Violul, armă de război pentru Rusia. Mărturiile femeilor abuzate de soldații ruși. „Nu vreau să mai trăiesc”

Your browser doesn’t support HTML5

Violurile în grup, atacurile sub amenințarea armei și violurile în fața copiilor se numără printre mărturiile sumbre culese de anchetatorii care investighează atrocitățile comise de armată rusă în Ucraina.

Femeile din Ucraina se confruntă cu amenințarea violului ca armă de război și apar tot mai multe mărturii și dovezi despre violențele sexuale ale armatei ruse.

Lumea a fost îngrozită, imediat după retragerea armatei ruse din Bucea, de fotografia făcută de Mihail Palinceak pe o autostradă aflată la 20 de kilometri de Kiev, în care trupurile unui bărbat și a trei femei erau îngrămădite sub o pătură. Femeile erau goale iar trupurile lor fuseseră incendiate.

Imaginea îngrozitoare se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi că execuțiile, violurile și tortura au fost folosite împotriva civililor în zonele aflate sub controlul armatei ruse de când Kremlinul a decis să invadeze Ucraina pe 24 februarie.

Abuzul asupra femeilor, răzbunare față de rezistența ucraineană

Aceeași invazie despre care președintele rus Vladimir Putin, cel care a ordonat-o, a declarat marți, după o discuție cu omologul său belarus, fostul șef de colhoz Alexandr Lukașenko, că are obiective nobile și că ajută și salvează oameni.

„Scopurile sale [ale invaziei] sunt absolut clare și nobile. Pe de o parte, ajutăm și salvăm oameni, iar pe de altă parte, pur și simplu luăm măsuri pentru a asigura securitatea Rusiei însăși. Este clar că nu am avut de ales. A fost decizia corectă”, a spus Putin.

Iar despre forțele ruse invadatoare a spus că au acționat „curajos și eficient”.

Abuzul asupra femeilor a fost făcut din răzbunare față de rezistența ucraineană dar și ca o armă de război, spune reprezentanta parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Liudmila Denisova.

Ea a relatat despre cazuri oribile de violență sexuală din partea forțelor armatei ruse în Bucea dar și în alte localități.

Într-un astfel de caz, 25 de fete între 14 și 24 de ani au fost ținute în subsolul unei case timp de aproape o lună. Nouă dintre ele sunt acum însărcinate, a spus ea pentru The New York Times.

„Aproximativ 25 de fete și femei cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani au fost violate sistematic în timpul ocupației în subsolul unei case din Bucea. Nouă dintre ele sunt însărcinate”, a spus ea.

„Soldații ruși le-au spus că le vor viola până vor ajunge să nu mai dorească să aibă contact sexual cu vreun bărbat, ca să nu mai facă vreodată copii ucraineni”, a spus Denisova.

Ea a cerut ONU să investigheze aceste fapte, precum şi alte crime de război.

O fată de 14 ani din Bucea este însărcinată după ce a fost violată de cinci bărbaţi, susține Liudmila Denisova într-o postare pe Facebook.

O femeie însărcinată de 20 de ani a fost violată de doi soldați ruși și a pierdut copilul.

Un băiat de 11 ani din Bucea a fost violat, în timp ce mama lui, legată de scaun, a fost silită să privească.

În Herson, o fată de 16 ani şi o femeie de 78 de ani au fost, de asemenea, violate. Fata a rămas însărcinată.

Violul și agresiunile sexuale sunt crime de război

Greu de înțeles pentru lumea civilizată este amploarea violenței sexuale lăsată în urmă de armata rusă.

Pe măsură ce trupele ruse s-au retras din orașele și suburbiile din jurul capitalei Kiev, pentru a-și reorienta resursele spre estul Ucrainei, tot mai multe femei și fete au venit să spună poliției, presei și organizațiilor pentru drepturile omului despre atrocitățile pe care le-au suferit din cauza soldaților ruși.

Îți mai recomandăm Analiză | Lupta pentru estul Ucrainei. Miza lui Putin pentru o victorie e statutul de superputere al Rusiei

Katerina Cherepaka, președintele La Strada-Ucraina, a declarat că liniile telefonice de urgență ale organizației sale au primit numeroase apeluri în care soldații ruși sunt acuzați de viol împotriva unor femei și fete, deopotrivă.

„Am primit mai multe apeluri la linia noastră de urgență de la femei și fete care solicită asistență, dar în majoritatea cazurilor a fost imposibil să le ajutăm fizic. Nu am reușit să ajungem la ele din cauza luptelor”, a declarat Katerina Cherepaka.

