Cu ce probleme se confruntă Vladimir Putin înainte de alegerile din martie. Mii de ruși îngheață în case

Președintele rus Vladimir Putin este mai puțin îngrijorat de câștigarea alegerilor din martie decât de obținerea unui mandat credibil de la o populație rusă deja îngrijorată de invazia în curs de desfășurare a Ucrainei.

În Novosibirsk din Siberia, al treilea oraș ca mărime din Rusia, o magistrală principală de apă caldă s-a spart, iar apa aburindă a curs pe străzile înghețate, întrerupând încălzirea a zeci de clădiri și mii de oameni au rămas în frig.

În portul Vladivostok din Pacific, aproximativ 3.000 de oameni au fost lăsați în frig după ce o conductă de încălzire supraterană s-a spart.

Iar la nouă ore spre vest, în mai multe suburbii ale Moscovei, peste 150.000 de oameni s-au înfuriat și au protestat când o altă conductă de încălzire municipală s-a stricat.

De la 1 ianuarie, pe fondul unei perioade de două săptămâni de vacanță, un număr tot mai mare de orașe au raportat probleme majore cu căldura și apa caldă.

Iernile Rusiei sunt geroase. Aceasta nu este o știre. Infrastructura municipală a Rusiei, în mare parte din epoca sovietică și întreținută sporadic, îmbătrânește. Aceasta nu este o știre.

Noutatea din această iarnă este că este un sezon de alegeri prezidențiale, în care președintele Vladimir Putin este mai puțin îngrijorat de câștig decât de obținerea unui mandat credibil de la o populație rusă deja îngrijorată de invazia Ucrainei.

Orice victorie sub 75% la votul din martie, la care participă 70% din populația cu drept de vot, va fi considerat problematic de oficialii de la Kremlin, potrivit mai multor rapoarte de presă.

Alegătorii enervați de creșterea prețului ouălor și a bananelor sunt susceptibili de a nu fi entuziasmați. O populație care îngheață din cauza fondului de locuințe decrepit și a infrastructurii municipale prost gestionate.

„Din păcate, prăbușirea serviciilor municipale care are loc în Rusia în fiecare iarnă nu este o știre”, a declarat Fiodor Krasheninnikov, jurnalist și analist politic, pentru Serviciul Rus al RFE/RL.

„Singura știre este că deteriorarea calității infrastructurii nu face decât să se acumuleze”.

„Într-un fel, fiecare națiune are guvernul pe care îl merită”, a declarat Vladimir Pastuhov, fost avocat și politolog rus, într-un podcast din 10 ianuarie.

„Deci, în general, nu mă aștept să avem vreun fel de revoltă comunală”, a spus el, referindu-se la serviciile comunale -încălzire, colectare gunoi, alimentare cu energie electrică -oferite de administrațiile locale.

„Un stat destul de degradat”

Esențial pentru intenția lui Putin de câștiga al șaselea mandat ca președinte la alegerile din martie - cu posibilitatea de a rămâne la putere până în 2034 - este comanda sa în războiul din Ucraina, care împlinește a doua aniversare pe 24 februarie.

Sondajele de opinie arată că rușii continuă să-l susțină pe Putin, dar există semne de scădere a entuziasmului și de nerăbdare în creștere față de război.

Pe măsură ce economia Rusiei își schimbă atenția spre producerea mai multor arme și mai puțin unt, există, de asemenea, o alarmă tot mai mare cu privire la problemele interne.

Oamenii cumpără fructe de la un supermarket din Moscova pe 3 noiembrie 2023.

Înainte de sesiunea de întrebări și răspunsuri televizată la nivel național a lui Putin din decembrie, creșterea vertiginoasă a prețurilor la ouă a stârnit îngrijorări; în unele regiuni din Rusia, în special în locații mai sărace, îndepărtate, prețurile ouălor au crescut cu peste 40 la sută.

Putin însuși a atins această problemă pe scurt, sugerând că crescătorii de păsări manipulează proviziile pentru a obține profituri mai mari.

În ce măsură Kremlinul este îngrijorat de explozia conductelor de apă caldă nu este clar.

