În noul Directorat va rămâne și Ștefăniță Munteanu, actualul președinte al Directoratului, care ar fi susținut de premierul Marcel Ciolacu, scrie Economedia.
Doi actuali membri ai directoratului, Florin Tătaru și Cătălin Nadolu, vor rămâne în continuare membri ai structurii de conducere. Compania este condusă în sistem dual: printr-un directorat și un consiliu de supraveghere.
Al cincilea membru va fi Gheorghe Bolintineanu, director general al filialei SMART SA a Transelectrica și președinte PSD Ilfov, arată sursa citată.
Niciunul dintre cei cinci viitori directori ai Transelectrica nu are experiența necesară pentru o companie energetică, cu atât mai puțin una strategică, scrie publicația.
Compania strategică Transelectrica, cu capital majoritar de stat, are un rol-cheie în sistemul energetic românesc și deține monopolul transportului de electricitate.
Compania urmează să primească 424 de milioane de euro bani europeni prin Fondul de Modernizare pentru dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale.
Victor Moraru este un apropiat al lui Marian Neacșu (PSD), șef al Secretariatului General al Guvernului, omul care-i face agenda premierului Marcel Ciolacu.
Neacșu a fost mâna dreaptă a liderului PSD Liviu Dragnea, fiind cel care a dat citire, în noiembrie 2017, la Herculane, documentului despre așa-zisul statul paralel și ilegitim, în care explica faptul că programul de guvernare al PSD nu a putut fi îndeplinit din cauza opoziției unor „personaje” membre ale unui așa-zis stat paralel și ilegitim „care încearcă să preia controlul asupra puterii politice legitim constituite”.
În decembrie 2021, a fost numit secretar general al guvernului condus de Nicolae Ciucă. Exclus din PSD după ce l-a contestat pe fostul lider Liviu Dragnea, trecut o perioadă la Pro România și apoi revenit în PSD, Neacșu a fost numit în iunie 2019 la șefia Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Moraru este în prezent vicepreședinte interimar al AMEPIP, pe care o va conduce încă o jumătate de an, deși și-a dat demisia din cauza unor suspiciuni de incompatibilitate și conflict de interese pentru că a numit oameni în comisia de selecție care urma să îl numească pe el.
Îngăduitor, premierul Marcel Ciolacu a spus la momentul potrivit că „buni-răi, cum au fost aleși, interimatul trebuia continuat de către cineva”.
Europa Liberă a scris aici despre monitorizarea procesului de numire a conducerii Transelectrica monitorizat chiar de agenția condusă de Moraru și cum din 38 de candidați au rămas zece, printre care chiar Moraru, vicepreședintele agenției care a participat la selecția candidaților.
Economedia scrie că și comisia de nominalizare a directoratului a fost condusă de Alexandru Cristian Vasilescu, care, potrivit avertizorului de integritate Ștefan Jicol, fost director în SGG, este finul aceluiași Marian Neacșu.
Alexandru-Cristian Vasilescu a fost numit în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica prin selecția unei comisii formate din cinci membri, dintre care doi erau funcționari ai AMEPIP, instituția condusă anterior de Victor Moraru și aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului, un expert al companiei de recrutare Pluri Consultants recrutată tot de AMEPIP și de doi reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului, condus chiar de Marian Neacşu.
„Nu am absolut nicio legatură si, evident, nicio implicare cu procedurile de selecție derulate la vreo societate din coordonarea/subordonarea vreunei autorități publice tutelare! Dl. Vasilescu nu este finul meu!”, a declarat Marian Neacșu pentru Europa Liberă.
Comisia Europeană a notificat Guvernul României despre o schemă de numiri după același model la AMEPIP. Întreaga conducere AMEPIP a demisionat după adresa Comisiei Europene.
Alt finalist este Ștefăniță Munteanu, actual președinte al Directoratului Transelectrica, fost consilier județean pe listate PSD Buzău, din fieful actualului premier Marcel Ciolacu, fost consilier al unui secretar de stat la Mediu, la SGG și administrator al unei firme care a derulat contracte cu statul, în majoritate primării de comune.
Lui Munteanu i se alătură Florin Cristian Tătaru, fost deputat PSD de Maramureș în două legislaturi, devenit celebru pentru că a răpit și amenințat cu arma un om, de asemenea fără experiență în domeniul energetic.
Pe lista finală a directoratului se mai află Cătălin Nadolu, fost director general al SMART SA, Societatea pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei Electrice de Transport, care ar fi susținut de Hubert Thuma, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov.
Gheorghe Bolintineanu este alt finalist, directorul general al SMART SA, care nu a mai lucrat vreodată în vreo companie energetică, fost președinte al organizației PSD Ilfov și care ar fi susținut de același Hubert Thuma.
Îți mai recomandăm Transelectrica | Cum se aleg șefii la o companie de stat. În cursă se află și vicepreședintele agenției care monitorizează societatea