În 1880, la marginea prăfuită a orașului georgian Tbilisi, Aleksandre Roinașvili și-a oprit trăsura și s-a întors către tânăra lui soție.
„De astăzi nu mai ești soția mea, iar eu nu mai sunt soțul tău”, i-a spus el.
După ce femeia șocată a coborât din trăsura încărcată cu echipament fotografic, Roinașvili și-a continuat drumul spre est, spre Azerbaidjanul de astăzi.
Roinașvili nu a mai încercat niciodată să-și construiască o familie.
În schimb, și-a dedicat energia documentării culturilor și peisajelor din Caucaz și din iubita sa patrie, Georgia.
Roinașvili s-a născut în Dușeti, Georgia centrală, în 1846.
După ce și-a pierdut tatăl la o vârstă fragedă, băiatul a plecat la Tbilisi fără perspective clare.
În Tbilisi, Roinașvili a reușit să-și găsească drumul. A învățat meșteșugul fotografiei ca asistent al unui fotograf de studio rus.
În scurt timp, Roinașvili și-a stabilit propria afacere, devenind primul fotograf profesionist de origine georgiană.
Studioul de portrete al lui Roinașvili a fost un succes, dar visul lui nu se încheia aici.
Tânjea să folosească noua tehnologie a fotografiei pentru a documenta cultura patriei sale ocupate.
La o sută cincizeci de ani de la cea mai productivă epocă a carierei sale, Biblioteca Națională Parlamentară a Georgiei a permis RFE/RL să acceseze câteva dintre cele mai frumoase fotografii ale lui Roinașvili din arhiva sa.
Fotografiile de înaltă rezoluție oferă o perspectivă fascinantă, adesea surprinzătoare, asupra Caucazului sub dominația rusă.
Istoricul georgian Giorgi Javakhișvili a declarat pentru RFE/RL că Roinașvili a fost excepțional.
Printre motive, faptul că reușit să aibă succes într-o societate extrem de conștientă de diferențele dintre clasele sociale.
„Roinașvili, care avea o origine țărănească, a reușit să obțină succes cu propriile talente”, a spus Javakhișvili.
Istoricul spune că există relativ puține informații despre viața lui Roinașvili după separarea de soție în din 1880.
Se știe că a fotografiat și a rătăcit prin Daghestan timp de câțiva ani.
Un raport de presă georgiană din secolul al XIX-lea afirmă că Daghestanul a fost un loc care a avut o fascinație personală pentru Roinașvili.
El „a căutat în Munții Caucaz artefacte și povești pierdute și uitate”.
Expediția fotografului în Daghestan era, de asemenea, probabil să fi fost profitabilă din punct de vedere financiar.
Societatea rusă a fost fascinată de Daghestan în urma cuceririi teritoriului de către Kremlin în 1864, după decenii de conflict cu triburile de munte.
„În general, Caucazul din secolul al XIX-lea a fost pentru Rusia un loc de exotism, frumusețe și groază în același timp”, a declarat Javakhișvili pentru RFE/RL.
Când Roinașvili rătăcea prin regiune cu aparatul foto, „societatea rusă îi cunoștea pe caucazieni doar din literatură și pictură”, a spus Javakașvili.
Fotograful georgian a călătorit și prin Armenia și Azerbaidjanul de astăzi.
În timpul călătoriei sale, Roinașvili a început să colecteze diverse artefacte și a decis să creeze un muzeu național al culturii georgiene.
„Nu există aproape nicio națiune în cadrul Imperiului Rus care să nu aibă propria sa casă sau muzeu. Și noi [georgienii] care avem avantajul gloriei trecute, al artei și al alfabetizării, nici nu ne gândim să înființăm o astfel de casă națională, astfel încât generația viitoare să-și poată vedea gloria trecută”, a scris Roinașvili.
„Am cumpărat aproximativ 500 de lucruri de la dușmanii noștri și le-am adus în orașul nostru mamă cu intenția de a le da națiunii noastre, de a înființa un muzeu național georgian”, a scris Roinașvili aproape de sfârșitul vieții.
„Au trecut șase ani de când am adus aceste articole și, din păcate pentru noi, nu am reușit să găsesc nicio instituție din țara noastră care să poată depozita, chiar și temporar, aceste articole minunate și rare”.
În mai 1898, Aleksandre Roinașvili a murit pe neașteptate, la vârsta de 52 de ani.
Testamentul său a transmis toate bunurile sale, inclusiv comorile culturale pe care le dobândise de-a lungul călătoriilor sale, Societății pentru Alfabetizare Georgiană.
Un contemporan a scris despre fotograf: „Ne-a arătat nouă georgienilor un exemplu de ceea ce este capabil un om dacă nu se teme de circumstanțe... Aleksandre Roinașvili și-a făcut numele demn de amintirea veșnică în țara sa”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.