Organizaţiile neguvernamentale implicate în politica din Ungaria vor trebui în continuare să îşi dezvăluie donaţiile străine, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit că poziţia Budapestei privind finanţarea din afara ţării încalcă legislaţia europeană, relatează Reuters.
Legea din Ungaria privind ONG-urile s-a numărat printre măsurile adoptate de guvernul lui Orban împotriva a ceea ce prezintă maghiarii a fi o influenţă străină nedreaptă, având legătură cu dezacordurile sale cu miliardarul american George Soros, care s-a născut la Budapesta, scrie Agerpres.
Liderul naționalist de la Budapesta a acuzat organizaţiile neguvernamentale finanţate de Soros de amestec politic. Filantropul american a respins acuzaţiile, spunând că e vorba de "distorsionări şi minciuni" menite a crea un inamic extern fals pentru a distrage atenţia cetăţenilor ungari.
Vineri, ca primă reacţie la decizia CJUE, Viktor Orban a spus că Ungaria va respecta hotărârea instanţei în legătură cu finanţarea organizaţiilor civice, dar regulile de transparenţă vor trebuie să se aplice în continuare.
„Toţi ungurii vor şti despre fiecare forint trimis ca finanţare aici din străinătate în scopuri politice", a declarat el la postul public de radio.
„Va fi dificil de aderat la decizia acestei instanţe", a mai spus Orban, fără a intra în detalii.
Naţionalistul Viktor Orban a spus că decizia CJUE are legătură cu „imperialismul liberal" din Europa de Vest care vrea să impună gândirea sa în privinţa familiei şi migraţiei asupra acelor ţări „care gândesc diferit", precum Ungaria.
„Instanţele internaţionale sunt deseori parte a acestei reţele", a spus el.
Legea ungară care obligă organizaţiile civice să-şi divulge donatorii din străinătate încalcă reglementările Uniunii Europene care protejează drepturile fundamentale ale blocului comunitar, a stabilit joi Curtea de Justiţie a UE, cu sediul în Luxemburg.