„Dacă intrarea în Schengen va duce la creșterea PIB-ului românesc, se va vedea și-n economia Ungariei, poarta de intrare a produselor românești”, a spus premierul Marcel Ciolacu, joi, într-o conferință de presă comună susținută cu omologul ungar, Viktor Orbán.
„Noi, maghiarii, am avut de mult interesul ca România să facă parte din Schengen”, a spus și premierul ungar, Viktor Orbán. „Anul trecut noi am putut cumpăra grație României 1,7 miliarde de metri cubi de gaze”, a spus Viktor Orbán.
Marcel Ciolacu: Îi mulțumesc premierului Viktor Orbán pentru implicarea în aderarea la Schengen
„Este o bucurie să fiu gazda prietenului meu Viktor Orban. Astăzi suntem împreună la București pentru a sărbători reușita aderării la Schengen și prietenia noastră. Îi mulțumesc premierului Viktor Orbán pentru implicarea în aderarea la Schengen. Avem în față noi oportunități care ni se deschid. Am discutat despre cum putem să ne promovăm mai bine interesele în regiune, așa cum am discutat și cu președintele Donald Trump”, a declarat Marcel Ciolacu.
„Ungaria e unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României. Am discutat despre cum putem să acționăm în comun la nivelul UE pentru a crește economiile noastre. Am analizat și cele mai recente evoluții din regiune și viitorul relațiilor transatlantice”, a mai spus oficialul român.
„În vacarmul politic de la București din ultimele zile, avem parte și de echilibru și acesta este Kelemen Hunor și UDMR. Am colaborat și sunt convins că vom colabora și în continuare foarte bine. Eu îi consider parteneri onești la guvernare”, a completat Marcel Ciolacu.
Viktor Orbán: „A fost o sarcină foarte dificilă ca aderarea la Schengen să se întâmple în acest an”
„Dragă prietene, sunt aici pentru a încheia o colaborare foarte strânsă de jumătate de an. A fost o sarcină foarte dificilă ca aderarea la Schengen să se întâmple în acest an. Putea să se întâmple de acum 13 ani, dar nu s-a întâmplat. Am făcut un plan de acțiune, am văzut care sunt țările care se opun și cum putem să-i convingem. Am pus în practică acest plan de acțiune și lucrurile s-au concretizat”, a povestit premierul ungar despre backgroundul colaborării dintre cele două țări pentru aderarea la Schengen.
El a mulțumit României pentru că a sprijinit Ungaria să poată cumpăra 1,7 mld mc de gaze care au acoperit necesarul de gaze al Ungariei.
Premierul ungar a fost întâmpinat vineri, la Palatul Victoria, de prim-ministrul Marcel Ciolacu, la momentul primirii fiind prezent şi liderul UDMR Kelemen Hunor.
Orbán vine în România după participarea la reuniunea Consiliului European şi după o vizită la Sofia.
Orban a fost prezent joi, la reuniunea Consiliului European, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.
Viktor Orbán a avut apoi programată o vizită la Sofia, de unde a sost la Bucureşti.
Miercuri, în discursul în care şi-a prezenrtat bilanţul mandatului la conducerea Executivului, Marcel Ciolacu l-a menţionat pe Viktor Orbán în contextul eforturilor pentru aderarea deplină a României la Spaţiul Schengen.
”În acest final de an, printr-un dialog susţinut cu premierul maghiar Viktor Orbánn, precum şi cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei, am reuşit să atingem acest mare obiectiv naţional”, a menţionat Ciolacu.
În 22 noiembrie, Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Viktor Orbán, la Budapesta.
În 26 iulie, cei doi premieri s-au întâlnit la Bucureşti, la întâlnire fiind prezent şi liderul UDMR Kelemen Hunor.
Îți mai recomandăm Viktor Orbán culege laurii după susținerea pentru Schengen. Negociază tranzitul gazelor rusești prin Bulgaria. De ce vine la București?