VIDEO Viktor Orban cere României, de la Timișoara, să construiască împreună „o nouă Europă Centrală"

Your browser doesn’t support HTML5

Viktor Orban cere României de la Timișoara sa construiască împreună „o nouă Europă Centrală"

Venit să celebreze 30 de ani de la Revoluția pornită de la Timișoara, premierul Viktor Orban a reiterat în fața comunității maghiare timișorene chemarea la luptă împotriva Occidentului. România și Ungaria pot avea țeluri comune, iar cel de a se uni împotriva dorinței Uniunii Europene de a trata fostele țări comuniste ca membre de rangul doi ar putea fi unul, a subliniat premierul ungar.

Criticile aduse Vestului s-au referit și la faptul că acesta a întârziat în a ajuta țările din blocul comunist să se elibereze, așadar au trebuit să se descurce singure, cu eroism și cu sânge:„Nu se primește cadou de la marile puteri. Poate de la Dumnezeu. Dacă așteptam după Occident am avea și azi trupe sovietice, am avea Tratatul de la Varșovia și congrese ale partidelor comuniste…Noi singuri am bătut cuiul în sicriul comunismului”, a spus Victor Orban de pe scena Galei aniversare în 14 decembrie, în fața unei săli entuziaste care nu a economisit aplauzele.

Parlamentul ungar a adoptat o Declarație în onoarea celor 30 de ani de la Revoluția română.

Nicolae Robu, Lazlo Tokes și Viktor Orban

Primarul Nicolae Robu l-a primit ca gazdă pe premierul ungar însoțit de o delegație oficială. În discursul de recunoștință față de episcopul Tökés László, primarul a adus o nuanță politică: „Domnule László Tökés, părerile mele nu coincid întotdeauna cu ale dvs. Poate nici dvs. nu sunteți mereu de aceeași părere cu mine. Dar de aceea am făcut Revoluția, să putem avea pareri diferite. Dar vă respect pentru ce ați făcut pentru Timișoara. Timișoara trebuie să vă fie recunoscătoare. Și România trebuie să vă fie recunoscătoare”.

Aflat în fața alegerilor locale de anul viitor, primarul Robu are tot interesul să îi cucerească pe etnicii maghiari reprezentând aproape 5% din populația orașului. Dealtfel, PNL a avut protocol cu UDMR, ceea ce a adus un viceprimar maghiar în echipa lui Robu. Cel mai aplaudat, într-un moment intens emoțional, a fost episcopul Tökés care a vorbit despre nevoia de a vorbi, de a rosti adevărul în cele mai vitrege regimuri.

Toți vorbitorii au subliniat participarea comună, umăr la umăr, a românilor, maghiarilor, sârbilor, germanilor la Revoluția începută la Timișoara în jurul unei modeste biserici reformate, unde se rostea de la amvon, adevărul.

Gala reprezintă una dintre manifestările organizate de Platforma pentru Memorie și Conștiință Europeană împreună cu organizații și partide ungare sub genericul Timișoara 30 de ani. Drumul spre libertate.