O prezență peste așteptări atât la alegerile locale (50,02%), cât și la europarlamentare (52,42%) le-a adus liberalilor atât victorii, cât și înfrângeri.
Pierderile majore pentru Partidul Național Liberal (PNL) sunt fără doar și poate în Capitală. Este greu de crezut că Sebastian Burduja se aștepta să câștige, date fiind notorietatea scăzută cu care a intrat în luptă și începutul greoi și târziu, după ce PNL și PSD (Partidul Social Democrat) au ratat startul precampaniei prin retragerea lui Cătălin Cârstoiu, în urma scandalurilor deja de notorietate.
Dar chipul tânărului liberal Burduja, despre care unii încă mai cred că a răsărit peste noapte în prima linie a politicii, trăda în seara alegerilor o tristețe greu disimulată într-un zâmbet înghețat.
Cine îl cunoaște pe Sebastian Burduja știe că este un politican foarte vorbăreț. În seara de 9 iunie, sosit în aproape ultima clipă la sediul PNL, înainte de afișarea rezultatelor exit poll-urilor, ministrul Energiei și candidatul PNL la Primăria Generală aproape că fugea de presă.
E drept că poate fi amețitor asaltul presei când ești în lumina reflectoarelor. Mai ales pentru un politician fără prea multă experiență, care descoperă din mers cum stau lucrurile în politica mare.
Îmbrăcat în același deja celebru tricou turcoaz care l-a consacrat în cele 30 de zile de campanie, o copie a tricoului folosit și de fostul președinte, Traian Băsescu, Burduja a făcut slalom printre jurnaliști și întrebări. Nu a răspuns la niciuna, dar a zâmbit frumos.
A venit însoțit de armata turcoaz care l-a ajutat în campanie să facă „revoluția turcoaz”, o revoluție care i-a adus însă doar 10% la alegerile pentru Primăria Capitalei, potrivit exit poll-ului Curs-Avangarde. Mai puțin chiar decât Cătălin Predoiu la alegerile din 2016 – 11,07%. 2016 a fost un an electoral plin de eșecuri pentru PNL.
L-au consolat pe candidatul PNL tinerii care l-au însoțit peste tot în campanie. O campanie considerată de mulți tinerească și fresh.
Tinerii l-au aplaudat și i-au scandat numele, în timp ce Sebastian Burduja, alături de liderii PNL - Nicolae Ciucă (președinte), Lucian Bode (secretar general), Rareș Bogdan (prim-vicepreședinte), Dan Motreanu (prim-vicepreședinte) și consilierul lui Nicolae Ciucă, Remus Borza - ascultau, pe scena spectaculoasă din curtea sediului PNL, rezultatul exit poll-ului Curs-Avangarde, citit de moderatorii televiziunilor.
Scena a fost concepută să atragă toate privirile. Trei ecrane mari, pe care, înaintea momentului zero, de la ora 22:00 - închiderea urnelor - au rulat tot felul de clipuri electorale, jocuri de lumini care se proiectau pe clădirea impozantă și o curte mare, plină de copaci. Acesta a fost ambientul în care zeci de jurnaliști au așteptat reacția liderilor după aflarea rezultatelor.
Cu puțin înainte de ora 22:00, liderii care stătuseră până atunci în clădire, dând telefoane și numărând voturi, au ieșit împreună pentru a urca pe scenă, flancați de cameramani și reporteri dornici să afle dacă sunt sau nu mulțumiți de rezultat.
Liderii au fost zgârciți cu declarațiile.
Au urcat pe scenă, afișând o mulțumire deplină, în minutele de așteptare a rezultatelor. Nu e un secret că știau deja ce au câștigat și ce au pierdut. Și chiar dacă au avut pierderi importante, nu au vrut să trădeze nicio urmă de regret și supărare. Rareș Bogdan, în stilul său caracteristic, a dat tonul optimismului și a respins categoric orice recunoaștere a vreunui eșec.
Și totuși, pe lângă scorul clar sub așteptări obținut de candidatul PNL la Capitală, liberalii nu au făcut o figură frumoasă nici la Consiliul General – doar 13%.
În schimb, la Sectorul 1, George Tuță, candidatul PNL-PSD, și Clotilde Armand, candidatul Alianței Dreapta Unită, sunt la o distanță foarte mică, potrivit numărătorilor paralele. Luni dimineața, liberalii revendicau victoria, cu 475 de voturi în plus, după numărarea a peste 98% din voturi.
