Volodimir Zelenski a fost primit în România de către președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, într-o ceremonie în care a salutat Garda de Onoare.
Cei doi președinți urmează să aibă avea convorbiri tete-a-tete şi discuţii oficiale, iar ulterior vor face declaraţii de presă comune.
Volodimir Zelenski urmează apoi să fie primit la ora 16:00 de către președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar imediat să aibă o întrevedere la care va participa și președintele interimar al Camerei Deputaților, Aflred Simonis.
Președintele Ucrainei avea programat un discurs în Parlament la ora 17:00, însă acesta a fost anulat.
„Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, consacrată primirii mesajului președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, programată pentru astăzi, ora 17.00, s-a anulat”, a transmis biroul de presă al Camerei Deputaților, fără să ofere alte explicații.
Motivul anulării ar ţine de eventuale perturbări în timpul discursului din partea parlamentarilor cu simpatii pro-ruse.
De la ora 17:40, Volodimir Zelenski va fi primit de premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria, sediul guvernului.
Îți mai recomandăm Zelenski, vizită în România | Cosmin Popa: AUR și Simion, care deservesc propaganda rusă, ar capitaliza anularea discursului din Parlament„România ne-a sărit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră”
„Am ajuns în Bucureşti, România, pentru discuţii cu Klaus Iohannis şi pentru a consolida relaţiile noastre de bună vecinătate”, a scris Volodimir Zelenski, în jurul orei 10:30, pe Twitter.
„Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întăreşte statul, precum şi pentru solidaritatea sa constructivă, care permite naţiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în domeniul securităţii alimentare”, a mai scris el.
Volodimir Zelenski a menționat că va discuta despre „continuarea cooperării în materie de securitate, dezvoltarea aviaţiei şi a altor coaliţii, consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, arhitectura de securitate a Mării Negre şi relaţiile noastre cu partenerii”.
„România este un prieten care ne-a sărit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră şi al cărui sprijin crește cu timpul. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele naţiuni”, a mai scris Zelenski.
„Bine ați venit în România, Volodimir Zelenski!”, a scris și ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, care l-a primit la aeroport pe președintele Ucrainei.
Îți mai recomandăm Ce nu spune România despre ajutorul militar dat Kievului? Romtehnica, cel mai mare exportator în Ucraina, în 2022 și 2023Volodimir Zelenski s-a deplasat în zeci de țări aliate NATO după ce Ucraina a fost invadată de Rusia, în februarie anul trecut, pentru a face apel la sprijin militar.
Vizita sa la București va avea loc în contextul în care cel puțin trei drone rusești au ajuns pe teritoriul României la începutul lunii septembrie.
În urma acestor incidente, Ministerul Apărării a anunțat că mută forțe de apărare aeriene mai aproape de satele de lângă Dunăre, de cealaltă parte a țărmului Ucrainei, unde dronele rusești au atacat instalații de cereale și adaugă noi posturi militare de observație și patrule în zonă.
Îți mai recomandăm Patru avioane F-16 și o sută de militari americani au ajuns în RomâniaArmata a construit două adăposturi antiaeriene în micul cătun Plauru, la doar câteva sute de metri de localitatea ucraineană Izmail, iar locuitorii de pe o zonă mai extinsă a României primesc alerte pe telefoanele mobile atunci când drone rusești sunt detectate îndreptându-se în direcția lor.
În plus, Statele Unite au trimis cu această ocazie în România alte patru avioane de luptă F-16 și aproximativ 100 de militari.
Totodată, România a fost desemnată ca țară gazdă pentru un centru de pregătire a piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16 fabricate.
Îți mai recomandăm Fermierii români vor importa cereale din Ucraina doar cu licență și doar dacă nu pot supraviețui fără eleVolodimir Zelenski vine în România și pentru a discuta, cel mai probabil, despre situația exportului de cereale, pe fondul neînțelegerilor care au existat la nivel european.
În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte.
Această interdicţie a expirat pe 15 septembrie, zi în care Polonia, Ungaria și Slovacia au prelungit interdicțiile. Bulgaria a permis ulterio continuarea exporturilor, iar România a anunțat că fermierii români vor importa cereale din Ucraina doar cu licență și doar dacă nu pot supraviețui fără ele.
De la începutul invaziei rusești la scară largă în Ucraina, în februarie 2022, aproape 3,4 milioane de ucraineni au intrat în România, potrivit datelor UNHCR, agenția pentru refugiați a ONU. În aceeași perioadă, peste 2,8 milioane de ucraineni s-au întors în Ucraina trecând granițele românești.
Până în prezent, cel puțin 143.000 de ucraineni au cerut azil sau alte forme de protecție din partea statului român.
Îți mai recomandăm De cinci ori mai mulți copii ucraineni înscriși la școală în România. Regulile pentru ajutorarea refugiaților, mai aspre