Violențe în Pakistan. Militanții separatiști atacă majoritarii etnici, iar proiectele Chinei sunt amenințate

Militanții separatiști din Balochistan au oprit oamenii care circulau pe un drum național, le-au veritifcat documentele și i-au ucis pe cei care erau din Punjab. Apoi, au incendiat mașinile și au dispărut.

O serie de atacuri în Pakistan arată că separatiștii din provincia Balochistan, la granița cu Afganistanul și Iranul, devin din ce în ce mai violenți. Țintele lor sunt cei asociați cu guvernul și armata, precum și reprezentanții proiectelor de infrastructură chineze.

Cel puțin 74 de oameni și-au pierdut viața luni, pe 26 august, într-o serie de atacuri armate din sud-vestul și nord-vestul Pakistanului.

Autoritățile pakistaneze spun că vinovații sunt teroriștii care au organizat atacuri coordonate, ucigând și forțe de ordine.

Primul atac a avut loc în provincia Balochistan, în dimineața de luni.

Mai mulți militanți au blocat un drum principal, au forțat oameni să se dea jos din mașini, le-au verificat documentele și apoi au ucis 23 dintre ei: pe cei din Punjab, provincia din nord-estul țării, la granița cu India.

Militanții opriseră doar vehicule care se îndreptau spre sau veneau din Punjab, îndreptându-și violențele spre cel mai mare grup etnic din țară.

Punjabii sunt și cei mai numeroși din armată, forțele de ordine care luptă împotriva militanților din Balochistan.

În prealabil, militanții au avertizat localnicii să nu se apropie de autostrăzi, ceea ce ei nu fac de obicei. Atacul a fost mai brutal și mai îndrăzneț decât cele executate de obicei de rebeli, care tind să-și îndrepte furia spre cei în uniformă sau spre muncitorii de la proiectele de infrastructură din zonă. Deși nu e strategia obișnuită a separatiștilor, seamănă cu un atac asumat deja de ei, din aprilie.

Grupul separatist Armata pentru Eliberarea Balochistanului și-a asumat responsabilitatea pentru atac, spunând că a ucis doar militari în civil, odată ce i-a identificat.

Prim-ministrul Shehbaz Sharif spune că nu va negocia cu cei care omoară oameni nevinovați și că făptașii vor fi aduși în fața justiției.

În urma atacurilor, forțele de ordine au ucis cel puțin 12 militanți separatiști.

„Extinderea operațiunilor e unică, își demonstrează capacitatea de a aduce conflictul până în Punjab”, explică pentru Al Jazeera Muhammad Amir Rana, analist în domeniul securității.

Autobuz incendiat de militanții din Balochistan, 27 august.

A fost o serie de alte atacuri, majoritatea tot în Balochistan:

  • alți cinci oameni au murit într-o confruntare între miliții și forțele de ordine pe autostradă, în districtul Qalat;
  • separat, poliția locală a găsit patru trupuri neînsuflețite, străpunse de gloanțe, în munții din Bolan;
  • tot în Bolan, a fost detonată o bombă care a distrus un pod de cale ferată, ucigând doi oameni;
  • în districtul Mastung, mai mulți bărbați înarmați au intrat cu forța într-o secție de poliție, unde au ars documentele și parte din mașinile polițiștilor;
  • într-o provincie la nord de Balochistan, Waziristan, cel puțin patru oameni și-au pierdut viața după ce a fost detonată o bombă.

Cea mai săracă provincie din Pakistan

Balochistanul este cea mai întinsă provincie din Pakistan, dar cu o populație redusă – printre cele mai sărace din Pakistan. Milițiile le fac probleme localnicilor și autorităților de multă vreme. Armata pentru Eliberarea Balochistanului se opune guvernului central și cere un stat independent care să includă teritorii din Iran și Afganistan.

Separatiștii din Balochistan, regiune muntoasă de la granița cu Iranul și Afganistanul, și-au dorit independența încă de la formarea statului pakistanez. Ei și-au țintit atacurile din ultimii ani spre pakistanezii din alte provincii și spre firmele străine care extrag resursele naturale din regiune (petrol și minerale), dar nu împart profiturile cu localnicii.

Atacurile teroriste s-au întețit în ultimii trei ani, de când talibanii au preluat controlul Afganistanului.

În 2022, încurajați de talibanii afgani, talibanii pakistanezi au încetat acordul de oprire a focului cu guvernul de la Islamabad.

În februarie, înaintea alegerilor naționale, ramura locală a organizației teroriste Stat Islamic a ucis 28 de oameni în două explozii. În ultimul an, militanții au făcut cel puțin 170 de atacuri, ucigând 151 de civili și 114 forțe de ordine.

Rudele celor dispăruți protestează împotriva armatei pakistaneze, care i-a răpit. Manguchar, Balochistan, 16 ianuarie 2024.

Guvernul a răspuns violent la mișcarea separatistă din Balochistan, oprimând populația locală prin dispariții forțate.

Organizațiile pentru drepturile omului spun că mii de oameni din Balochistan au dispărut în ultimii 20 de ani. Mulți dintre ei nu sunt militanți, ci doar considerați suspecți de către autorități, adesea în baza informațiilor primite de la grupuri pro-guvern.

Un ONG local spune că au înregistrat în jur de 7.000 de dispariții în ultimii 20 de ani, o comisie întocmită de guvern a înregistrat 2.750 de cazuri active, dar guvernul susține că ar fi dispărut doar 50 de oameni.

Pentru că guvernul de la Islamabad tinde să fie slab la nivel politic, dar puternic la nivel militar, aceste dispariții au ajuns să fie modul în care guvernul se impune și păstrează ordinea în regiune.

Aceste răpiri sunt legale în Pakistan: proiectul de lege pentru interzicerea lor a fost aprobat în 2021, dar încă nu a fost implementat.

Prezența chineză în regiune provoacă tensiuni

Prin Balochistan trece și un mănunchi de proiecte chineze de infrastructură în valoare de 60 de miliarde de dolari: drumuri, căi ferate, conducte pentru gaz și petrol.

Tot în Balochistan este și portul Gawdar, la Marea Arabă. Premierul Sharif consideră că militanții au încercat să oprească proiectele de dezvoltare desfășurate împreună cu China.

Potrivit Channel News Asia, violențele din regiune au încetinit proiectele chinezilor „deși China aruncă miliarde de dolari în țara săracă”.

China construiește drumuri și conducte prin Pakistan și investește în portul Gawdar.

Prima fază a proiectelor, demarată în 2015, încă nu s-a terminat, iar mulți afaceriști se întreabă dacă vor reuși să ajungă la faza a doua: crearea unor zone economice speciale.

În timp ce pakistanezii spun că e nevoie de răbdare, flexibilitate și de o perspectivă pe termen lung, chinezii încep să-și piardă răbdarea și să pună presiune pe guvernul de la Islamabad să protejeze interesele chineze.

În trecut, militanții din Balochistan au mai atacat muncitori chinezi. Și de această dată, incidentul în care pasagerii au fost scoși din mașini și uciși a avut loc simultan cu vizita unui general chinez de rang înalt.

Oficialul venise în Pakistan pentru a discuta cu liderii civili și militari despre degradarea securității muncitorilor străini (mai ales a chinezilor).

Lin Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe de la Beijing, a declarat că țara sa „este pregătită să întărească cooperarea cu Pakistanul în domeniul securității și al luptei împotriva terorismului, pentru a menține împreună pacea și securitate în regiune”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.