De cinci luni, în Hong Kong au fost valuri de proteste mansive și violențe. Autoritățile locale, susținute de China au răspuns cu metode draconice, de la clasicele bastoane aplicate manifestanților, la vătămătoarele gloanțe de cauciuc și până la aruncarea în închisoare a celor socotiți periculoși. Întrebarea pe care și-o pun de mai multă vreme experții și politologii este când va interveni China, folosind armata pentru a înăbuși orice formă de protest?
Reuters avertizează asupra acestui risc. Marşul profesorilor început sâmbătă dimineață a fost aprobat de autorităţi şi se desfăşoară paşnic. Manifestanţii s-au deplasat la reşedinţa premierului Carrie Lam, scandând "Poliţia din Hong Kong cunoaşte legea, dar o încalcă".
Statle Unite se află deocamdată în expectativă. Presedintele Trump, angajat intr-un razboi comercial cu China spune că până acum Beijinul și politicile sale au costat locuri de munca in America și că antidotul ar fi tarife impuse la importurile din China până când această situație se va schimba.
Donald Trump a catalogat recent protestele din Hong Kong drept «revolte violente», sugerând că autorităţile din China ar avea dreptul să gestioneze cum vor situaţia. Ulterior, liderul de la Casa Albă a lansat un apel la dialog, în vreme ce administraţia Xi Jinping a sugerat că ar putea lansa o intervenţie militară pentru oprirea demonstraţiilor. Armata chineză a avertizat vineri că poate ajunge în doar zece minute în provincia autonomă Hong Kong.