Organizația sa de caritate îi sprijină pe supraviețuitorii traficului, violenței domestice și agresiunii sexuale.

„Acesta este doar vârful aisbergului”, a spus ea în fața Consiliului ONU prin intermediul unei legături video. „Știm și vedem – și vrem să ne auziți vocile – că violența și violul sunt folosite acum ca armă de război de invadatorii ruși în Ucraina”, a adăugat ea.

„Violul este o crimă subraportată și o problemă stigmatizată chiar și în vremuri de pace. Mi-e teamă că ceea ce aflăm reprezintă doar vârful aisbergului”, a spus Cherepaka.

Îți mai recomandăm Războiul Rusiei contra Ucrainei | Peste 20.000 de civili uciși la Mariupol. Regiunea Donețk, bombardată fără întrerupere

Violul și agresiunea sexuală sunt considerate crime de război și o încălcare a dreptului internațional umanitar. Atât procurorul general al Ucrainei, cât și Curtea Penală Internațională au declarat că vor deschide anchete în cazul violențelor sexuale comise de armata rusă în Ucraina.

Temerile femeilor ucrainene cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla încă într-un război care este departe de a fi încheiat sunt pe deplin justificate, iar abuzurile deja comise sunt departe de a-și găsi dreptatea în justiție.

Antonina Medvedciuk, de 31 de ani, spune că, atunci când s-a trezit cu sunetul bombardamentului în urechi, în ziua în care a izbucnit războiul, printre primele lucruri pe care le-a luat înainte de a părăsi suburbia din nordul Kievului, în care locuia, au fost prezervativele și un foarfece pe care să-l folosească pe post de armă, pentru a se proteja și apăra.

„La fiecare pauză între stațiile de acces și bombardamente am căutat trusa de contracepție în loc de cea de prim ajutor de bază”, a spus ea.

„Mama a încercat să mă liniștească: nu e un război dintr-acela, nu mai există așa ceva, ca în filmele vechi‘”, i-a spus ea tinerei. „Sunt feministă de opt ani și am plâns în tăcere, pentru că toate războaiele sunt așa”, a declarat femeia pentru The Guardian.

Organizații precum La Strada Ucraina și o rețea națională numită Feminist Workshop au colaborat online cu guvernul local pentru a distribui informații despre sprijinul medical, legal și psihologic disponibil pentru victimele agresiunii sexuale și încearcă să găsească adăposturi sigure pentru femeile și fetele care fug de război.

Acestea se tem, însă, că trauma cauzată de utilizarea violului, ca tactică militară, va duce la suferințe profunde în societatea ucraineană pentru anii care vin.

Pentru ca o femeie să se salveze, ea trebuie să scape atât de bombardamente cât și de bărbatul care a violat-o, spune Sașa Kanțer, manager de afaceri externe la Atelierul feminist din Liov, care a ajutat sute de femei și fete refugiate de pe urma războiului.

Îți mai recomandăm Războiul Rusiei contra Ucrainei | Zelenski: Zeci de mii de morți în Mariupol. Cancelarul austriac a avut o discuție „dură” cu Putin

„Numai că trauma este o bombă în interiorul ei, care o urmărește. Amploarea a ceea ce se întâmplă acum este sfâșietoare”, a declarat ea.

Soțul - omorât, ea - violată în fața copilului minor

Un deputat ucrainean a tras un semnal de alarmă în legătură cu soldații ruși care violează și agresează sexual femei în timpul invaziei și a spus că Ucraina „nu va tăcea” cu privire la aceste crime.

Într-un interviu acordat pentru Sophy Ridge, de la Sky News, Maria Mezențeva a făcut referire la un caz din Brovarî, o suburbie din estul Kievului, unde o femeie a fost violată în fața copilului ei, iar soțul ei omorât.

Procurorul general Irina Venediktova a anunțat imediat că atacul este investigat de autorități și că Ucraina a anunțat Rusia că a fost emis un mandat de arestare pentru militar.

„Există un caz care a fost discutat pe larg recent, deoarece a fost înregistrat și preluat [de] biroul procurorului și nu intrăm în detalii, dar este o scenă destul înfricoșătoare ca un civil să fie împușcat în casa lui dintr-un orășel de lângă Kiev.”

„Soția lui a fost – îmi pare rău, dar trebuie să o spun – violată de mai multe ori în fața copilului ei minor.”

După atac, soldatul a amenințat copilul.

