Fotogalerie | Volodimir Zelenski și liderii lumii. România, printre ultimele pe lista de vizite a președintelui ucrainean

Preşedintele Klaus Iohannis și președintele Volodimir Zelenski s-au întâlnit ultima dată în 20 septembrie la New York, la Adunarea Generală a ONU. Cei doi au discutat soluții pentru gestionarea cerealelor ucrainene, astfel încât să nu fie afectaţi fermierii din România.

Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că, la București, va discuta inclusiv „despre  consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, arhitectura de securitate a Mării Negre şi relaţiile noastre cu partenerii”. 

 

Volodimir Zelenski a căutat sprijinul țărilor europene. Săptămâna trecută, pe 5 octombrie, el a fost prezent în Spania, la Granada, unde a discutat și cu premierul maghiar Victor Orban, unul dintre oponenții aderării Ucrainei la UE. 

Volodimir Zelenki are sprijinul necondiționat al lui Jens Stoltenberg, care a mers de multe ori în Ucraina. În iulie, NATO a organizat primul Consiliu NATO-Ucraina, prilej cu care Stoltenberg i-a spus: „Dragă Volodimir, suntem alături de tine în lupta ta curajoasă pentru libertate și suveranitate. Suntem umili în fața sacrificiilor pe care ucrainenii le-au făcut în această luptă și ne inspiră curajul vostru”.

În luna septembrie, Volodimir Zelenski s-a întâlnit în SUA, la Adunarea Generală ONU, cu premierul Israelului Beniamin Netanyahu. 

După ce a fost în SUA, Volodimir Zelenski a mers pe 22 septembrie, în Canada, ţară care a susţinut Ucraina încă de la începutul invaziei ruse. Justin Trudeau i-a spus că „îl va sprijini atâta timp cât va fi nevoie”.
 

Președintele Joe Biden și Volodimir Zelenski s-au întâlnit de multe ori până acum. Ultima dată s-au întâlnit la Casa Albă pe 21 septembrie 2023. Cu toate că în Congresul SUA sunt mari dezbateri privind continuarea ajutorului pentru Ucraina, preşedintele american l-a asigurat pe Zelenski că nu există nicio „alternativă” pentru Congresul american în afară de votul în favoarea continuării ajutorului acordat Ucrainei, 

În unele din întâlnirile sale, Volodimir Zelenski este însoțit de Olena Zelenski. Soția președintelui este un adevărat ambasador al cauzei Ucrainei. 

Zelenski este apropiat și de președinta Maia Sandu. În iunie, el a participat la Summitul Comunității Politice Europene, care a avut loc lângă Chișinău. 

Zelenski a avut o serie de întâlniri cu secretarul general al ONU, iar punctul principal de discuție a fost situația cerealelor din porturile ucrainene.