„Vipers” pe cerul Ucrainei. Ce rol vor juca avioanele de luptă F-16 în războiul cu Rusia?

Toată lumea așteaptă cu interes să apară pe cerul Ucrainei primele avioane F-16. Pilotul Keith Rosenkranz, care a avut 30 de misiuni de luptă în timpul Războiului din Golf, are câteva sfaturi pentru ucrainenii care le vor pilota.

„Una e să mergi la antrenament și să arunci bombe asupra unei ținte false sau faci exerciții conform scenariilor”, spune el pentru RFE/RL. „Și alta e să faci aceste lucruri într-un moment în care inamicul încearcă să te omoare”.

În iulie sau iulie, după ce Kievul le-a cerut ani ani la rând, Ucraina ar trebui să primească de la aliații vestici primele avioane F-16, arată diverse surse.

O machetă a unui F-16 este pregătită pentru testarea în tunelul de vânt de la o bază NASA din Ohio - august1983.

Avionul F-16 a fost creat după războiul din Vietnam (1955-1975) - în luptele de atunci, avioanele americane - voluminoase, cu viraj lent - au fost distruse în număr alarmant de mare de avioanele mai agile ale sovieticilor.

O echipă de designeri - care a primit numele de „Fighter Mafia” - a schimbat filozofia vremii: americanii fabricau în acel moment doar avioane mari, complexe.

Designerii viitorului F-16 au avut o altă abordare: în loc să facă motoare mai mari, care să crească puterea, au redus greutatea aeronavei. Prototipul nu a avut rezervoare mai mari, era doar un avion mai mic.

Un membru al echipei de proiectare, îngrijorat că departamentul de avionică va umple aeronova cu echipamente grele și complexe, povestea, mai târziu: „Am făcut avionul atât de compact încât nu mai era loc pentru toate prostiile astea”.

Rezultatul muncii echipei a fost cel mai de succes avion de luptă creat vreodată. De la primul zbor, care a fost acum 50 de ani, și până acum, au fost construite mai mult de 4.600 de F-16 pentru armate din întreaga lume.

Avion F-16 la testarea pentru temperaturi joase - laboratorul climatic Mckinley, din Florida, 1982.

Ucraina va fi cea mai recentă țară care va folosi avionul al cărui nume oficial e „Fighting Falcon” (Șoim de luptă). Porecla lui este „Viper”(Vipera).

Rosenkranz, care a scris o carte despre experiențele sale de luptă ca pilot de F-16, spune că aviatorii ucraineni vor fi - cel puțin la început - în dezavantaj față de omologii lor ruși care sunt mult mai bine antrenați.

Rosenkranz spune că „ar fi extrem de dificil pentru piloții ucraineni să zboare în misiuni de luptă în apărarea națiunii lor fără o pregătire îndelungată în avion”.

El însuși, povestește, a făcut peste 1.200 de ore de zbor într-un avion de antrenament, apoi mai bine de un an de zbor cu F-16, fără să lupte. Chiar și cu acest antrenament de durată, primele lui misiuni de luptă au fost „terifiante”, declară pilotul.

„Rusia are sisteme de apărare antiaeriană foarte bune - printre ele, [sistemele anti aeriene S-400]. Piloții lor de luptă experimentați au un avantaj în fața piloților de F-16[ucraineni], care au petrecut prea puțină vreme în avioanele lor. Cum spuneam, e o diferență foarte mare între misiunile de antrenament și misiunile de luptă”.

Rosenkranz spune că ar dura cam un an până ce piloții ucraineni s-ar putea simți siguri la manșă.

„Chiar și așa, nu aș crede neapărat că vor domina armata rusă”, afirmă el.

Avioane F-16 și F-15 zboară peste câmpurile petroliere incendiate din Irak, în 1991, în timpul Războiului din Golf.

F-16 a fost proiectat să depășească și să doboare alte avioane, inclusiv cu un tun rotativ care poate trage 100 de cartușe de 20 mm pe secundă. Dar, având în vedere radarele puternice și sistemele de rachete folosite astăzi de avioanele de luptă din a patra generație, este puțin probabil ca avioanele F-16 pilotate de ucrainieni să se confrunte cu genul de lupte din conflictele anterioare.

David Kern a fost pilot de F-16 și are la activ ore de experiență pe toate tipurile de avioane din generația a patra din flotila armatei americane. Kern spune pentru RFE/RL că rolul avioanelor F-16 în Ucraina va fi mai curând de „sistem de artilerie foarte flexibil și cu rază lungă de acțiune”.

Kern, care antrenează acum piloți în același sistem de control al zborului- „fly-by-wire” - folosit la F-16, spune că avioanele americane vor fi mai degrabă folosite pentru a lovi ținte precum drone rusești mari și rachetă de croaziere, dar și ținte de la sol precum „rute de aprovizionare, depozite logistice și concentrări rusești de forțe”.

„Și”, adaugă pilotul, „nu aș fi surprins dacă ucrainenii ar folosi F-16 pentru a aduce lupta în Rusia, atacând ținte strategice din Rusia”.

Personalul de la sol scoate motorul unui F-16 - Baza Aeriană Bagram, din Afghanistan, 2014.

În următoarele săptămâni, vor ajunge în Ucraina prima tranșă de avioane de luptă F-16 și contingentele lor de piloți și personal de la sol. Kievul așteaptă ca aproximativ 20 de piloți să fie antrenați și gata de luptă până la finalul lui 2024. E cu mult mai puțin decât sperase Ucraina - iar asta se datorează dificultății de a găsi locuri la cursurile de formare.

Mai multe țări NATO - Danemarca, Norvegia, Belgia și Olanda - i-au promis Ucrainei un total de 85 de avioane de luptă.

Acest articol a fost publicat inițial pe rferl.org

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.