Austria este prima țară din Vestul Europei care reimpune carantina pentru întreaga populație.
Numărul de infecții crește de la zi la zi, în condițiile în care țara are una dintre cele mai slabe rate de vaccinare din Vestul Europei. Doar doi din trei austrieci sunt vaccinați, în timp ce incidența la șapte zile a infecțiilor a ajuns la 991/100.000 de persoane.
Îți mai recomandăm Covid | 13 persoane sunt infectate cu tulpina OmicronMăsura vine după ce, anterior, Austria a impus un lockdown pentru persoanele nevaccinate, însă nu a reușit să stopeze ritmul îmbolnăvirilor.
„Nu am reușit să convingem destui oameni să se vaccineze”, a declarat cancelarul Alexander Schallenberg într-o conferință de presă.
Carantina anunțată de acesta va dura 20 de zile. Pe lângă această măsură pe termen scurt, cancelarul austriac a anunțat vineri că, din februarie 2022, vaccinarea împotriva Covid va deveni obligatorie.
Austria devine astfel prima țară din Europa care ia o astfel de decizie. „Doare că astfel de măsuri trebuie luate”, a spus Schallenberg.
Alte țări ar putea lua decizii similare
Nu doar în Austria numărul cazurilor de Covid a crescut semnificativ în ultima perioadă. Mai multe părți ale Europei se confruntă cu o creștere accelerată a numărului de cazuri, unele țări revenind la măsuri de limitare a răspândirii virusului.
Printre cele mai afectate este Germania.
Cancelarul german Angela Merkel a anunțat joi că Germania va introduce restricții mai dure pentru cetățenii care nu sunt vaccinați. Astfel, în regiunile unde sunt internați în spital mai mult de trei bolnavi de Covid la 100.000 de locuitori, doar persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală vor avea acces în zonele publice, precum restaurantele sau sălile de concerte, anunță AFP, citat de Euronews.
Regula se aplică deja în mare parte din Germania. Camera inferioară a Parlamentului a votat joi o lege care impune și alte restricții pentru persoanele nevaccinate. Printre acestea se numără interdicția de a circula cu transportul public pentru cei care nu sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală. Legea nu a fost încă votată și de camera superioară a Bundestagului, deci nu produce efecte.
Reguli care îi afectează pe cei nevaccinați au fost luate și în Suedia, acolo unde guvernul a anunțat că, de la 1 decembrie, doar cei care pot prezenta un document care să ateste că sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală pot participa la evenimentele de peste 100 de persoane. Incidența în Suedia este de 85,8 cazuri la 100.000 de locuitori.
Italia este una dintre țările care a impus pentru prima dată certificatul verde pentru anumite categorii de angajați. Încă înainte de venirea iernii, Italia a înăsprit regulile pentru a ține pandemia sub control.
De exemplu, trenurile pot fi oprite în prezent în cazul în care unul dintre pasageri are simptome de Covid iar șoferii de taxi trebuie să dețină certificat verde, mai scrie Euronews.
Situația din alte state:
- Olanda a introdus un lockdown parțial pe 13 noiembrie, pentru trei săptămâni. Printre alte măsuri, se numără aceea ca barurile și restaurantele să se închidă de la ora 20.00. Creșterea numărului de cazuri vine cu toate că 84% din olandezi sunt vaccinați.
- Bulgaria se află, la fel ca și România, printre țările cu cele mai multe decese cauzate de Covid. Cauza e aceeași, numărul foarte mic de persoane vaccinate. Din cauza presiunii mari pusă pe sistemul sanitar bulgar, toate operațiile chirurgicale care nu sunt urgente au fost amânate, pentru ca doctorii să poată îngriji pacienții bolnavi de Covid.
- Grecia a intrat în cel de-al cincilea val al pandemiei, consideră medicii, după ce numărul de cazuri a ajuns la o medie zilnică de peste 6.700 de cazuri noi, raportat la cifrele ultimei săptămâni. Spitale din orașe mari, precum cele din Salonic, rămân fără locuri la terapie intensivă, iar pacienții sunt intubați pe holuri sau în parcări. Guvernul a cerut medicilor din clinicile private să se ofere voluntari pentru a lucra în spitalele de stat, mai arată Euronews.
- Franța trece și ea prin valul cinci al pandemiei cu un număr de cazuri zilnice care a ajuns la 20.000 de cazuri noi. Numărul infecțiilor a crescut cu 60% în ultima săptămână, în timp ce acela al spitalizărilor cu peste 10%. Președintele Emmanuel Macron a declarat joi că un lockdown pentru persoanele nevaccinate nu este necesar la acest moment.
- Și Spania se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri. Țara a ajuns la cel mai ridicat număr de infecții noi din ultimele două luni. 80% din populația Spaniei este însă vaccinată, ceea ce face ca în în 9 din 10 cazuri, spitalizarea celor care se îmbolnăvesc să nu fie necesară.