Furtuni de proporții şi inundaţii cu opt victime, în Turcia, Bulgaria şi Grecia. Turişti români, blocaţi între Skiathos şi Volos

Două persoane încearcă să scoată afară o maşină cuprinsă de ape în zona campingulului Arapia din oraşul-staţiune Tsarevo, de pe coasta de sud a Mării Negre din Bulgaria.

Numărul persoanelor care au murit în furtunile şi inundaţiile din Grecia, Turcia şi Bulgaria a ajuns la opt, anunţă agenţiile de presă. Debarcarea unui grup de turişti români de pe un feribot din Grecia a fost amânată, în timp ce alţi turişti au fost blocaţi în hoteluri din zonele afectate.

Update

Ministerul Afacerilor Externe din România a anunţat că a fost solicitată asistenţa consulară pentru un grup de turişti români aflaţi pe un feribot pe ruta Skiathos - Volos (localitatea cea mai afectată de ploile puternice şi de inundaţii).

Ministerul a contactat autorităţile locale elene.

„Potrivit datelor obținute de către oficiul consular român de la autoritățile locale, din cauza fenomenelor meteorologice care afectează insula Volos, autoritățile elene implicate în gestionarea acestei situații au decis amânarea debarcării persoanelor aflate pe feribot până la îmbunătățirea condițiilor meteorologice în zona de debarcare”, a transmis MAE, într-un răspuns la solicitarea presei.

Maşină inundată în oraşul Volos, din Grecia. Regiunea, apropiată de Pilion şi Skiathos, a fost cea mai afectată din ţară, de furtună şi inundaţii.

Ministerul a adăugat că este în contact cu alţi turişti români din Greci, blocaţi în hoteluri din zonele afectate de inundaţii.

„În dialogul cu cetățenii români, reprezentanții ambasadei au reiterat necesitatea ca aceștia să urmărească și să respecte anunțurile și recomandările autorităților locale.”

MAE a mai precizat că Ambasada României din Atena şi Consulatul din Salonic monitorizează în permanenţă situaţia şi menţine legătura cu autorităţile elene, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară în caz de nevoie.

Ministerul a transmis că în Bulgaria nu au existat solicitări legate de cetăţenii români în contextul inundaţiilor.

MAE nu a făcut precizări nici legate de situaţia turiştilor români din Turcia.

Ştirea iniţială

Furtuni puternice urmate de inundaţii au cuprins marţi noapte mai multe zone din Grecia, Turcia şi Bulgaria. Numărul persoanelor care au murit a ajuns la opt.

Cele trei ţări se numără printre destinaţiile străine preferate ale turiştilor români. Ministerul Afacerilor Externe nu a făcut deocamdată niciun anunţ cu privire la evenimente şi nici vreo recomandare de evitare a deplasării în aceste zone.

În Turcia au murit cinci persoane, dintre care două la Istanbul, unde ploile au inundat mai multe cartiere ale metropolei, avariind peste 1.700 de locuinţe şi clădiri de birouri, notează Associated Press.

O echipă de intervenţie salvează o tânără în timpul inundaţiilor dintr-un camping din provincia Kirklareli, în Turcia. O indundaţie fulgerătoare cauzată de ploi puternice a dus la moartea a trei persoane într-un camping din nord-vestul ţării.

Între victimele din Istanbul se numără un cetățean din Guineea în vârstă de 32 de ani, care a rămas blocat în apartamentul său din subsolul unei suburbii, potrivit postului turc HaberTurk TV, citat de AP.

Cealaltă victimă a fost o femeie în vârstă de 57 de ani, care a murit după ce a fost „măturată” de inundații într-un alt cartier, a informat agenția de presă privată DHA.

Două persoane au murit la Istanbul, după ce peste 1.700 de locuinţe şi clădiri de birouri au fost afectate de inundaţii.

Alte trei persoane au decedat în Turcia într-un camping din nord-vestul ţării, în apropierea graniţei cu Bulgaria. O viitură fulgerătoare a ajuns la campingul respectiv, mpturând case de tip bungalow.

O persoană care a murit în camping este ultima dintre cele decedate identificate de salvatori, care continuă căutările.

Două persoane decedate în Bulgaria şi două în Grecia

Două persoane au murit şi în Bulgaria, după ce o furtună a provocat inundații pe coasta de sud a Mării Negre. Alte trei persoane au fost date dispărute, notează AP.

Imaginile TV au înfăţişat mașini și rulote purtate în larg în orașul-stațiune Tsarevo, din sudul ţării.

A fost declarată starea de urgență în oraș și autorităţile au îndemnat oamenii să urce la etaje, întrucât apa a cuprins parterul unor hoteluri.

În Grecia, precipitaţii record au provocat cel puţin un deces în apropierea orașului Volos din centrul ţării. Porivit forţelor de intervenţie, bărbatul a fost lovit mortal de un zid care s-a dărâmat asupra lui.

Cel puțin cinci persoane au fost date dispărute, iar autoritățile au interzis traficul în Volos, regiune montană din apropiere Pilion și insula Skiathos, mai trnsmite AP.