Noua sesiune legislativă a început de aproape două săptămâni, fiind precedată de o lună de vacanță parlamentară. Ritmul de lucru nu este însă unul alert, din dezbaterea în forul legislativ lipsind marile proiecte sau reforme. Mulți parlamentari consultați de Europa Liberă susțin că se află în perioada de acomodare, iar deputații și senatorii așteaptă legea bugetului de stat. Părerile sunt împărțite însă în privința ritmului de lucru.
Indemnizația unui parlamentar a crescut considerabil în ultimii ani, fiind de peste 10.000 de lei lunar net, la care se adaugă alte beneficii precum cazare, transport, telefon, diurnă, sumă forfetară.
Problema de fond care se pune nu este legată de banii primiți, ci de calitatea actului legislativ. Noua majoritate parlamentară formată după alegeri nu s-a remarcat la începutul sesiunii printr-o abundență de proiecte legislative. În primele două săptămâni de lucru, toate voturile din plen au vizat respingerea unor proiecte de lege din sesiunea precedentă. Pe holurile Parlamentului nu găsești foarte mulți aleși. Procedura de vot online, apărută din cauza pandemiei, îi ține pe mulți deputați sau senatori acasă. Astfel că nu trebuie să fie prezenți fizic și doar online.
Îți mai recomandăm Toți oamenii premierului. De cine s-a înconjurat Florin Cîțu„Lumea abia se obișnuiește cu tableta de vot, cu programul, cu activitatea parlamentară. Majoritatea este fragilă și nu putem risca să dăm voturi pentru legi importante, legi organice din primele săptămâni. Așteptăm legea bugetului de stat și apoi deschidem discuția și pentru alte proiecte”, au declarat surse parlamentare pentru Europa Liberă.
În așteptarea proiectului bugetului de stat, deputații și senatorii PNL, USR-PLUS și UDMR au primit instrucțiunea clară să nu depună vreun amendament. Proiectul de buget trebuie să rămână în forma venită de la Palatul Victoria. În schimb, parlamentarii Opoziției pregătesc deja mii de amendamente.
Deputat PSD: Lucrurile se mișcă încet, ca melcul
Gabriel Zetea, deputat PSD, este fostul președinte al Consiliului Județean Maramureș. Viața de parlamentar i se pare mai ușoară decât cea de la județ.
„Sincer, nu este ritmul pe care mi-l doresc sau cu care am fost obișnuiți în cadrul administrației locale. La Parlament, deocamdată, văd că lucrurile se mișcă destul de încet, efectiv ca melcul”, susține social-democratul.
Deputatul dezvăluie că pe ordinea de zi a ședințelor comisiei de buget-finanțe a existat un singur punct în ultimele două săptămâni, dar și acesta a fost amânat.
„Nu sunt obișnuit, vii așa până la Parlament, mergi la ședință și te trimite acasă să te întorci săptămâna viitoare și cam asta e activitatea Parlamentului”, a adăugat Gabriel Zetea.
El susține că a fost șocat cât de puțin s-a muncit în Camera Deputaților.
„Am fost efectiv surprins, luni, în plen, am avut o singură oră de muncă. Au fost 43 de puncte pe ordinea de zi, s-au discutat vreo 12-13, după care s-a făcut ora 5. După ce că începusem plenul la ora 4 ni s-a spus plecați acasă. Eu am disponibilitatea de a sta, de aceea am venit din Baia Mare, sunt multe ore de mers din Baia Mare până în București, dacă tot am venit, hai să muncim, să terminăm ordinea aia de zi și să nu plecăm acasă. Așa nu cred că ne câștigăm cu adevărat banii pe care îi primim prin indemnizația de parlamentar”, a declarat Zetea pentru Europa Liberă.
Sub protecția anonimatului, mai mulți deputați de la Putere și Opoziție au recunoscut că ritmul de lucru este încă foarte lejer, că pauzele sunt mai dese decât ședințele. Unii au povestit că prietenii sau părinții i-au întrebat dacă au ajuns să mănânce la restaurantul Parlamentului, acolo unde totul este foarte ieftin.
Alți aleși povestesc cum munceau 12-14 ore înainte de a ajunge în Parlament, iar acum activitatea lor se rezumă la câteva ore.
Deputat PNL: Ritmul este lejer, de acomodare
Ervin Molnar este deputat PNL la primul mandat. Simte că programul este „destul de lejer, deocamdată”.
