Ministerul Sănătăţii le-a recomandat vineri turiştilor „să evite îmbăierea” în apă „până la normalizarea situaţiei”, dacă se află pe plajele Vadu şi Corbu. Cantitatea de E.coli din apă e în prezent cu mult peste limitele admise.
„S-au găsit 1.300 de unităţi în suta de mililitri, în contextul în care limita maximă admisă este de 250 de unităţi”, relatează televiziunea ProTV.
De altfel, un reportaj realizat de ȘtirileProTV.ro la fața locului arată că mulți dintre turiști nu ştiau de avertizarea autorităților şi se scăldau în apă.
„Nu ne avertizează nimeni cu nimic pe plajă, deci venim la liberă alegere. Nu vedem unde ar fi focarul ăsta de infecţie, cum îi marea acum agitată unde vedeţi dvs. focar de infecţie?”, a spus un turist.
„Prezența acesteia demonstrează o poluare din sursă biologică a apei. Există o problemă pe litoralul românesc al Mării Negre, lipsa toaletelor, ceea ce face ca un comportament igienic față de calitatea apei să nu poată fi menținut”, declară Adrian Bâlbă, biolog marin.
În plus, publicațiile PressOne și Info Sud-Est scriu vineri că au testat calitatea apei din patru stațiuni de pe litoralul românesc - Corbu, Mamaia Enigma, Eforie Belona și Venus Silva.
Rezultatele primite ar arăta valori și de o sută de ori mai mari decât cele raportate de DSP în aceeași perioadă și de trei ori mai mari decât limitele admise de lege.
Astfel, pentru E-coli, valorile obținute din analiza independentă au fost și de aproape trei ori mai mari decât cele prevăzute de lege (în cazul plajei din Venus, zona Silva), iar valorile pentru enterococi au ieșit și de 270 de ori mai mari decât valorile maxime prevăzute în lege.
Mai mult, cele două publicații relatează că bacteria E.coli ar putea proveni inclusiv din deversări și ape contaminate de la diverși operatori de turism de masă.
Publicațiile mai mențonează că DSP Constanța nu a comentat rezultatele, dar a ieșit cu un comunicat de presă a doua zi. Instituția nu a putut fi contactată sâmbătă pentru un punct de vedere.
Escherichia Coli este o bacterie care poate provoca infecții urinare, diaree, boli respiratorii sau chiar pneumonie.
„Simptomatologia este caracterizată prin dureri abdominale, crampe, grețuri, scaune diareice – uneori sanghinolente, în funcție de tulpină de e-coli responsabilă de infecție”, declară dr. Valentin Boldea, medic de familie.
Plajele Vadu și Corbu fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și au stătut de Sit Natura 2000. Cei care vin să campeze pentru mai mult timp au toalete fie în rulote, fie în puţinele campinguri amenajate de la Corbu. Însă cei care vin doar pentru o zi la plaja nu au toalete.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.