Mezențeva, șefa delegației permanente a Ucrainei la Adunarea parlamentară a Consiliului Europei, a spus că aceste cazuri trebuie înregistrate, pentru că „justiția trebuie să prevaleze”.

Violul și agresiunea sexuală sunt considerate crime de război și o încălcare a dreptului internațional umanitar, a explicat ea.

Îți mai recomandăm Zelenski cere Națiunilor Unite anchetarea masacrelor Rusiei: Excludeți Rusia din ONU! Se comportă ca ISIS

„Sunt mult mai multe victime decât acest caz care a fost făcut public de procurorul general”.

„Și, desigur, ne așteptăm ca multe dintre victime să fie gata să vorbească despre asta”, a spus ea, citată de The Guardian.

„De aceea, știi, când am vorbit cu Boris Johnson, când am vorbit cu Ministerul britanic de Interne, cu parlamentarii britanici am ridicat și această problemă cu care vom avea de-a face după război. Lucrurile trebuie tratate cu foarte multă prudență și luate foarte în serios, să ținem cont de experiența Regatului Unit și de experiența altor țări, care ne pot ajuta în relațiile cu psihologii pentru a-i putea ajuta pe acești oameni să trăiască, să poată trece cu adevărat peste aceste situații și să continue să trăiască și după aceea”, a spus Mezențova în interviul acordat jurnalistei de la Sky News.

Ea a adăugat: „Cu siguranță nu vom tăcea”.

Cuvintele ei au fost un ecou la declarațiile colegei sale, Lesia Vailenko, care s-a adresat parlamentarilor britanici la începutul lunii martie și a spus că soldații ruși agresează sexual și violează femei.

„Avem informații despre femei violate în grup. Aceste femei sunt de obicei cele care nu pot ieși. Vorbim de vârstnici. Majoritatea acestor femei fie au fost executate după crima de viol, fie și-au luat viața.”

Profesoară pensionară de 83 de ani. „Aș fi preferat să mă omoare”

Vera, o profesoară pensionară în vârstă de 83 de ani, a declarat pentru CBS News că a fost violată după ce satul ei a fost ocupat, luna trecută, de forțele armatei ruse.

Pentru siguranța ei, CBS News nu i-a folosit numele de familie și nici nu a identificat satul în care aceasta locuiește.

„M-a prins de ceafă”, a spus ea. „Am început să mă sufoc, nu puteam să respir”.

„I-am spus celui care m-a violat: Aș putea să-ți fiu mamă. Ai lăsa să i se întâmple asta mamei tale?’”, a spus ea, după care a continuat: „M-a făcut să tac”.

Vera a spus că soțul ei, care are dizabilități, era în casă când a fost violată și bătută.

„Când a terminat, a luat o sticlă de vodcă”, a spus ea despre agresor. „Am întrebat dacă pot să-mi pun hainele la loc. El a urlat: „Nu!””.

După ce a părăsit casa, a tras cu pușca în aer de trei ori în gol.

Îți mai recomandăm „Crime de război” | R2P și ce poate face comunitatea internațională pentru a opri războiul din Ucraina

CBS News a fost în satul Verei pentru că a avut mai multe informații despre agresiuni sexuale comise acolo de forțele armatei ruse.

Localnicii au spus că și alții au fost violați acolo, inclusiv o fată de 16 ani.

Bătrâna a făcut plângere la poliție. „Ar fi trebuit să mă împuște”, a spus ea. Mi-aș fi dorit să mă fi ucis în loc de ceea ce a făcut”, a spus ea.

Ea crede că atacatorul provine din estul îndepărtat al Ucrainei, o regiune controlată de separatiști ruși, unde bărbații au fost recrutați pentru a lupta de partea Rusiei.

„Totul doare”, a spus ea. „Sunt într-o stare în care nu sunt nici moartă, nici vie. Înainte simțeam bucurie când venea primăvara, acum nu mai simt nimic”, a spus femeia.

I-au omorât soțul și au violat-o

Într-un cartier rural liniștit, la 70 km vest de Kiev, BBC a stat de vorbă cu Anna, de 50 de ani, al cărei nume a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea.

Pe 7 martie, femeia era acasă cu soțul ei când a intrat un soldat străin.

„Sub amenințarea armei, m-a dus într-o casă din apropiere. Mi-a ordonat: „Dă-ți hainele jos sau te împușc”. A continuat să mă amenințe că mă omoară dacă nu fac ce-mi spune. Apoi a început să mă violeze", a spus ea.

Anna și-a descris atacatorul ca fiind un luptător cecen tânăr, slab.

