Vladimir Putin a aprobat retragerea ratificării tratatului de interzicere a testelor nucleare

Săptămâna trecută, autoritățile ruse au raportat un exercițiu de antrenament nuclear, sub conducerea personală a lui Vladimir Putin.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care revocă ratificarea de către Moscova a Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT). Documentul a fost postat joi pe portalul oficial de informații juridice.

Proiectul de lege de revocare a ratificării, elaborat în numele Președintelui Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, a fost prezentat în parlament pe 13 octombrie. După ceva timp, proiectul a primit aprobarea ambelor camere.

La începutul lunii octombrie, Vladimir Putin a venit cu inițiativa de a face un astfel de pas. La o întâlnire a Clubului de discuții Valdai, el a remarcat că nu este nevoie să se schimbe doctrina nucleară a Rusiei, dar s-ar putea gândi la revocarea ratificării tratatului de interzicere a testelor nucleare, deoarece Statele Unite nu au ratificat încă acest tratat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că acest pas nu înseamnă intenția Moscovei de a efectua teste nucleare.

Îți mai recomandăm Rusia se retrage din tratatul de interzicere a testelor nucleare

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a declarat pe 10 octombrie că nu vede o legătură directă între deratificarea tratatului de către Rusia și o nouă cursă a înarmărilor.

CTBT a fost adoptat de cea de-a 50-a sesiune a Adunării Generale a ONU la 10 septembrie 1996 și deschis spre semnare la 24 septembrie a aceluiași an. Documentul a fost ratificat de Rusia, dar nu de Statele Unite și China.

Deocamdată, Rusia nu a făcut teste nucleare legate de explozia unei încărcături nucleare reale. Dar țările occidentale au acuzat recent Rusia că folosește retorica nucleară nechibzuită, de când armata rusă a lansat o invazie militară pe scară largă în Ucraina la sfârșitul lunii februarie 2022.

Îți mai recomandăm Rusia a făcut un exercițiu nuclear cu rachete

Tratatul asupra Interzicerii Armelor Nucleare este un tratat internațional al Națiunilor Unite vizând interzicerea utilizării de arme nucleare.

România a semnat acest tratat la 24 septembrie 1996 şi l-a ratificat la 4 octombrie 1999.