Volodimir Zelenski, la 1.000 de zile de război: „Putin nu se va opri de bunăvoie”

Membri ai Parlamentului European aplaudând un discurs video al președintelui Ucrainei, Bruxelles, 19 noiembrie 2024.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat marți Europa să preseze și mai mult Moscova spre ceea ce el a descris ca fiind „o pace justă”. Zelenski a ținut un discurs adresat Parlamentului European pentru a marca 1.000 de zile de la începutul invaziei ruse.

„Putin se concentrează pe câștigarea acestui război, nu se va opri de bunăvoie”, a declarat Zelenski în fața deputaților europeni, într-un discurs video. „Cu cât are mai mult timp la dispoziție, cu atât condițiile devin mai rele. Rusia trebuie presată și mai mult în fiecare zi”.

Zelenski a mai spus că Ucraina ar putea fi nevoită să aștepte sfârșitul guvernării lui Vladimir Putin în Rusia pentru a-și revendica întregul teritoriu recunoscut internațional.

„Poate că Ucraina va trebui să reziste mai mult decât cineva la Moscova pentru a-și atinge toate obiectivele... Poate pentru a restabili integritatea deplină a statului", a declarat Zelenski, citat de AFP.

În același discurs către legislativul Uniunii Europene, președintele ucrainean a spus că numărul trupelor nord-coreene staționate în Rusia ar putea crește până la 100 000.

Kievul și aliații săi occidentali spun că regimul totalitar din Coreea de Nord a furnizat Rusiei armament și trupe pentru a-și susține invazia pe scară largă a Ucrainei.

„Putin a adus până acum 11.000 de soldați nord-coreeni la granițele Ucrainei. Acest contingent poate crește până la 100 000”, a declarat Zelenski.

Serviciile de informații din Coreea de Sud au afirmat săptămâna trecută că trupele nord-coreene s-au angajat deja în operațiuni de luptă împotriva forțelor ucrainene. Președintele rus Vladimir Putin a promulgat luna aceasta un tratat de parteneriat strategic cu Coreea de Nord, care include o dispoziție de apărare reciprocă.

Îți mai recomandăm 1.000 de zile de invazie rusească în Ucraina. Război de uzură și de crime împotriva umanității

Duminică, presa din SUA a relatat că președintele Joe Biden ar fi renunțat la restricțiile privind folosirea rachetelor americane furnizate Ucrainei - dar că Kievul ar avea voie să lovească cu ele deocamdată regiunea Kursk, acolo unde se crede că sunt desfășurați soldații nord-coreeni.

Prezența lor acolo a fost numită de mulți oficiali occidentali și de NATO ca o escaladare a conflictului, și ar putea justifica măsuri noi din partea aliaților occidentali ai Kievului.

Urmările atacului rusesc cu dronă din orașul ucrainean Hluhiv, din noaptea de luni spre marți.

Discursul lui Zelenski către Parlamentul European vine pe fondul unor atacuri și mai feroce ale rușilor asupra infrastructurii energetice și a unor zone rezidențiale din orașe ucrainene.

Șase persoane, printre care era și un copil, au fost ucise și alte 12 rănite în urma unui atac nocturn al Rusiei asupra orașului Hluhiv, din regiunea ucraineană Sumî, în nord-estul țării, a transmis administrația militară regională.

„Pe 18 noiembrie, seara târziu, inamicul a atacat unul dintre căminele din Hluhiv, direcționând două UAV-uri (drone) de atac de tip Shahed asupra civililor”, arată o postare a administrației militare ucrainene de pe rețeaua Telegram.

Operațiunile de salvare de urgență sunt în curs de desfășurare și e posibil să existe încă oameni sub dărâmături.

„Fiecare nouă lovitură rusească nu face decât să confirme adevăratele intenții ale lui Putin. Vrea ca războiul să continue, nu este interesat să vorbească despre pace”, a declarat președintele Volodimir Zelenski după atacul de marți.

Your browser doesn’t support HTML5

Documentar | Masacrul de la Bucea - Vânătoarea unui civil ucrainean de către militarii ruși

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.