În Videle, secțiile de vot și întreg procesul de votare, de la buletine la urne, sunt păzite de pompieri. Așa a fost mereu, zice pompierul care păzește liceul unde pe vremuri preda și Viorica Dăncilă, și e tare mirat când îl întrebi de polițiști și jandarmi, așa cum e în alte orașe. „Doar dacă apare vreo problemă, sunăm la jandarmi, la Alexandria”, spune pompierul.
Cu toate acestea, atmosfera în ziua votului e departe de a fi incendiară. Toată acțiunea din Videle e concentrată, în duminica votului, pe vreo câteva sute de metri, între tarabele de lângă barul „La Buncăr” și târgul din jur, unde găsești de toate, de la dulapuri, papuci de casă și treninguri, la pietre mortuare și găini vii, dar mai degrabă leșinate.
„Hai la vot, la vot, la vot, că pe ei îi doare în cot”, cântă veselă o doamnă cu părul alb, care vine agale, la brațul soțului, la secția de vot din liceul unde a predat Viorica Dăncilă.
„Nu cred că se gândesc doar la doamna Dăncilă”, spune doamna, când o întrebi dacă ceilalți candidați au vreo șansă la Videle. „Doamna Dăncilă a fost bună, dar de când a avansat în funcție a uitat de Videle complet. E fată bună, dar...”, crede doamna. „Deci nu o vedeți președinte?”. „Nuuu... Diaconu îl văd președinte. Păi, mai punem și bărbați, români”.
„Nu numai nemți. Fasciști”, intervine soțul, dând glas propagandei favorite a PSD. „Nu mai vorbi prostii”, i-o retează însă din scurt soția și intră să voteze. „Aș vrea să iasă un bărbat, n-aș vrea să iasă femeie”, îmi zâmbește cu subînțeles.
La blocul unde Viorica Dăncilă și fosta ei ministră de Interne, Carmen Dan, au fost vecine de scară, fostul premier are renumele intact. „Domne, a fost 10 ani de zile europarlamentar la... așa, unde a fost, acolo. Auzi, că nu știe să... Te mai încurci în... Că nu știe engleză, nu știe franceză. Păi, eu am fost 20 de ani de zile plecat în străinătate...”, se împotmolește domnul Ilie Dogaru, reușind spontan să empatizeze cu blocajele lingvistice ale Vioricăi Dăncilă.
„Să știți că a fost o doamnă cumsecade, e populară, nu e din asta care să fie măreață, să aia... Fiecare votează după cum îl mustrează conștiința”, spune un domn, ieșit de la vot.
Un fost inginer agronom de 73 de ani, șef de CAP și IAS, după cum se recomandă, este mulțumit că PSD i-a crescut pensia. „Eu sunt mulțumit de cei care ne-au făcut bine. Sunt un pensionar care am primit 3 milioane de lei vechi și am votat în cunoștință de cauză. În trecut am fost inginer agronom, dar pensia așa de mică, am ajuns acum la 24 de milioane de lei vechi”, spune el despre pensia sa care, de altfel, nu este deloc mică raportat la multe alte pensii.
De fapt, pentru săracul pensionar de la Videle, pensia e doar un ajutor din care își plătește taxele: „Am 100 de hectare. Pământ luat în arendă. Pământul meu, am și eu 15-20 de hectare. Am PFA, nu m-am oprit doar la pensia mea. Am un solar extraordinar, am și acum roșii în el, am tractoare în curte”. Deci pensia e așa, pe lângă, îl întreb. „Pensia? Bineînțeles”, râde pensionarul latifundiar, recunoscător pentru cele 300 de lei câștigate de la guvernul PSD.
La târg, lângă un domn roșu în obraji, care vinde găini și rațe legate de picioare, stă poate unul dintre rarii alegători indeciși din Videle: „Domne, mă duc la vot, că nu vreau să-mi pierd dreptul ăsta. Dar îi votăm și-i votăm degeaba. Adică pentru popor e degeaba, pentru ei e interesul lor. Tot ce fac, fac pentru ei. Nu fac pentru popor. Au făcut legi pentru ei, să scape ei de toate necazurile. Și pe ăla dacă-l prinde cu o găină, îl bagă 5 ani în pușcărie și îl lasă pe ăla cu suspendare. Toate aceste partide care sunt acolo, vă spun, sunt tot securiștii care au fost”.
Plimbându-și bicicleta de ghidon, îl găsim și pe „anti-politicul” din Videle. Se duce, totuși, la vot. „Nu sunt cu politica”, zice râzând. Păi și atunci la vot ce faceți? „La nimereală”, aruncă el peste umăr, pierzându-se în mulțimea venită la târgul de chinezării.