Tatiana Stanovaya, un observator politic rus veteran, a declarat că oficialii din puternica administrație prezidențială - care supraveghează o mare parte a politicii interne -- acordă o atenție deosebită.

„Orice alegeri (inclusiv cele care ne așteaptă în martie) evidențiază schimbări în relațiile dintre guvern și societate”, a scris ea într-un comentariu pentru Carnegie Endowment for International Peace.

„Și acum, în timp de război, miza este atât de mare încât Kremlinul trebuie să ia în considerare cu scrupulozitate orice manifestare de nemulțumire în masă. Dacă, desigur, corespunde ideilor autorităților despre legitimitate”.

O moștenire mult dezamăgită a planificării centrale sovietice, încălzirea și apa caldă sunt furnizate marii majorități a reședințelor rusești din întreaga țară de la centralele municipale de încălzire printr-o rețea de conducte care se rup frecvent și necesită reparații constante.

Muncitorii au o bucătărie la un punct de încălzire din Podolsk, regiunea Moscova, pe 9 ianuarie, după ce rețeaua de încălzire a explodat și i-a lăsat pe locuitori în ger.

Pe 9 ianuarie, după zile de plângeri tot mai mari în districtul Podolsk din regiunea Moscovei și videoclipuri cu calorifere încrustate de gheață și sobe de gătit cu gaz aprinse din plin distribuite pe rețelele de socializare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat vina pe frigul „anomal” pentru explodarea conductelor, dar a subliniat și infrastructura îmbătrânită.

„Desigur, în ciuda eforturilor titanice de a actualiza toate sistemele de locuințe și servicii comunale, unele dintre ele rămân într-o stare destul de degradată”, a spus Peskov într-o conferință telefonică cu reporterii.

„Aceste programe vor continua. Dar este imposibil să actualizezi toate conductele și toate sistemele de locuințe și servicii comunale în 10 sau 15 ani."

Pe 10 ianuarie, Putin, care anul trecut a promis investiții de miliarde de dolari în servicii municipale, a călătorit în Chukotka, regiunea îndepărtată din nord-estul Pacificului, care se află în nouă fuse orare la est de Moscova.

Your browser doesn’t support HTML5

22.000 de ruși au rămas înghețați din cauza unui punct termic defect

În regiune erau temperaturi de minus 30 de grade Celsius când Putin a vizitat-o. El a vizitat serele locale de cultivare a tomatelor și s-a întâlnit cu oficiali și veterani ai războiului din Ucraina. Dar nu a făcut niciun comentariu public cu privire la problemele cu încălzirea.

Cu o zi înainte de a pleca, însă, Putin a vorbit cu guvernatorul regional al Moscovei, care a declarat stare de urgență după ce a fost mâniat de locuitorii supărați din Podolsk, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Putin inspectează o seră în timpul primei vizite prezidențiale la Anadyr, capitala regiunii Chukotka a Rusiei, pe 10 ianuarie.

„În realitate, cred că autoritățile nu au încă o problemă mare aici; dacă vorbim despre o problemă politică, și nu despre problema unor persoane anume sau despre o problemă media”, a spus Pastuhov în podcastul găzduit de Mihail Hodorkovski, un critic strident al Kremlinului și magnat al petrolului în exil, care a fost închis timp de aproape un deceniu sub Putin.

„Guvernul reacționează complet normal până acum”, a adăugat Pastuhov.

„Adică, la început pur și simplu a ignorat acest subiect, nepermițându-i să intre în agenda națională de informare și să strice starea de spirit a oamenilor aflați în vacanță”.

În timp ce problemele sociale, cum ar fi inflația, reforma pensiilor și mobilizarea militară sunt resimțite cu intensitate de publicul rus, Kremlinul se ocupă în mod normal de ele aruncând vina pe oficialii de nivel inferior și prezentând pe Putin ca soluție la problemă - cea mai recentă iterație a unui vechi mit politic al țarului bun și al nobililor răi.

Putin a cerut, de asemenea, naționalizarea unei fabrici din Podolsk, Fabrica de cartușuri specializate Klimovsky, a cărei centrale de cazane a furnizat căldură apartamentelor, spitalelor și altor clădiri locale. Oamenii legii au reținut pe 9 ianuarie doi directori de top la fabrică.

