Ceasul care eclipsează broșele Vioricăi Dăncilă în campania electorală

Viorica Dăncilă, purtând ceasul inciminat de deputatul PNL, Florin Roman, în seara primului tur al alegerilor prezidențiale

Viorica Dăncilă a apărut în seara primului tur al alegerilor prezidențiale purtând un ceas despre care deputatul PNL Florin Roman spune că valorează 20.000 de euro. Broșele fostei șefe a Guvernului, care au fost comentate îndelung, suscitând întrebări privind valoarea lor, au trecut în umbră, după ce deputatul PNL a prezentat ceasul unei case de bijuterii despre care crede că l-a purtat candidata PSD la alegerile prezidențiale. El o acuză pe Viorica Dăncilă de fals în declarația de avere.

Dacă ceasul doamnei Dăncilă valorează 20.000 de euro, atunci se pune problema de ce în declarația sa de avere spune că bijuteriile, laolaltă cu tablourile pe care le deține, sunt în valoare de 5.000 de euro.

„Candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Viorică Vasilica Dăncilă a încălcat legea prin faptul că a omis să treacă în declarația de avere, ceasul Cartier Ballon Bleu, placat cu aur de 18 Karate. Valoarea de catalog a acestui ceas de lux, cu care doamnă Dăncilă s-a afișat la conferința de presă a PSD, după alegeri, este de 83.678 lei. Deși pozează într-un candidat -sărac și cinstit- că ideologul PSD, Ion Iliescu, doamnă Dăncilă nu pierde nici un prilej pentru a-și afișa opulență”, a transmis Florin Roman, într-un comunicat de presă.

Viorica Dăncilă a declarat, miercuri seara, că ceasul, un cadou de la soțul ei, nu valorează peste 5000 de euro, motiv pentru care nu l-a trecut în declarația de avere. „Soțul meu nu ar fi alocat 20.000 de euro. Ceea ce am văzut eu că a dat un domn, era un alt ceas. O să aduc acest ceas să vi-l prezint”, a declarat Viorica Dăncilă.

O mențiune. Declarația de avere, pe care legea îi cere s-o anunțe, alături de declarația de interese, se referă la veniturile dobândite în anul precedent, până la finalul anului 2018. În privința bunurilor, între care se află și bijuteriile, casele (Viorica Dăncilă are patru) sau mașinile, candidații trebuie să precizeze valoarea lor totală.

Declarația de avere a Vioricăi Dăncilă a fost înregistrată la BEC și transmisă Agenției Naționale de Integritate (ANI), care o afișează pe site, la rubrica alegerilor prezidențiale 2019.

Am încercat pe parcursul zilei să contactăm reprezentanții conducerii ANI pentru o informație, mai exact dacă instituția se autosesizează în privința diferențelor din declarația de avere a Vioricăi Dăncilă, însă aceștia nu au răspuns.

Your browser doesn’t support HTML5

VIDEO Moda și politica: Viorica Dăncilă (1)

Potrivit Legii ANI, este de competența inspectorilor agenției de integritate să verifice averile celor la care se observă diferențe semnificative, de peste 10.000 de euro, între modificările intervenite în avere pe durata mandatului, după cum prevede articolul 18 din legea citată.

Inspectorii ANI se pot sesiza din presă sau pot fi sesizați, iar în cazul în care apar neconcordanțe, persoana respectivă este declarată incompatibilă.

Legea nu prevede însă ca, în cazul celor care candidează la președinție, evaluarea să se producă în timpul campaniei electorale.