„În timp ce mă viola, au mai intrat patru soldați. Credeam că e sfârșitul. Dar l-au luat. Nu l-am mai văzut", a spus ea. Ea crede că a fost salvată de o altă unitate de soldați ruși.

Anna s-a întors acasă și și-a găsit soțul. Fusese împușcat în abdomen.

„Încercase să alerge după mine ca să mă salveze, dar a fost lovit de o rafală de gloanțe”, a spus ea.

Amândoi au fost adăpostiți în casa unui vecin. Nu l-au putut duce pe soțul ei la spital din cauza schimbului de focuri. A murit din cauza rănilor două zile mai târziu.

L-a îngropat în curtea casei, unde i-a ridicat o cruce înaltă de lemn.

Soldații care au salvat-o au rămas câteva zile în casa ei. Ea spune că au amenințat-o cu arma și i-au cerut să le dea lucrurile soțului ei.

„Când au plecat, am găsit droguri și Viagra. Se drogau și erau deseori beți. Cei mai mulți dintre ei sunt ucigași, violatori și jefuitori. Doar câțiva sunt în regulă", a spus ea.

Violată și omorâtă. Mesajul scris cu ruj pe oglindă

Pe drumul de la casa Annei, BBC a aflat altă poveste înfiorătoare.

O femeie ar fi fost violată și ucisă, iar vecinii spun că a fost același bărbat care a violat-o pe Anna, înainte ca acesta să meargă la casa ei.

Femeia avea peste 40 de ani. A fost scoasă din casă, spun vecinii, și ținută în dormitorul unei case din apropiere ai cărei ocupanți fuseseră evacuați când a început războiul. Camera, frumos decorată, cu tapet ornamentat și un pat cu tăblie aurie, este acum o scenă tulburătoare a crimei. Pete mari de sânge au rămas pe saltea și pilotă.

Într-un colț se află o oglindă cu un mesaj scris cu ruj, care pare să sugereze locul unde a fost îngropată victima.

Îți mai recomandăm Teroarea ca strategie militară. Masacrul de la Bucea și un scurt istoric al atrocităților comise de armata rusă

Oxana, o vecină, le-a relatat jurnaliștilor de la BBC că mesajul a fost lăsată acolo de soldații ruși care au găsit cadavrul femeii și au îngropat-o.

„Ei [soldații ruși] mi-au spus că a fost violată și că i-a fost tăiat gâtul și că a sângerat până a murit. Au spus că era mult sânge”.

Femeia a fost îngropată în grădina casei.

Poliția ucraineană i-a exhumat cadavrul pentru a investiga cazul.

Cadavrul a fost găsit fără haine și cu o tăietură adâncă, lungă, pe gât.

Soțul omorât, violată sub amenințarea că se vor răzbuna pe copil, casa incendiată, câinii împușcați


Andrei Nebîtov, șeful poliției din regiunea Kiev, le-a relatat jurnaliștilor despre alt caz pe care îl investighează într-un sat aflat la de 50 kilometri vest de Kiev.

O familie de trei persoane - un cuplu de treizeci de ani și copilul lor mic - locuia într-o casă la marginea satului.

„Pe 9 martie, mai mulți soldați ai armatei ruse au intrat în casă. Soțul a încercat să-și protejeze soția și copilul. Așa că l-au împușcat în curte", a spus Nebîtov.

„După aceea, doi soldați au violat-o în mod repetat pe soție. Plecau și apoi se întorceau. S-au întors de trei ori să o violeze. Au amenințat că dacă se opune îi vor face rău băiețelului ei.”

Când au pleacat, soldații ruși au dat foc la casă și au împușcat câinii familiei. Din casă a rămas o ruină.

Femeia a scăpat împreună cu fiul ei și apoi a luat legătura cu poliția.

Nebitov i-a înregistrat mărturia, iar echipa sa a strâns dovezi de la ruina a ceea ce cândva era o casă impunătoare.

Câteva semne ale unei vieți cândva obișnuite zac în ruinele carbonizate: o bicicletă de copil, un cal de pluș, o lesă de câine și un pantof bărbătesc, căptușit cu blană.

Soțul ei a fost îngropat în grădină de vecini.

Poliția i-a exhumat acum cadavrul pentru examinare ca să-i prezinte cazul la tribunalele internaționale.

Grupurile pentru drepturile omului confirmă abuzurile sexuale

Grupuri pentru drepturile omului, printre care Human Rights Watch (HRW) și Amnesty International, au vorbit cu martori care descriu crime similare.

