Contraofensiva pregătită de armata ucraineană își propune eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia și nu să atace teritoriul rusesc, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul vizitei sale în Germania.
În conferința de presă care a urmat întâlnirii sale cu cancelarul Olaf Scholz, de la Berlin, Zelenski a declarat că scopul contraofensivei ucrainene este să își elibereze teritoriile din granițele recunoscute internațional, transmite Associated Press (AP).
El a dezmințit astfel informații confidențiale ale Serviciilor Secrete americane citate de Washington Post (WP) care sugerau că președintele ucrainean a luat în calcul capturarea unor porțiuni din teritoriul rusesc pentru a-l folosi ca monedă de schimb pentru încetarea războiului, menționează agenția.
Asta ar contraveni însă doleanțelor partenerilor vestici care au subliniat în repetate rânduri că armamentul furnizat nu trebuie folosit pentru atacarea unor ținte din Rusia.
Nu atacăm teritoriul rusesc, „ne eliberăm teritoriul nostru legitim”, a spus Zelenski, întrebat despre raportul citat de WP.
„Nu avem nici timpul, nici puterea (de a ataca Rusia, n.r.). De asemenea nu avem arme de cheltuit, cu care să facem așa ceva”, a adăugat el, potrivit traducătorului oficial.
„Pregătim un contraatac pentru teritoriul ocupate ilegal conform granițelor noastre legitime definite constituțional, care sunt recunoscute internațional”, a mai spus Zelenski.
Zelenski, recunoscător pentru ajutorul militar fără precedent al Germaniei
Președintele ucrainean s-a întâlnit la Berlin și cu șeful statului german Frank-Walter Steinmeier.
A fost prima sa vizită pe teritoriul german după izbucnirea războiului, la o zi după ce Germania a anunțat un ajutor militar fără precedent pentru Ucraina, în valoare de 2,7 miliarde de euro, constând în tancuri Leopard 1, sisteme anti-aeriene, alte vehicule de infanterie și artilerie, precum și drone de recunoaștere.
Președintele ucrainean a mulțumit pentru ajutorul militar, financiar și politic, Germania fiind depășită doar de SUA la sprijinul acordat Ucrainei.
Într-un mesaj pe contul său de Twitter, Zelenski a evidențiat „cel mai mare ajutor militar de la începerea invaziei rusești”, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.
„Sisteme de apărare aeriană germane, artilerie, tancuri și vehicule de infanterie de luptă salvează vieți ucrainene și ne aduc mai aproape de victorie. Germania e un aliat de încredere! Împreună aducem pacea mai aproape”, a scris el.
Potrivit cancelarului Olaf Scholz, Germania a contribuit până acum cu aproximativ 17 miliarde de euro în ajutorul bilateral (nu doar militar) și acesta poate crește în viitor.
Sprijin pe termen lung al Germaniei
„Vă vom ajuta atât timp cât este necesar”, a spus cancelarul, menționând că ține de Rusia să pună capăt războiului prin retragerea trupelor sale, transmite AP.
După ce a ezitat să furnizeze armament letal Ucrainei, Germania a devenit unul din principalii furnizori ai acesteia, asigurându-i tancuri de luptă Leopard 1 și 2, dar și sisteme sofisticate anti-aeriene IRIS-T-SLM.
Echipamentele hardware vestice pot fi esențiale pentru succesul contraofensivei pe care o pregătește Ucraina, menționează agenția de presă.
Președintele Zelenski a spus că motivul vizitelor sale în capitalele țărilor partenere este de a realiza o „coaliție a avioanelor de luptă” care să ofere Ucrainei echipamentele aeriene de care are nevoie pentru a contracara dominanța aeriană a Rusiei.
Zelenski în Italia și la Vatican, sâmbătă
Șeful statului ucrainean și Olaf Scholz participă duminică la o ceremonie, la Achen unde Volodimir Zelenski va primi premiul Charlemagne, în numele poporului ucrainean, pentru rezistența în fața invaziei rusești, văzută și ca o apărare a valorilor europene.
Volodimir Zelenski s-a aflat sâmbătă în Italia și la Vatican unde s-a întâlnit cu președintele Sergio Mattarella, premierul Giorgio Meloni dar și cu Papa Francisc.
De asemenea autoritățile italiente au anunțat sprijin financiar și militar atât timp cât este nevoie, în timp ce Vaticanul susține cauza reptarierii copiilor ajunși în Rusia, despre care Kievul spune că au fost deportați de către Kremlin.
Anterior, Marea Britanie a anunțat în cursul săptămânii că va trimite rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Ucrainei. Kievul a asigurat autoritățile britanice că vor folosi dispozitivele doar pe teritoriul ucrainean.