Volodimir Zelenski a primit o călătorie cu un avion guvernamental american, un bun venit pe covorul roșu de la Casa Albă și mai multe rânduri de ovații în picioare din partea membrilor Congresului, plus vreo 2 miliarde de dolari în arme noi, inclusiv un sistem de apărare aeriană Patriot, pe care guvernul ucrainean speră să-l folosească pentru a-și apăra rețeaua electrică distrusă de de rachetele rusești.
Dar a obținut președintele ucrainean ceea ce și-a dorit cu adevărat?
Administrația președintelui Joe Biden a luat toate măsurile pentru a-l saluta pe liderul ucrainean, inclusiv a autorizat un avion cu reacție al Forțelor Aeriene ale SUA, un avion guvernamental folosit de obicei pentru secretarii de stat și alți demnitari, pentru a-l transporta din Polonia la Washington.
Pentru unii observatori, imaginile au evocat comparația cu o vizită de acum 81 de ani, când prim-ministrul britanic Winston Churchill a făcut o vizită în timpul războiului în capitala SUA și a primit o „ primire grozavă ” din partea Congresului și a președintelui Franklin Roosevelt.
Invazia rusească a intrat în a 11-a lună, iar Ucraina este măcinată de uzura dată de o iarnă grea și de tirurile nesfârșite de rachete împotriva infrastructurii sale civile și energetice, care au lăsat milioane de civili fără lumină, apă și căldură.
Întrebarea este dacă Zelenski a obținut ceea ce căuta: un angajament pe termen lung al SUA pentru ajutor umanitar și armament pentru un război de durată.
„Zelenski încearcă să consolideze relațiile cu principalul său susținător pentru ceea ce acum recunoaște că va fi un război lung”, a declarat Mark Cancian, analist militar la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.
„Nu este vorba doar despre a trece prin următoarea lună sau două, este vorba despre anul următor”, a spus el. „Vrea să blocheze relațiile”.
Nu era clar dacă Biden este de acord cu Zelenski cu privire la cererea Kievului de a împinge forțele ruse înapoi, de pe întreg teritoriul ucrainean, inclusiv din Crimeea, spune Orisia Luțevici, directorul Forumului Ucrainei la Chatham House, o organizație de cercetare cu sediul la Londra.
Îți mai recomandăm Zelenski, în SUA | Joe Biden: Nu veți fi niciodată singuri. Vă vom fi alături până când lumina va învinge întunericulDacă Biden este de acord cu această poziție depinde „de cât de priceput” folosesc forțele armate ucrainene capacitățile militare limitate pe care le au. „Zelenski încearcă să convingă conducerea SUA că Ucraina poate câștiga acest război”, spune Luțevici. „Vom vedea ce fel de asistență ofensivă va fi oferită ca parte a noului pachet de 45 de miliarde de dolari atunci când va fi aprobat”.
„Per total, Kievului i s-a oferit o posibilitate magnifică de a-și prezenta cazul”, a spus ea.
Sprijinul SUA pentru Ucraina este într-adevăr în scădere, deși majorități solide continuă să sprijine furnizarea de arme Kievului, acceptarea refugiaților ucraineni și impunerea de sancțiuni economice Rusiei. Totuși, tot mai puțini americani susțin un angajament nedeterminat, față de acum patru luni, iar un număr tot mai mare de oameni doresc ca Statele Unite să facă mai mult pentru a presa Kievul să intre în discuții de pace.
Ucraina nu a fost tema centrală pentru alegerile pentru Congresul SUA de luna trecută, nici pe departe. Totuși, republicanii vor controla Camera Reprezentanților în luna ianuarie, iar un număr mic de parlamentari au promis un control sever pentru trimiterea de ajutoare în Ucraina.
În general, însă, efortul continuă să atragă majorități mari, republicani și democrați, din Cameră și Senat.
Asta explică mesajul de pragmatism pe care a încercat să-l transmită Zelenski în discursul său de 22 de minute de pe podiumul Camerei Reprezentanților. „Ajutorul SUA nu înseamnă caritate”, le-a spus el parlamentarilor, vorbind în engleză. „Este o investiție în securitatea și democrația globală pe care o gestionăm în cel mai responsabil mod.”
În ceea ce privește rezultatele tangibile, Zelenski a obținut 2 miliarde de dolari în noi arme și echipamente, inclusiv sistemul de rachete Patriot. Dar a venit cu mâna goală pentru alte cereri deocamdată: avioane de luptă F-16, tancuri M1 Abrams sau rachete ATACMS cu rază mai lungă de acțiune, ceea ce arată precauția administrației Biden față de escaladarea ulterioară.
Pe de altă parte, Zelenski a respins orice discuție despre eventuale concesii privind negocierile de pace, lucru pe care unii comandanți ucraineni, încurajați de succesele pe câmpul de luptă, nu îl iau în considerare câtă vreme Rusia ocupă 20% din teritoriul său.
Îți mai recomandăm Zelenski, ovaționat în Congresul american: „Ucraina este în viață și în picioare”. De ce s-a dus și ce a obținut din SUATotuși, el a încercat să semnaleze Congresului că administrația sa nu s-a opus de-a dreptul păcii. „Avem nevoie de pace, da”, a spus el în discursul său. „Ucraina a făcut deja propuneri, pe care tocmai le-am discutat cu președintele Biden, formula noastră de pace, 10 puncte care ar trebui și trebuie să fie implementate pentru securitatea noastră comună, garantată pentru deceniile viitoare, și summitul care poate fi organizat”.
