Din momentul înlocuirii lui Stelian Ion de la Justiție, liderii USR PLUS au lansat, în discuțiile interne, mesajul că ministrul a fost schimbat deoarece a intrat în conflict cu președintele Iohannis pe tema numirii procurorilor șefi.
„Asta pățești dacă vrei să pui procurori”, a fost constatarea mai multor lideri din USR PLUS. Conflictul existent între președintele Iohannis și ministrul Ion fusese devoalat de mesajul prezidențial din 4 august prin care ministrul Justiției era acuzat că nu a găsit „calea potrivită" pentru desființarea Secției Speciale.
În discursul public, Dan Barna, Dacian Cioloș, Cătălin Drulă sau Cristian Ghinea nu au ieșit cu afirmații contondente la adresa lui Klaus Iohannis. Reprezentanții USR PLUS și-au concentrat tirul exclusiv asupra lui Florin Cîțu, chiar dacă opinia generală în partid este că totul a fost făcut cu acordul lui Klaus Iohannis.
Întrebat de Europa Liberă, chiar în seara ieșirii de la guvernare, dacă mai are încredere în președintele Klaus Iohannis, Dan Barna a avut un răspuns ezitant.
A constatat că președintele nu și-a îndeplinit „rolul de mediator" în criza politică și că nu arată ca președintele pe care și-l doresc cei din USR PLUS. Barna a evitat să facă afirmații dure, mai ales că peste o zi urma să se afle la Palatul Cotroceni, față în față cu președintele.
Întâlnirea a fost un fiasco, după cum o descriu cei din USR PLUS, iar Dan Barna a vorbit încă o dată despre o dezamăgire. Nu a înțeles de ce a fost chemat, iar întâlnirea i s-a părut una mai mult de bifat o consultare cu USR PLUS. În cele 20 de minute petrecute la Palatul Cotroceni, liderul USR PLUS nu a aflat ce își dorește președintele și care este strategia de urmat.
Îți mai recomandăm Eșec | Barna, „dezamăgit” după întâlnirea cu președintele Iohannis: discuție formală, fără soluțiiCu toate acestea, nici după acest nou moment neplăcut, Dan Barna nu l-a atacat pe Klaus Iohannis. Europa Liberă a discutat cu mai mulți membri USR PLUS despre această poziționare față de președinte.
Opinia generală este că deschiderea „unui nou front”, cel cu președintele, ar dăuna imaginii USR PLUS.
„USR PLUS dorește să revină la guvernare alături de PNL, dar fără Cîțu. Acest lucru nu se poate fără acordul lui Klaus Iohannis. A intra acum într-un conflict deschis cu președintele nu este oportun”, a spus un lider USR PLUS.
Practic, liderii Uniunii se gândesc că declanșarea unei ample operațiuni de incriminare a președintelui ar reduce considerabil șansele reîntoarcerii la Palatul Victoria.
„De ce să îl atacăm pe Iohannis? Credem că el și-ar fi dorit să intre într-un conflict deschis cu noi, ne-a provocat, dar noi l-am evitat. Noi suntem concentrați să plece Florin Cîțu”, a explicat un alt lider USR PLUS.
Conform Constituției, o nouă propunere de premier este atributul președintelui. De asemenea, reprezentanții USR PLUS sunt convinși că viitorul președinte PNL o să îi fie loial lui Klaus Iohannis.
Până la soluționarea crizei politice, USR PLUS va adopta o poziție prudentă față de șeful statului. Singurii care au ieșit la război sunt fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, și liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu.
Fosta tabără din USR consideră că președintelui îi convine o comunicare cu Dacian Cioloș și mai puțin una cu Dan Barna.
Atacul lui Stelian Ion: Klaus Iohannis vrea numiri politice pentru Parchete
Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a deschis însă frontul cu președintele Klaus Iohannis.
„Alături de Florin Cîțu, președintele Iohannis poartă principala răspundere pentru această criză. În loc să aplaneze conflictul, a turnat gaz pe foc, parcă tocmai ca să se asigure de compromiterea coaliției. Nu doar că nu a făcut nimic pentru a aplana criza, dar a și adâncit-o prin atacul pe care l-a pornit la adresa USR PLUS. Iar Florin Cîțu e omul său de paie. Aceștia sunt colaboratorii care îi plac președintelui: oameni de paie, obedienți până-n măduva oaselor. Iohannis are partea sa de vină și pentru blocarea reformelor din justiție”, a postat pe Facebook de Stelian Ion.
Îți mai recomandăm „Miza nevăzută” a numirii procurorilor șefi, posibil motiv de rupere a Coaliției de guvernareDeputatul a dezvăluit că președintele a fost informat pe tema legilor justiției înainte de a le trimite spre avizare. Stelian Ion susține că președintele i-a transmis că ar fi o idee bună să renunțe la proiectul de desființare a Secției Speciale, deoarece ar fi avut o strategie mai bună: „să desființăm Secția abia odată cu adoptarea celor trei legi ale justiției”.
Fostul ministru crede că după această discuție s-a schimbat și poziția premierului Cîțu față de desființarea Secției Speciale.
„Nici cu procedura de numire a procurorilor de rang înalt cu avizul conform al Secției pentru procurori a CSM președintele nu a fost de acord, deși aceasta este în conformitate cu recomandările GRECO și cu raportul MCV și a fost trecută în programul de guvernare. Chiar a ieșit public și m-a criticat pentru această propunere. La Cotroceni, discuțiile pe care le-am purtat cu consiliera sa au fost total neproductive. Se dorea orice altceva numai să nu intervină un element exterior factorului politic în mecanismul decizional (ministru al justiției – președinte)”, este poziția prezentată de Stelian Ion.
El l-a acuzat pe Klaus Iohannis că vrea numiri exclusiv politice pentru șefii Parchetelor.
Verdictul fostului ministru al Justiției este că s-a ales praful de reforma în justiție din cauza pozițiilor președintelui.
„Modelul de societate pe care ni-l propune Klaus Iohannis îmi displace profund. Acel model bazat pe relații de vasalitate, în care trebuie să te supui suveranului fără să crâcnești. Acel model în care peste justiție se lasă liniștea asurzitoare", este opinia lui Stelian Ion.
Ionuț Moșteanu l-a criticat pe Klaus Iohannis că nu a fost un moderator în criza politică și s-a comportat ca un „activist PNL".
Îți mai recomandăm Analiză | Cei doi de care depinde soarta lui Cîțu. Ciolacu îl dărâmă, Iohannis îl ridică