„Mie întotdeauna mi-a plăcut să spun că am fost un om al străzii și îmi asum această identitate. Deși am crescut în casele de copii până la vârsta de 26 de ani, o perioadă importantă a acestei copilării a însemnat și locuirea pe stradă”, mărturisește Vișinel Bălan (33 de ani).
Your browser doesn’t support HTML5
Vișinel Bălan s-a născut într-o familie săracă din județul Bacău, fiind al 13-lea copil. A fost abandonat încă de mic și a crescut în orfelinatele ceaușiste, unde adesea educația cu palma era regula. Este unul dintre mulții copii care au ajuns în orfelinate, ca urmare a politicii anti-avort a lui Nicolae Ceaușescu, menită să ducă la o creștere demografică.
Vișinel Bălan nu și-a cunoscut părinții biologici până la 11 ani, iar viața în orfelinat a fost una de coșmar. Adesea, se trezea bătut de alți colegi, nu doar de îngrijitori, iar fuga din orfelinat devenise o obișnuință. Nici viața alături de o familie căreia îi fusese încredințat nu a fost mai bună, căci violența părea să fie la ordinea zilei și acolo, după cum a mărturisit el anterior.
Cu toate acestea a reușit să își termine studiile – este licențiat în drept și teatru, are un master în științe penale și asistență socială. Între timp, a pus și bazele unui ONG care să apere drepturile copiilor instituționalizați.
Comuna Joița, aflată în nordul județului Giurgiu, în imediata apropiere a Bucureștiului, este considerată una dintre cele mai bogate comune din județ, potrivit presei locale. Primarul comunei, Constantin Tănase a fost ales primar din partea PSD, timp de trei mandate, însă la alegerile din acest an, a trecut de partea PNL.
Iar Vișinel Bălan, mutat câțiva ani, în comună, și spune că a decis să candideze ca independent la primărie și pentru un loc în consiliul local, fiindcă este nevoie de o schimbare, însă nu „orice fel de schimbare”. De-a lungul timpului a depus mai multe petiții la Primărie pentru îmbunătățirea serviciilor comunitare, însă, spune el, fără succes.
Primarul, enervat de prezența camerei de filmat
De altfel, Vișinel Bălan pare să îi dea mari bătăi de cap primarului Tănase, care, la vederea camerei de filmat și a contracandidatului său, are o reacție violentă.
„Eu îl cunosc foarte bine pe domnul primar Tănase. Cred că de peste 15 ani îl cunosc personal. (...) El acolo mi-a explicat foarte clar că acolo (n.r.- în primărie) colegul dumneavoastră și cu contracandidatul intraseră în incinta Primăriei, în condițiile în care era foarte clar afișat pe ușă că nu se poate intra și toate documentele se lasă la registratură. Și atunci el a încercat să le explice – mă rog, poate n-a găsit tonul cel mai potrivit și probabil că și lucrurile sunt destul de stresante în perioada asta – că nu e în regulă că au intrat așa”, a declarat, pentru Europa Liberă, Toma Petcu, deputat și prim vicepreședinte al organizației PNL Giurgiu.
- Potrivit Agenției Naționale de Integritate, primarul comunei Joița s-a aflat în conflict de interese, după ce a emis şi semnat, în data de 27 aprilie 2017, o dispoziţie prin care şi-a acordat un spor de dispozitiv de 25% la indemnizaţia proprie.
„Știu și acest subiect. Nu este singurul primar care și-a acordat acest spor în baza legii pentru că altă procedură nu a existat. El ar fi putut foarte bine să delege altcuiva semnătura și ar fi fost la fel de incorect. (...) Până se va finaliza procesul eu merg pe prezumția de nevinovăție a domnului primar, întrucât el l-a acordat în baza legii și mai mult, a avut o circulară de la Prefectură în acest sens”, a mai punctat prim vicepreședintele organizației PNL Giurgiu.
Ce ar vrea Vișinel Bălan să se schimbe în comună
„Comuna, din exterior arată bine. S-au mai amenajat niște trotuare, ai niște pompe cu apă pe strada principală și pe câteva străzi laterale. Pare o comună conectată. Însă dacă intri în profunzime descoperi că nu există apă și canalizare în comuna noastră”, explică Vișinel Bălan.
De altfel, potrivit programului său electoral, principalele priorități sunt transparentizarea prin digitalizare a administrației și combaterea corupției, facilitarea accesului cetățenilor la ședințele Consiliului Local, creșterea calității în educație, infrastructura, în special realizarea proiectului pentru apă și canalizare, dar și realizarea unei centuri a comunei Joița.
Nu este pentru prima dată când candidează la alegeri. În 2016, a fost candidat independent la Camera Deputaților, susținut de Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor.
Nu a reușit să obțină suficiente voturi pentru a câștiga un mandat de deputat, însă a făcut cunoscută cauza copiilor instituționalizați din România. La momentul respectiv, a candidat pledând pentru ca adopțiile să se facă în 30 de zile, pentru stoparea abuzurilor din sistemul de protecție a copilului și pentru subvenționarea famiilor pentru a nu-și mai abandona copiii.