În diaspora s-a atins un nou record - 800.000 de voturi, cu cinci-șase ore înainte de închiderea secțiilor de votare din Italia, Germania, Marea Britanie și Spania, țările unde s-au înregistrat cele mai multe voturi. Dacă se continuă ritmul acesta, întreaga diasporă va avea pondere în votul național similară cu a orașului București.
La primul tur, votul diasporei a fost covârșitor în favoarea lui Klaus Iohannis și a candidaților de dreapta, Dan Barna și Theodor Paleologu, în vreme ce Viorica Dăncilă a avut doar 17.000 de voturi.
Dintre cei 647.808 români care au mers la secțiile de votare în primul tur (peste 25.000 au votat prin corespondență), 560.000 de voturi s-au îndreptat către Klaus Iohannis, Dan Barna și Theodor Paleologu. Viorica Dăncilă este depășită de Diaconu și pe alocuri a fost depășită și de Alexandru Cumpănașu.
CUM A VOTAT DIASPORA ÎN PRIMUL TUR
Numărul mare de români care au mers la vot în turul I al alegerilor prezidențiale i-au preferat pe Klaus Iohannis (340.000 de voturi), Dan Barna (178.220) și Theodor Paleologu, care a primit 41.404 voturi, adică o proporție zdrobitoare față de ceilalți candidați, care au reprezentat formațiuni mai degrabă de stânga.
Acum, la turul al doilea, sunt cozi deja în Italia și Marea Britanie, unde totul merge repede, pentru că se înregistrează electronic datele de identitate.
La Stratford, în nord-estul Londrei, până în urmă cu o oră votaseră peste 12.000 de români, iar la secția alăturată, din Barking, au votat încă 5.300 de români până la ora 16.30.
În acest mare cartier londonez este o comunitate de peste 20.000 de români care muncesc la Londra. Mulți dintre ei stau cu chirie în acest cartier destul de îndepărtat de centru. Aici, ca și în apropiere, în Brent (o suburbie unde de asemenea este o comunitate numeroasă), există magazine românești, restaurante cu specific tradițional și biserică românească.
Coada este mare, după cum explică Ioana Cepariu, dar merge repede. Un alt român stabilit în Marea Britanie, Sebastian Lazăr, spune că secția unde a votat, Slough, este la 10 km de casa lui. Până la ora 16.30, aici votaseră peste 3.000 români. Sebastian, care în România a fost jurnalist, povestește că prezența mare la vot se explică prin faptul că românii plecați din țară vor să se simtă reprezentați. „Eu am fost dezamăgit că nu a intrat în turul al doilea candidatul pe care l-am votat, dar este timpul să facem diferența. Am ieșit la vot, asemenea multor altor români de aici, pentru că este nevoie să intrăm într-o altă epocă”, spune Sebastian Lazăr. ”Sper ca până la finalul zilei să fie comparabil votul diasporei cu acela din București. Asta ar trebui să aducă și mai multe mandate de parlamentari acordate românilor de peste granițe”, este de părere fostul jurnalist. Pentru peste 800.000 de voturi, diaspora are, în acest moment, doar șase mandate de parlamentari.
Multe voturi sunt și la Coventry, un mic orășel universitar, unde studiază mii de români. Aici au votat, până la ora 16.30, ora României, în cele două secții, 2.800 de români aflați peste granițe.