Un raport HRW de săptămâna trecută spunea că o femeie de 31 de ani a fost violată de mai multe ori pe 13 martie de un soldat rus, în timp ce se adăpostea împreună cu familia ei într-o școală din regiunea Harkov.

A doua zi, femeia a reușit să fugă în oraș, unde a putut primi tratament medical și alte servicii. HRW a analizat două fotografii pe care femeia le-a făcut cu rănile de pe față.

Amnesty a denunțat, de asemenea, uciderea civililor și violurile, inclusiv cazul unei femei dintr-un sat de la est de Kiev al cărei soț a fost ucis pe 9 martie de trupele ruse, care apoi au violat-o în mod repetat sub amenințarea armei, în timp ce fiul ei se ascundea într-un cazan din apropiere.

Îți mai recomandăm ONU a suspendat Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului


Femeia a reușit să evadeze din sat pe teritoriul controlat de ucraineni împreună cu fiul ei, potrivit Amnesty.

Săptămâna trecută, reprezentanțele din Rusia ale Amnesty International (Marea Britanie) şi Human Rights Watch (SUA), precum și ale altor 13 ONG-uri au fost închise pentru „încălcarea legislației actuale a Federației Ruse”, potrivit unui comunicat publicat vineri de Ministerul rus al Justiţiei.

ONU cere anchetarea violurilor făcute de armata rusă în Ucraina

Națiunile Unite află mărturii din ce în ce mai terifiante despre viol și violență sexuală în Ucraina, a declarat luni un înalt oficial al ONU în fața Consiliului de Securitate, în timp ce un grup ucrainean pentru drepturile omului a acuzat trupele rusești că folosesc violul ca armă de război.

Directorul executiv pentru ONU Femei, Sima Bahous, spune că acuzațiile de viol și violență sexuală comise de trupele ruse trebuie verificate de ONU în mod independent.

„Auzim din ce în ce mai mult despre viol și violență sexuală. Aceste acuzații trebuie investigate în mod independent pentru a asigura dreptatea și responsabilitatea”, a declarat directorul executiv al ONU pentru Femei, Sima Bahous, într-o ședință de informare a Consiliului de Securitate al ONU, de luni seara.

Bahous s-a întors recent din Republica Moldova, unde spune că a vorbit cu femei și copii sosiți din Ucraina și le-a aflat poveștile înfiorătoare.

Rusia a negat în mod repetat că a atacat civili de când a început invazia sa în Ucraina, pe 24 februarie.

Organizația Națiunilor Unite a declarat săptămâna trecută că observatorii ONU pentru drepturile omului încearcă să verifice acuzațiile de violență sexuală din partea forțelor ruse, inclusiv violuri în grup și violuri în fața copiilor, și susțin că forțele ucrainene și milițiile de apărare civilă au comis numeroase violențe sexuale.

„Rusia, așa cum am afirmat de mai multe ori, nu poartă război împotriva populației civile”, a declarat luni ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, în Consiliul de Securitate.

El a acuzat Ucraina și aliații de „o intenție clară de a prezenta soldații ruși drept sadici și violatori”.

„Nu au fost prezentate dovezi convingătoare pentru niciuna dintre aceste crime, dar este de înțeles că ați călcat în picioare prezumția de nevinovăție cu mult timp în urmă”, a mai spus Polianski.

Zelenski: „Sute de cazuri de viol”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că anchetatorii au primit sumedenie de rapoarte despre „sute de cazuri de viol” în zonele ocupate anterior de trupele ruse, inclusiv atacuri sexuale asupra copiilor mici.

„În zonele eliberate de ocupanți continuă înregistrarea și investigarea crimelor de război comise de Rusia. Aproape în fiecare zi găsim noi gropi comune”, le-a spus el marți parlamentarilor lituanieni.

Îți mai recomandăm Zelenski cere Națiunilor Unite anchetarea masacrelor Rusiei: Excludeți Rusia din ONU! Se comportă ca ISIS

„Au fost înregistrate sute de cazuri de viol, inclusiv ale fetelor tinere și ale copiilor foarte mici. Chiar și a unui copil”, a punctat el.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kisliția, spune că Rusia a ignorat nevoia de a proteja civilii din Ucraina și a cerut o anchetă completă și transparentă a crimelor împotriva femeilor și copiilor.

El a anunțat Consiliul de Securitate că Parchetul General al Ucrainei „lansează un mecanism special de documentare a cazurilor de violență sexuală de către soldații ruși împotriva femeilor ucrainene”.