La Sectorul 6, Ciprian Ciucu (primarul în funcție și candidat PNL) se bucură pentru victoria clară (peste 70%), de care oricum nu se îndoia, dar își face griji deja pentru majoritatea din Consiliul Local. O dilemă grea pentru liberal, dacă va face alianță cu PSD sau cu USR.
Așadar, pierderi majore pentru PNL la București, cu excepția lui Ciucu și un joc în derulare la Sectorul 1 care ar putea însemna o mare victorie pentru PNL și o mare înfrângere pentru USR.
Chiar și cu acest scor modest la Consiliul General, PNL va avea un cuvânt important de spus în privința alianțelor viitoare. Va putea să îi facă viața grea câștigătorului absolut al serii, Nicușor Dan (44%), alegând o alianță împotriva primarului general, cu PSD, PUSL și AUR. Sau ar putea să se alieze cu Alianța Dreapta Unită și cu REPER și să-i ofere lui Nicușor Dan majoritatea de care are nevoie ca să își pună planurile în aplicare. Așadar, ce joc va face PNL în continuare este crucial pentru Capitală.
Cât privește scorul în țară, liberalii au răsuflat ușurați în privința consiliilor județene. Au luat un scor politic la limită – 28%. Probabil pragul psihologic era la 25%. Sub ar fi fost prost, peste 25% este acceptabil, chiar dacă nu spectaculos. Cu adevărat spectaculos ar fi fost să ia peste 30%.
Și o victorie pe linie pentru PNL și PSD. Au luat împreună 54% la europarlamentare, chiar peste ce își propuseseră. Însă comasarea alegerilor și alianța dintre cele două partide s-au dovedit a fi total ineficiente în a opri tăvălugul populismului. AUR s-a clasat pe locul doi, cu 15%.
Mai puțin decât arătau sondajele de la începutul anului, dar totuși peste Alianța Dreapta Unită. O alianță care a obținut scoruri bune în București, dar slabuțe la europarlamentare (11%) și la consiliile județene (12%).
Este de așteptat, după numărătoarea paralelă, ca PNL să piardă și Timișoara. Dominic Fritz, de la USR, a revendicat victoria. Nicolae Robu, candidatul PNL-PSD, a pierdut. De asemenea, este posibil ca și la Consiliul Județean, USR, Forța Dreptei și PMP să obțină o victorie. Alin Nica ar fi peste Alfred Simonis, candidatul PSD și președinte al Camerei Deputaților.
Și o altă înfrângere de răsunet se preconizează la Consiliul Județean Suceava, unde Gheorghe Flutur e devansat de candidatul PSD, Gheorghe Șoldan, potrivit rezultatelor parțiale. Flutur este unul dintre liderii de frunte ai PNL și avea două mandate în fruntea CJ Suceava.
După numărătorile paralele, PNL și USR sunt la distanță mică în Brașov, unde George Scripcaru ar avea cu 4.000 de voturi în fața lui Allen Coliban, după numărarea a 85% din voturi. La fel ca la Sectorul 1, câștigarea Brașovului de către PNL ar fi o mare victorie pentru liberali, care își iau înapoi practic două dintre fiefuri.
Liberalii ar fi pierdut în schimb Primăria Suceava, unde ar fi câștigat candidatul PSD, Vasile Râmbu.
Numărătorile paralele arată că PNL nu a avut câștig de cauză nici la Vrancea și Maramureș și că ar putea pierde și șefia CJ Prahova, unde a candidat Iulian Dumitrescu, cercetat de DNA.
Și la Primăria Constanța, bătălia dintre Vergil Chițac (PNL) și Ion Stelian (USR) este strânsă, dar liberalii spun că au câștigat, după numărătoarea paralelă.
La Piatra Neamț, Agerpres scrie că primarul liberal Andrei Carabelea şi-a recunoscut înfrângerea în faţa contracandidatului PSD, Adrian Niţă.
Primăria Deva a fost câştigată de candidatul PSD, Lucian Rus. Actualul primar, Florin Oancea (PNL), şi-a recunoscut înfrângerea.
La Botoşani, Cătălin Flutur (PNL), şi-a recunoscut înfrângerea în faţa actualului primar, social-democratul Cosmin Andrei, transmite Agerpres.
În schimb, liberalii ar fi câștigat la Slatina, unde Mario De Mezzoar fi noul primar, a declarat pentru G4Media Gigel Știrbu, președintele PNL Olt.