Îți mai recomandăm Buget 2021. Surse PNL: Fără vouchere de vacanță, călătorii limitate pentru studenți, pensiile și alocațiile nu cresc„Sunt în perioada de acomodare, încerc să învăț toate mecanismele Parlamentului României. Este o activitate nouă pentru mine, dar în scurt timp voi cunoaște toate mecanismele”, a spus liberalul pentru Europa Liberă.
Acesta crede că activitatea se va intensifica în perioada următoare după ce proiectul de buget va ajunge în Parlament. Regretă că nu a ajuns să semneze primul său proiect legislativ, inițiat de un coleg, deoarece a „a ajuns prea târziu să îl semneze”.
Mircia Chelaru: Preferăm să gândim zece ore
Mircia Chelaru, deputat AUR, afirmă că a avut o activitate intensă în Parlament, mai ales în cadrul Comisiei de Apărare.
„Preferăm să gândim zece ore și să facem un lucru bun într-un singur minut”, a încercat deputatul să explice ritmul de lucru din forul legislativ.
Și deputatul Iulian Bulai (USR-PLUS) se laudă cu activitatea depusă în noul Parlament.
Îți mai recomandăm Senatoarea Diana Şoşoacă, exclusă din AUR„Eu sunt foarte mulțumit de ce fac eu în Parlamentul României acum și sunt un om foarte activ în comisia mea, am proiecte pe care le dezbat, am proiecte pe care le-am pus pe ordinea de zi, setez agenda publică cu chestiuni de interes pentru comisia parlamentară pe care o reprezint și îmi fac treaba foarte bine”, a fost poziția deputatului.
El a adăugat că vine în Camera Deputaților la ora nouă dimineață și pleacă la opt seara.
„Deci chiar fac un efort foarte mare”, a fost concluzia deputatului, care conduce Comisia de Cultură din Camera Deputaților, cea care va avea un rol esențial în reforma promisă la televiziunea și radioul public.
O altă reprezentantă a USR-PLUS, deputata Oana Ozmen, afirmă că imaginea din afara Parlamentului diferă cu ce se întâmplă în interior. Ea subliniază că din afară munca parte foarte ușoară.
„Este o activitate intensă pentru că dincolo de activitatea la plen sau comisii, avem nevoie de un timp în care să ne întâlnim cu reprezentanții ONG-urilor, să discutăm cu reprezentanții instituțiilor publice în funcție de temele pe care dorim să le abordăm”, descrie activitatea avută deputata USR-PLUS.
Alexandra Rafila a avut un rol major în procentele obținute de PSD la alegerile parlamentare. În Camera Deputaților a primit postul de vicepreședinte, ceea ce înseamnă o responsabilitate în plus. Precizează că activitatea din domeniul medical l-a pregătit pentru un ritm de lucru alert.
„Noi suntem învățați să lucrăm toată ziua, până seara, să citim, să studiem. Încerc să mă adaptez la cerințele Parlamentului pentru că sunt lucruri noi pe care nu le cunosc. Marile teme trebuie să le facem noi, că de asta suntem în Parlament”, a declarat vicepreședintele Camerei Deputaților pentru Europa Liberă.
Csoma Botond (UDMR): Parlamentul nu devine anexa Guvernului
Liderul grupului UDMR din Cameră, Csoma Botond, recunoaște că nu au apărut încă marile proiecte, marile reforme.
„Pentru faptul că am avut numai respingeri, nu înseamnă că nu am muncit în Parlament”, a justificat acesta debutul activității Parlamentare. Reprezentantul UDMR a precizat că nu se dorește ca forul legislativ să devină o anexă a Guvernului, dar trebuie să existe o colaborare între cele două puteri.
Îți mai recomandăm Mizele a cinci conflicte din Guvern. Nervi, șicane și agende personale în CoalițieÎntrebat de Europa Liberă dacă ritmul se va intensifica în Parlament, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a răspuns afirmativ. El a explicat că, în prima etapă, s-a dorit o „asanare a proiectelor legislative” rămase în Parlament, iar faza a doua o să fie dedicată punerii în acord cu Legea Fundamentală a proiectelor declarate neconstituționale.
Ludovic Orban a adăugat că după votul pentru legea bugetului de stat vor intra în discuție și „marile reforme”, precum cele din sistemul de pensii, salarii și din domeniul siguranței naționale.
Îți mai recomandăm Mizele a cinci conflicte din Guvern. Nervi, șicane și agende personale în Coaliție