Volodimir Zelenski: Dominația Rusiei în Marea Neagră e tot mai limitată

Președintele Ucrainean, Volodimir Zelenski, laudă realizările armatei ucrainene care ar fi obligat Rusia să își restrângă semnificativ acțiunile în vestul Mării Negre.

Președintele Volodimir Zelenski laudă realizările armatei ucrainene care ar fi obligat Rusia să își restrângă semnificativ acțiunile în vestul Mării Negre, transmite Serviciul Ucrainean RFE/RL.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că iluziile cu privire la capacitățile Rusiei în Marea Neagră dispar, iar flota rusă „fuge treptat din Crimeea”.

„Controlul Rusiei asupra Mării Negre și prezența Flotei Mării Negre au creat iluzia că dominația Rusiei în Marea Neagră era insurmontabilă. Acum iluziile se topesc. Flota rusă a Mării Negre nu mai este capabilă să opereze în partea de vest a Mării Negre și fuge treptat din Crimeea”, a Volodimir Zelenski în timpul discursului său video adresat participanților la summitul Platformei Crimeea.

Potrivit acestuia, Ucraina nu a obținut încă controlul deplin al focului asupra Crimeei și a apelor din apropiere, dar „se va întâmpla, este o chestiune de timp”.

Îți mai recomandăm Atac cibernetic care i-a subțiat vocea lui Zelenski la Conferința de la Praga

La 24 octombrie, cel de-al doilea summit parlamentar al Platformei Crimeea și-a început lucrările la Praga. Potrivit președintelui Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, la eveniment vor participa aproximativ 70 de delegații parlamentare din întreaga lume.

Platforma Crimeea, un mecanism internațional de coordonare inițiat de Ucraina, a fost lansată la summitul inaugural de la Kiev din august 2021. Scopul platformei este de a menține atenția asupra Crimeei pe agenda internațională, de a proteja drepturile omului în Crimeea și de a promova dezocuparea peninsulei.

În acest timp, în Ucraina, resturile unei drone rusești doborâte au deteriorat o instalație de infrastructură critică din regiunea Hmelnițki din vestul Ucrainei

Serghei Tiurin, un oficial de rang înalt din regiunea Hmelnițki, a declarat că valul de explozie a deteriorat instalații nerezidențiale, clădiri rezidențiale și vehicule și cel puțin 16 persoane au avut nevoie ce îngrijiri medicale.

Îți mai recomandăm Kievul revendică uciderea amiralului Viktor Sokolov, comandantul flotei ruse la Marea Neagră

Armata ucraineană a declarat pe Facebook că sistemele ucrainene de apărare aeriană au distrus toate cele 11 drone rusești lansate asupra Ucrainei peste noapte.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat într-un raport din 24 octombrie că Rusia pare să se bazeze tot mai mult pe drone mai ieftine și mai ușoare produse pe plan intern decât pe dronele Shahed fabricate în Iran.

În actualizarea sa zilnică, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat pe 25 octombrie că "80 de ciocniri de luptă" au avut loc în ultima zi.

Forțele ucrainene au respins peste 10 atacuri în și în jurul Avdiivka, un oraș din regiunea Donețk din estul Ucrainei, teatrul unor lupte acerbe între ruși și ucraineni.

Îți mai recomandăm Marea Britanie acuză Rusia că plănuiește să mineze Marea Neagră

Forțele ruse au lovit Avdiivka pe 24 octombrie, dar pierderile grele le-au forțat să treacă la atacuri aeriene și să se bazeze mai puțin pe avansurile terestre, au declarat oficialii ucraineni.