Victor Ponta fusese trimis în judecată de DNA pentru acuzații de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani. Procurorii au susținut că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, Ponta ar fi primit sume semnificative pentru activități fictive, fapt ce a stat la baza acuzațiilor.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a mai dispus și achitarea celorlalţi inculpaţi din dosar: fostul senator Dan Șova, Octavian Laurenţiu Graure (fost director economic al Complexului Energetic Turceni), Laurenţiu Ciurel (fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari) şi Dumitru Cristea (fost director general al Complexului Energetic Turceni).
Victor Ponta, Dan Şova, Octavian Laurenţiu Graure şi Laurenţiu Ciurel primiseră deja decizii de achitare şi la instanţa de fond, în mai 2018.
Îți mai recomandăm Un martor sub acoperire își retrage toate declarațiile în dosarul Ponta - Șova
Fostul premier Victor Ponta, actual consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, a reacționat pe rețelele sociale.
„Am fost tot timpul nevinovat și dosarul penal a avut, de la început, scopul de mă îndepărta din funcție. Mă bucur că am avut încredere în Justiție; le cer iertare celorlalți 4 inculpati (toți achitați) care au fost „victime colaterale”, a scris Victor Ponta pe pagina personală de Facebook.
Anchetatorii au susținut la momentul începerii procesului că, prin intermediul cabinetului său de avocatură, Victor Ponta ar fi obținut peste 181.000 lei de la SCA „Șova și Asociații” pentru activități care nu s-ar fi desfășurat în realitate.
Procurorii au susținut și acuzații legate de presupusa influență pe care Ponta ar fi exercitat-o în favoarea lui Dan Șova. Anchetatorii au afirmat că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă la nivelul companiilor de stat nu ar fi existat percepţia că Dan Şova are susţinerea lui Victor Ponta.
Îți mai recomandăm Victor Ponta, numit consilier onorific al premierului Ciolacu în domeniul relațiilor economice internaționale