Votul din diasporă durează mai puțin de două minute. În Rhein-Main, voluntarii s-au ocupat singuri de amenajarea a 6 secții de votare, în vreme ce un IT-ist din Frankfurt a pregătit o platformă specială, pentru a contracara eventualele cozi.
Datorită suplimentării numărului secțiilor de vot din străinătate pentru alegerile prezidențiale, coșmarul multor români din diasporă a luat sfârșit. Imaginea cozilor kilometrice de la alegerile prezidențiale din 2014 sau de la europarlamentare și referendum din anul acesta a fost înlocuită cu cea a votanților fericiți care își pozează buletinele cu autocolantul „Votat”.
„După ce am stat 8 ore la referendum si europarlamentare și nu am putut să votez, mă bucur că acum nu a durat nici 5 minute!” spune un alegător din Mainz.
Atunci, singura secție pe o rază de 200 de kilometri a fost în Offenbach am Main, cu toate că în regiunea Rhein-Main trăiesc peste 60.000 de români. Pentru mulți era a doua oară când nu au reușit să voteze, prima oară fiind la alegerile prezidențiale din 2014. Nedorindu-și să repete experiența, au strâns peste 1000 de semnături cerând suplimentarea secțiilor în regiune. Voluntarii s-au ocupat singuri de găsirea spațiilor pentru votare. Singura nemulțumire o reprezintă prelungirea votului pe trei zile: „A fost foarte greu să găsim săli pe care să le putem ține deschise trei zile. În Wiesbaden nu am găsit nicio locație. Noi nu am cerut să se voteze și vineri” ne spune Anca Sviștea, care lucrează în IT. Pentru a putea urmări în timp real prezența la vot și dacă se formează cozi, Mihai Molnar programator în Frankfurt a creat o platformă pentru cele 6 secții din zona Rhein-Main.
Votul prin corespondență – o dispută
25.189 de români au ales să își exercite votul prin corespondență. Cu toate că procedura de aplicare a fost facilă, mulți continuă să își exprime lipsa de încredere față de noul sistem.
„Prieteni din Wiesbaden nu au primit nici măcar acum plicurile pentru a putea vota”, povestesc doi alegători. Plicurile pentru Turul I de alegeri trebuiau să fie înregistrate în țară până pe data de 7 noiembrie, iar cele pentru Turul II trebuie să ajungă la biroul electoral până pe 21 noiembrie. Cei ai căror vot a fost validat au primit un email cu un mesaj de confirmare.
„Eu nu am încredere nici în Poșta Română, nici în cum numără ei voturile”, spune o alegătoare din Frankfurt. Această neîncredere se datorează unui clip filmat de un votant din Marea Britanie, în care prezebta cum se putea dezlipi autocolantul Votat de pe buletinul de vot.
Votul prin corespondență este disputat și din cauza a celor 2.000 de alegători care au ales să expedieze buletinele pentru ambele scrutinuri deodată. Aceștia și-au asumat riscul de a-și exprima votul pentru Turul II înainte de listele definitive. „Eu știam cu cine vreau să votez, de ce să mai aștept. Acum, să sperăm că Iohannis intră în Turul al II doilea”, povestește râzând Flavia, profesoară în Mainz, care a trimis votul în avans. Plicurile acestora vor fi desiglate pe 24 noiembrie. Candidatul PSD la prezidențiale, Viorica Dăncilă, a declarat că va contesta măsura Autorității Electorale Permanente (AEP), care a trimis plicuri cu buletinele de vot pentru ambele tururi de scrutin. Buletinele de vot care nu vor conține un candidat din Turul II vor fi declarate nule, au anunțat reprezentanții AEP.