(VIDEO) Profesori de la Universitatea A.I. Cuza din Iași, unde Tudorel Toader este rector, se alătură protestului magistraților

Profesorii de la Universitatea A I Cuza avertizează că România alunecă spre un stat iliberal și oligarhic

Câteva zeci de profesori și studenți de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, unde ministrul Justiției, Tudorel Toader este rector, au ieșit, joi, pe treptele instituției pentru a se solidariza cu protestul magistraților.

Cu pancarte, în tăcere, profesorii au purtat pancarte prin intermediul cărora au atras atenția asupra asaltului asupra sistemului judiciar al coaliției de guvernare.

Ei au răspuns la un apel inițiat zilele trecute de șase profesori ai Universității Cuza, iar în scurt timp, lista semnatarilor a ajuns la câteva sute. Inițiatorii, Flavius Solomon, istoric, Eugen Vărvărucă, matematician, Alexandru Călinescu, istoric literar, Gelu Bourceanu, chimist, Florea Ioncioaia, istoric, Răzvan Socolov, medic, şi Cezar Catrinescu, chimist, au redactat un protest care vorbește despre alunecarea către un regim oligarhic.

Țara alunecă către un sistem oligarhic, iliberal, în care întreaga putere va aparţine unui grup restrâns de persoane
protestul profesorilor de la Universitatea A.I.Cuza, Iași

„De peste doi ani, odată cu adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de Urgenţă nr. 13, sub pretextul amendării legislaţiei penale şi de organizare a sistemului judiciar, are loc un asalt continuu asupra statului de drept. Încă de la începutul lunii februarie 2017, numeroase organizaţii nonguvernamentale, asociaţii profesionale şi grupuri cetăţeneşti au cerut, prin apeluri publice şi proteste de stradă, oprirea acestei agresiuni, care ameninţă fundamentele sistemului politic, ordinea constituţională şi viitorul societăţii noastre. În loc să abandoneze un demers profund toxic, coaliţia actuală de guvernare a trecut la modificarea brutală, fără o consultare autentică a magistraţilor, a partidelor de opoziţie şi a opiniei publice, a cadrului legal privind organizarea sistemului judiciar, îndeosebi a legislaţiei referitoare la combaterea corupţiei", se arată în apel.