Birourile Permanente Reunite ale deputaților și senatorilor au decis, marți, ca votul pentru noul Guvern Orban să aibă loc pe 24 februarie, iar audierile miniștrilor să aibă loc timp de trei zile, între 17-19 februarie.
Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că acest calendar al învestirii este unul prin care se respectă Regulamentul, adică perioada de 15 zile de la depunerea componenței Cabinetului și a programului de guvernare.
„Dar este un calendar lent care arată o tendință de tergiversare din partea birourilor permanente dominate de PSD”, a spus Orban.
Ludovic Orban are, între timp, întâlniri cu reprezentanții altor partide politice pentru a-i convinge să dea un vot negativ pentru noul Guvern, astfel încât să se poată ajunge la alegeri anticipate. Pentru a fi organizate anticipate este nevoie ca două propuneri de Guvern să nu fie votate de Parlament, în decurs de 60 de zile.
„Miniștrii vor fi pregătiți, se vor prezenta la audieri, de asemenea, ne vom prezenta pe data de 24, cu obiectivul declarat de a provoca alegerile anticipate, de a da puterea cetățenilor să aleagă un nou Parlament, mai corect, mai cinstit, mai reprezentativ”, a spus Orban.
Premierul desemnat a avut, în cursul dimineții, o primă întâlnire cu Kelemen Hunor, dar discuțiile au intrat în impas în momentul în care liderul UDMR i-a cerut să renunțe la modificarea legii alegerilor parlamentare, să nu mai publice ordonanța de urgență în Monitorul oficial, iar Ludovic Orban a refuzat.
UDMR consideră că este neconstituțională prevederea privind posibilitatea ca alegătorii să voteze în orice județ, pe liste suplimentare, deoarece sistemul actual de vot este bazat pe liste județene, mandatele fiind calculate în funcție de numărul de locuitori din județul respectiv. Kelemen Hunor a spus, din nou, după întâlnirea de marți cu premierul desemnat, că aceasta este „o schimbare mascată” a sistemului electoral.
Ludovic Orban explică însă că, odată adoptată, ordonanța de urgență nu mai poate fi modificată de Guvern.
„Noi nu putem schimba conținutul ordonanței de urgență (…) Există varianta demarării dezbaterii în Parlament pe ordonanța de urgență, în procedură de urgență, și, dacă există o majoritate parlamentară care dorește să modifice anumite prevederi ale OUG, poate să facă acest lucru”, a spus Orban.
Întrebat dacă îl încurcă decizia PMP, care se opune alegerilor anticipate, Orban a spus că va continua discuțiile cu „partenerii” care au fost alături de PNL în ultimii trei ani de opoziție.
În ceea ce privește calendarul electoral, odată finalizată procedura de dizolvare a Parlamentului, Ludovic Orban a spus că analizează inclusiv posibilitatea ca alegerile anticipate să fie organziate în același timp cu alegerile locale, iar decizia va fi luată în funcție de prevederile Constituției și de decizii ale Curții Constituționale.
PNL sesizează CCR în legătură cu componența Biroului Permanent al Camerei Deputaților
Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, a anunțat că depune o sesizare la CCR, acuzând PSD că nu a respectat repartizarea funcțiilor în cadrul Biroului Permanent. Conform Regulamentului, grupul PNL ar fi trebuit să aibă, din această sesiune parlamentară, încă un mandat, care ar fi urmat să fie luat de la PSD, a explicat Roman.
„De ce este important acest mandat? Pentru că, practic, prin această mișcare, PSD generează acea majoritate în cadrul birourilor permanente reunite. (...) Pentru noi este foarte clar că este o acțiune premeditată a celor de la PSD, astfel încât să dinamiteze și să blocheze activitatea comisiilor la Parlament”, a spus liderul grupului PNL.