Numele directorilor fabricii care au fost reținuți nu au fost făcute publice. Dar site-ul web de investigații Agentsvo a raportat că fabrica a fost condusă de un fost bodyguard al lui Putin pe nume Igor Rudyka, împreună cu Igor Kushnikov, un fost ofițer de top în Serviciul Federal de Securitate sau FSB, care a fost acuzat de implicare într-un grup criminal organizat din Moscova. în anii 1990.

Un bărbat trece pe lângă un bloc de apartamente din cartierul Klimovsk din Podolsk, care a rămas fără încălzire și apă caldă din cauza țevilor sparte.

Putin însuși a fost un ofițer FSB multă vreme și a condus agenția în anii 1990 înainte de a deveni președinte.

Proprietarii fabricii, între timp, includ un șef al crimei ruso-mexican, precum și conglomeratul industrial de stat Rostec, potrivit Systema, unitatea de investigație rusă a RFE/RL.

Directorul executiv al Rostec este Serghei Chemezov, care a servit alături de Putin când cei doi erau agenți KGB erau staționați în Germania de Est.

Pentru mulți ruși, dezvăluirile despre structura proprietății unității și eșecul centralei sale de încălzire au fost o reamintire a modului în care tranzacțiile de afaceri opace și privilegiate duc frecvent la prăbușirea infrastructurii publice.

„Noi nu trăim, doar supraviețuim”

Inundațiile de la Novosibirsk, un oraș important din Siberia situat la 3.100 de kilometri est de Moscova, au fost doar unul dintre cele mai dramatice exemple de prăbușire majoră a infrastructurii. Apele au inundat mașinile și intrările în blocuri de apartamente, cu aburul plutind peste străzile înghețate și parcări.

Mai aproape de capitală, un grup de ruși în vârstă din orașul Voskresensk din regiunea Moscovei au folosit platforma de socializare VK pe 8 ianuarie pentru a face un apel disperat către Putin.

„Nu trăim; doar supraviețuim! Înghețăm!" s-a plâns grupul. „Se simte de parcă vor să ștergă Voskresensk de pe fața Pământului”.

Vehiculele abia reușesc să circule pe străzile inundate din Novosibirsk pe 11 ianuarie.

Mai departe de Moscova, unde guvernatorii, primarii și șefii administrativi sunt mai sensibili la nemulțumirile locale, mai mulți oficiali s-au grăbit să răspundă, unii promițând anchetă penalăpentru spargerile conductei. În Petrozavodsk, un oraș din nord, nu departe de granița cu Finlanda, președintele Comitetului pentru locuințe și servicii comunale a orașului și câțiva alți membri de rang înalt și-au dat demisia la o zi după ce țevile sparte au lăsat Primăria înghețată.

În orașul Elektrostal, la aproximativ 60 de kilometri est de Moscova, locuitorii au aprins un incendiu într-un parc al orașului și s-au plâns în video de lipsa căldurii și a apei calde.

„Este imposibil să stai în casele noastre”, au scandat femeile. „Înghețăm!”

În regiunea Tver, la aproximativ 170 de kilometri nord-vest de Moscova, locuitorii satului Novozavidovsky au publicat și un videoclip disperat.

Un fragment dintr-o țeavă despicată în Novosibirsk.

„Murim de frig”, a spus o femeie. O altă femeie, plângându-se de frig, a remarcat că soțul ei servea în armată, luptând în Ucraina „apărând țara noastră”.

În portul Nakhodka din Pacific, la nord-est de Vladivostok, peste 6.000 de oameni au suferit din cauza scăderii temperaturii din case- pe lângă problemele recurente, au spus localnicii.

„Crezi că asta s-a întâmplat tocmai astăzi? Ne plângem de întreruperi din decembrie!", a spus un rezident din Nakhodka, care și-a dat numele doar Serghei, pentru RFE/RL Siberia Realities.

„Peste tot există întreruperi constante sau rezerve de căldură insuficiente”, a spus el. „Parchetul a deschis deja 10 anchete împotriva furnizorului, și ce dacă?”