Călătorii secrete, est și vest
Cu o zi înainte de a începe călătoria secretă la Washington - prima sa în afara Ucrainei de la invazia din februarie - Zelenski a făcut o altă călătorie, la fel de secretă: la Bahmut, din Donbas, care este în prezent locul celor mai aprige lupte din Ucraina.
Acolo, el a ținut un discurs de încurajare a ofițerilor și trupelor care s-au confruntat cu atacuri necruțătoare, în principal din partea soldaților din renumita companie de mercenari rusești, Grupul Vagner.
De asemenea, a primit un steag ucrainean acoperit cu mesaje ale soldaților, pe care l-a prezentat mai târziu liderilor Congresului într-un gest simbolic.
„Mi-au cerut să aduc acest steag în Congresul SUA, să-l ofer Camerei Reprezentanților și Senatului ale căror decizii pot salva milioane de oameni”, a spus Zelenski în ultimele sale cuvinte adresate congresmanilor. „Lăsați acest steag să rămână cu voi. Doamnelor și domnilor, acest steag este un simbol al victoriei noastre în acest război."
Vizita lui Zelenski a fost „mai mult ca o investiție care va aduce rezultate în viitor”, spune Nikola Bielieskov, cercetător la Institutul Național pentru Studii Strategice, un think tank susținut de guvernul de la Kiev. „Când faci investiții, nu te aștepți la livrări în aceeași zi”, a spus el. „Tratați vizita lui Zelenski în același mod. Este un fel de impuls ale cărui efecte le vom vedea undeva în viitor."
„Marea problemă [pentru călătoria lui Zelenski] este că președintele Biden ar trebui să înțeleagă că Ucraina este capabilă să câștige acest război și că pierderea Ucrainei [ar] însemna riscuri mult mai mari pentru SUA decât pierderea Rusiei”, spune Daria Kalniuc, un activist anticorupție din Kiev care se întâlnește regulat cu oficiali americani.
John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina și susținător de multă vreme al sprijinului sporit pentru Kiev, este de acord cu argumentele lui Zelenski și spune că ajutorul pentru Ucraina este o politică „inteligentă economic” pentru securitatea SUA.
„Nu este pur și simplu un cadou sau, în principal, un cadou pentru poporul ucrainean din partea SUA. Aceasta este modalitatea inteligentă prin care SUA să-și apere securitatea și prosperitatea. Un Putin care amenință Europa este un Putin care pune în pericol securitatea și bogăția americană”.
Your browser doesn’t support HTML5
În discursul său în fața Congresului, Zelenski și-a propus să atingă inimile congresmanilor americani, făcând referire la momente simbolice din istoria SUA. El a comparat bătălia pentru Bahmut cu bătălia de la Saratoga din timpul războiului de independență al SUA. Și a făcut trimitere la Ofensiva din Ardeni, contraatacul nazist împotriva forțelor americane din decembrie 1944.
Făcând acest lucru, el a vorbit direct cu americanii în mai multe moduri, spune Elise Giuliano, profesor de științe politice la Institutul Harriman de la Universitatea Columbia.
„În primul rând, vorbind despre idealuri înalte care îi atrag pe americani, cum ar fi aceasta, a vorbit despre o luptă împotriva tiraniei. Dar și de lupta împotriva democrației”, a spus ea. „Este vorba despre statele teroriste Rusia și Iran, care se unesc pentru a sparge granițele internaționale. Dar lumea noastră este o lume interconectată. Este interdependentă și nimeni nu este ferit de statele care procedează astfel. Să nu crezi că un ocean te poate proteja.'"
„Așa că face un fel de apel la interesul nostru de a proteja democrația, dar și securitatea”, a spus Giuliano.
În multe privințe, călătoria lui Zelenski în Statele Unite este în concordanță cu modul în care Ucraina își duce lupta de apărare împotriva Rusiei, surprinzând în mod repetat Occidentul prin capacitatea sa de a depăși armată rusească, mult mai mare și mai puternică.
În perioada premergătoare invaziei din 24 februarie, puțini occidentali se așteptau ca Ucraina să reziste mai mult de câteva zile, mai degrabă se așteptau ca Kievul să cadă, Zelenski să fugă și forțele ucrainene să capituleze.
În schimb, Ucraina a forțat Rusia să facă cel puțin trei retrageri majore pe câmpul de luptă, succese alimentate de armamentul occidental combinat cu ingeniozitatea și tenacitatea ucrainene.
În ciuda temperaturilor scăzute și a condițiilor mizerabile pe câmpul de luptă, comandanții ucraineni au sugerat că ar putea duce și multe contraofensive în acțiune, ceva care ar sfida și mai mult așteptările occidentale.
Ca și în cazul livrărilor anterioare, decizia de a furniza Kievului sistemul de apărare aeriană Patriot, pentru a contracara atacurile rusești împotriva infrastructurii Ucrainei, și alte 2 miliarde de dolari în arme (muniție pentru artileria de precizie cu rază lungă de acțiune HIMARS, radare și mii de mortiere) se dorește a fi o manifestare tangibilă a politicii SUA.
Și se potrivește cu un pachet de ajutor mai mare, de 44 de miliarde de dolari, legat de Ucraina, introdus într-o lege de cheltuieli anuale, care trebuie să treacă pentru ca guvernul SUA să rămână deschis și funcțional. Presupunând că pachetul va ajunge la negocieri cu Congresul, asta va însemna că ajutorul SUA pentru Ucraina, de la invazia din februarie, va totaliza peste 100 de miliarde de dolari.