este nevoie de voturile PSD, marele adversar al USR PLUS, ceea ce ridică o altă mare problemă de imagine pentru partid.
Marcel Ciolacu a anunțat că în cazul în care moțiunea strânge semnăturile necesare, partidul său o va vota, deși PSD are propria moțiune.
„Să depună USR și AUR moțiunea, iar PSD votează și pică guvernul. Să semneze ei împreună moțiunea să o depună în Parlament și toți colegii mei, 157, vor vota”, a afirmat președintele PSD într-o emisiune la TV.
Chiar dacă în politică multe acțiuni își găsesc justificarea prin teoria compromisului, acțiunea USR PLUS este, totuși, una imorală. Nu ar fi o noutate, Traian Băsescu a adus la guvernare Partidul Umanist Român (PUR) condus de Dan Voiculescu, patronul trustului Intact și colaborator al Securității.
Avea însă USR PLUS alternativă sau marja de manevră era atât de îngustă încât a fost forțat spre această decizie?
Cade moțiunea apoi vin și demisiile
Cea mai la îndemână formulă era demisia în bloc a miniștrilor USR PLUS din guvern. Este una din marile întrebări ale acestor zile, pentru că, teoretic, așa se procedează în situația în care un partid nu mai este de acord cu politicile premierului și ale guvernului din care face parte.
Ce ținte mai aveți, vom avea liste negre, ca în anii '40?? Dacă asta vreți să faceți, poate a venit vremea să vă spunem că, deși ați fost aleși democratic, nu ați înțeles nimic din democrație, nimic din libertate și nimic din privilegiul de a reprezenta cetățenii României în Parlament.
Argumentul cel din USR PLUS este că în cele 45 de zile de interimat până la votul de reconfirmare din parlament, premierul putea face numai ceea ce voia el. Argumentul nu stă în picioare, pentru că în ședința de vineri, proiectul „Anghel Saligny” va fi cel mai probabil adoptat, după ce în prealabil a fost avizat pozitiv de ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode, același care a suspendat și procedura de numire a procurorilor șefi de la parchete.
Pentru că partidul a fost acuzat că joacă la două capete și că vrea să fie „și cu sufletu-n rai, și cu slana-n pod”, nefiind clar dacă, totuși, miniștrii vor pleca la un moment dat din guvern, Dan Barna a anunțat joi seară că în situația în care moțiunea de cenzură cade, USR PLUS va pleca oficial de la guvernare. Până atunci însă, miniștrii USR PLUS boicotează ședințele de guvern. Spre nemulțumirea premierului Florin Cîțu, care se vede astfel blocat în multe din actele normative pe care vrea să le dea, aceasta și din cauză că secretarii de stat PNL nu pot participa la ședințele de guvern decât cu delegare din partea ministrului.
Moțiune împotriva propriului guvern
A doua problemă este că USR PLUS va introduce o moțiune de cenzură împotriva guvernului din care încă face parte, așa cum a procedat Liviu Dragnea cu moțiunea prin care PSD și-a dărâmat propriul guvern. Dan Barna nu admite însă această alăturare și consideră acțiunea una normală, care face parte din strategia partidului.
Barna încearcă să acrediteze ideea că moțiunea nu este împotriva guvernului, ci împotriva premierului, ceea ce este un nonsens, pentru că dacă o moțiune de cenzură trece, cade tot guvernul nu doar primul-ministru.
Premierul Florin Cîțu ar intenționa să-i remanieze pe miniștrii USR PLUS care nu vin la ședințele de guvern și care semnează moțiunea de cenzură împotriva propriului cabinet. Întrebat despre acest lucru, premierul a evitat un răspuns direct, dar a vorbit despre faptul că miniștrii sunt „plătiți să vină la serviciu” și despre „demisia de onoare”.
Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu, susține însă că premierul Cîțu „nu va avea curajul” să îi remanieze.