Volodimir Zelenski spune că ar fi „absolut iresponsabil” să aibă loc alegeri în Ucraina pe timp de război

Volodimir Zelenski este președintele Ucrainei din mai 2019.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este „iresponsabil” să vorbești despre organizarea de alegeri naționale în condiții de război. El a indicat astfel că alegerile prezidențiale programate în martie 2024 ar putea fi amânate.

„Înțelegem cu toții că acum, pe timp de război, când există multe provocări, este absolut iresponsabil să te angajezi în subiecte legate de alegeri într-o manieră atât de frivolă”, a declarat Volodimir Zelenski în discursul său zilnic, din 6 noiembrie.

„Trebuie să recunoaștem că acesta este un moment de apărare, un moment de luptă, de care depinde soarta statului și a poporului său. Cred că alegerile nu sunt adecvate în acest moment”, a mai spus el.

„Cred că acum nu este momentul potrivit pentru alegeri”, a mai spus președintele Ucrainei.

„Vedem cu toții cum oamenii cer să direcționeze resursele bugetare nu pentru reparații de trotuare și străzi, ci pentru a ajuta la apărare. Așa ar trebui să fie”, a mai argumentat el.

Noroi, șoareci și mizerie: forțele ucrainene se pregătesc pentru încă o iarnă în tranșee

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declara la începutul lunii noiembrie că președintele țării analizează „diferite argumente pro și contra” cu privire la organizare alegerilor prezidențiale programate pe 31 martie 2024.

„Cred că nu există nicio altă țară din lume care să ia în considerare organizarea de alegeri pe fondul unei invazii de o asemenea amploare”, a declarat Kulebam adăugând că un astfel de eveniment în timpul războiului ar crea provocări „fără precedent”.

„Dar, nu închidem această pagină”, a subliniat ministrul ucrainean.

În conformitate cu legea marțială declarată în urma invaziei pe scară largă a Rusiei din 2022, alegerile sunt interzise în țară.

După invazia Rusiei în Ucraina, unii oficiali occidentali au îndemnat Kievul să organizeze alegeri ca un semnal al angajamentului față de un regim democratic.

Îți mai recomandăm Lecția alegerilor locale de la Chișinău. Primarul prorus Ion Ceban a câștigat un nou mandat

La sfârșitul lunii august, Volodimir Zelenski a declarat că alegerile din 2024 ar putea avea loc - chiar și în condiții de război - dacă aliații occidentali ar oferi asistență financiară și dacă legislatorii țării ar aproba organizarea lor.

De asemenea, într-un interviu acordat în decembrie 2022, Zelenski a afirmat că va rămâne președinte până la obținerea victoriei, iar după aceea „vreau să mă duc la plajă și să beau o bere”.

Putin candidează din nou

În Rusia, țara care a invadat Ucraina în februarie 2022, Vladimir Putin a decis să candideze la alegerile prezidențiale care vor avea loc în martie, scrie Reuters în baza a șase surse din politica rusă.

Acest lucru înseamnă că Putin se va menține la putere până cel puțin în 2030,

Purtătorul de cuvânt al Kremlinulului, Dmitri Peskov, nu a confirmat și nici nu a infirmat articolul din Reuters.

Însă, mulți analiști spun că Putin, în vârstă de 71 de ani, va încerca să rămână la putere pe viață.

Anunțul oficial privind candidatura lui Vladimir Putin pentru încă un mandat ar urma să vină luna viitoare, când expiră termenul limită pentru anunțarea candidaților.

Putin a ales ultima dată ca președinte al Federației Ruse în 2018, mandatul fiind de 6 ani. El se află la putere, fie ca președinte, fie ca prim-ministru, din anul 1999.

Îți mai recomandăm Simbolurile Uniunii Sovietice revin în armata rusă de pe frontul din Ucraina. Secera și ciocanul, pe uniforme
Articol scris cu ajutorul relatărilor RFE/RL și Reuters.